Medvedev prvi favorit, Alkaraz i Cicipas mogu da sruše Đokovića, Fric brani titulu

Autor: Mladen Heleta
petak 10.03.2023.
09:00
Izvor: Sportske.net

Masters u Indijan Velsu bez Đokovića i Nadala.

EPA-EFE/Frabeland Charles Mallari
EPA-EFE/Frabeland Charles Mallari

Povezane vesti

Prvi ATP masters iz serije 1.000 u sezoni tradicionalno se igra u Indijan Velsu na tvrdoj podlozi.

Već je poznato da najbolji teniser sveta Novak Đoković nije u situaciji da nastupi na ovom turniru, nema ni Rafaela Nadala, dok su svi ostali vodeći igrači planete stigli u kalifornijsku pustinju, preskočili su prvo kolo koje je krenulo u sredu i svoje borbe počinju od petka.

Očekuje nas dosta dobrog tenisa, a jasno je da se kao prvi favorit izdvaja Rus Danil Medvedev, koji je u Indijan Vels došao u strahovitoj formi i sa tri vezane titule u Roterdamu (serija 500), Dohi (serija 250) i Dubaiju (serija 500).

Posebno je blistao u Dubaiju, kada je u polufinalu pobedio Novaka Đokovića, a pre toga je protiv Borne Ćorića napravio nešto što je retkost u vrhunskom tenisu, vezao je 21 poen i na taj način završio meč.

Medvedev igra svoj najbolji tenis i trenutno je u onom modu u kakvom je bio na jesen 2019. godine i na US openu 2021. Kada je na tom nivou, Medvedev je prosto nepobediv, gazi sve pred sobom i rivalima nema spasa kada je on preko puta mreže. Ipak, poznato je da on nema konstantnost, da mu ovakvi modovi traju po 2-3 meseca i da onda odjednom pada i vezuje loše turnire u seriji. Zbog takvih amplituda u prošloj godini je i stigao u Kaliforniju kao tek šesti teniser sveta, a postavljen je za petog nosioca.

Njegovi najveći rivali za trofej u Indijan Velsu trebalo bi da budu mladi Španac Karlos Alkaraz i Grk Stefanos Cicipas, koji su postavljeni za prvog, odnosno drugog nosioca.

Ova dvojica će imati i dodatni motiv na predstojećoj američkoj turneji, pošto mogu da preskoče Novaka Đokovića i sezonu na šljaci dočekaju na prvom mestu ATP liste.

Konkretno, Alkarazu je da ponovo bude svetski broj 1 uslov svih uslova da prvo osvoji Indijan Vels kako bi prestigao Novaka (7.160 bodova naspram 6.780), a sve sem toga će ga ostaviti na drugom mestu.  Ukoliko ga ne bude pretekao tokom Indijan Velsa, to neće moći da uradi ni tokom turnira u Majamiju, jer tamo brani 1.000 ATP poena kao aktuelni šampion. Alkaraz je prošle godine stigao do polufinala Indijan Vels i izgubio od Nadala.


Druga pretnja za Novaka bi mogao da Stefanos Cicipas koji bi u slučaju vrhunskih rezultata u Americi mogao da dođe do prvog mesta na planeti. Grčki teniser trenutno ima 5.805 bodova, a prošle godine je imao katastrofalne rezultate na ovim mastersima, što mu zapravo i daje šansu da postane 29.  broj 1 u istoriji.

U Indijan Velsu ga je Dženson Bruksbi eliminisao u trećem kolu, dok ga je u Majamiju porazio baš Alkaraz u osmini finala. Cicipas brani samo 135 bodova tokom marta, pa mu je neophodno da nadoknadi 1.480 bodova u odnosu na prvoplasiranog Novaka. To bi mogao samo u slučaju da na jednom turniru osvoji titulu, a da na drugom dođe najmanje do finala.

Žreb je razdvojio Alkaraza i Medvedeva sve do eventualnog finala, a Rus bi u polufinalu mogao na Cicipasa. Drugi projektovani polufinalni par je Alkaraz – Fric, ali sigurno će biti iznenađenja, jer ima dosta igrača koji vole da igraju na ovoj podlozi i po velikoj vrućini.

Posebnu pažnju treba obratiti na branioca titule Tejlora Frica, Feliksa Ože-Alijasima, Holgera Runea i Huberta Hurkača.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke