Marijan Vajda prvi put o Novakovoj drami, postavio važna pitanja

Autor: Darko Mitrović
subota 22.01.2022.
15:29
Izvor: Sportske.net

Novakov trener nije se nalazio sa njim u Melburnu, ali se osećao kao da je bio tamo.

EPA-EFE/ANDREU DALMAU
EPA-EFE/ANDREU DALMAU

Povezane vesti

Znate već da se Marijan Vajda i Goran Ivanišević menjaju u Novakovom timu, pa je tako u Melburnu red bio na Ivaniševića koji je putovao sa najboljim teniserom sveta, a Vajda je ostao u Slovačkoj.

Nažalost, desilo se šta se desilo, Novak je posle neverovatnog maltretiranja i snažne medijske kampanje iz dva pokušaja deportovan iz Australije samo dan pre početka Australijan opena.

Turnir je sada uveliko u toku, Novak ovih dana boravi u Crnoj Gori, a Vajda se prvi put oglasio o svemu što je Đoković preživeo u Melburnu.

Na početku razgovora za slovački ''Sport'', Vajda je objasnio zbog čega se do sada nije javno oglašavao.

''Nisam hteo odmah da govorim, prvo sam želeo da se smirim. Još mi nije jasno zašto su mu to uradili. Mnogo će mi vremena trebati da svarim ovakvu nepravdu.

Australijski mediji imaju veliku zaslugu za sve što se desilo. Oni su manipulisali informacijama i okrenuli javno mnjenje protiv Novaka. Moja prva reakcija je bila šok, patnja, mnogo emocija. Ne želim ni da razmišljam kako je njemu bilo, kako se psihološki borio sa svim što mu se tamo dešavalo'', izjavio je Vajda.

 Sa Novakom se još uvek nije čuo, ali su kontaktirali porukama.

''Malo je koristio mobilni, ja sam mu slao poruke ohrabrenja. Ni sam nisam imao ideju kako se borio sa ovom situacijom, mora da je mnogo patio. Izdržao je sve mere, ali ovo što su mu uradili ostaviće traga. To je bio politički proces, sigurno će imati značajne posledice, biće mu veoma teško da sve to ispriča i prođe kroz to. Doživeo je i napad na svoju privatnost, kao i njegova porodica.

Iz mog doma sam proživljavao kao da sam u Melburnu. Šok, patnja, velike emocije... Ne znam kako bih to podneo da sam bio tamo. Nisam mogao da verujem da se to dešava, nisam mogao dobro da spavam'', otkriva Vajda.

Verovali smo da će Nole dobiti mnogo veću podršku od strane svojih kolega, ali ta podrška je bila sporadična i uglavnom mlaka, pri čemu su se mnogi pravdali kako ne znaju sve detalje. Vajda ima poruku i za sve njih.

''Istina je da je mnogo igrača njemu pisalo, da su meni pisali da im je žao šta se događa, ali oni nisu želeli da to urade javno.

Nigde niste mogli da pročitate o noćima koje je Novak provodio za kompjuterom pokušavajući da nađe način da pomogne kolegama, šta može da uradi za njih.

Setite se prošle godine, na njegovu inicijativu su teniseri u karantinu u Australiji dobili statične bicikle da treniraju u sobama. Tokom cele pandemije borio se za kolege. Takođe mislim da mnogi igrači uopšte nisu imali prave informacije jer su ih mediji zbunjivali pisanjem i okretali protiv Đokovića'', objašnjava Vajda.

Tek što je Australijan open počeo, pod uticaj propagande protiv Novaka Đokovića pao je i naredni Gren Slem turnir, Rolan Garos, koji je ekspresno najavio da nevakcinisani teniseri ni tamo neće moći da se takmiče.

''Nije mi jasno zašto im je bilo bitno da tako rano objave tako nešto, kada se turnir igra tek u maju. Niko ne zna šta će se desiti sa pandemijom ni za mesec dana. Kako da se zaštitimo? Ne želim da potcenim celu situaciju, veoma je ozbiljno sve što se dešava u svetu, ali zašto da o Rolan Garosu raspravljamo u januaru kada počinje krajem maja'', kaže Vajda.

Ipak, poznajući Novaka, Vajda gaji optimizam da će iz svega ovoga moći da izađe jači i da najbolji teniser sveta još uvek nije rekao poslednju reč na najvećim turnirima.

''Jasno je da je psihološki načet, da će ga sve što se desilo dugo boleti i da će mu biti veoma teško da to izbaci iz glave. Međutim, dobro poznajem mog pulena. Novak je snažan, čvrst i još nije rekao poslednju reč u teniskom svetu'', zaključio je Vajda.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke