Medvedevu US open, Novak u suzama odigrao poslednji gem finala!

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 13.09.2021.
00:34
Izvor: Sportske.net

Nažalost, istorija nije ispisana večeras u Njujorku, ali dugo će se pričati o završnici ovog meča.

Beta/AP Photo/John Minchillo
Beta/AP Photo/John Minchillo

Povezane vesti

Posle Tokija, Novak Đoković je doživeo još jedan bolan udarac ove sezone.

Aleksander Zverev ga je onemogućio da osvoji olimpijsku medalju, a Danil Medvedev je večeras dominantnom igrom u finalu US opena osvojio poslednji Gren Slem u sezoni i tako sprečio Novaka da dođe do istorijske, 21. titule na najvećim turnirima, a ujedno i ''kalendarskog slema'' što nikom nije uspelo od 1969. i Roda Lejvera.

Finale je trajalo tek nešto više od dva sata, a Medvedev je slavio sa 3:0, po setovima 6:4, 6:4 i 6:4.

Medvedev se tako revanširao Đokoviću za poraz u finalu Australijan opena ove godine i potvrdio fantastičnu formu u kojoj je odigrao čitav US open.

Pisali smo juče, čak pet i po sati manje od Đokovića je Medvedev proveo na terenu na putu do finala, a kada tome dodamo i ogroman psihološki pritisak koji je Novak nosio na leđima u želji da osvoji istorijski trofej, onda ovakav epilog u finalu možda i nije iznenađenje.

Već prvi odigrani gem je pokazao da se Novaku stegla ruka, od 40:15 je dozvolio rivalu da veže nekoliko poena i stigne do prvog brejka što je i odlučilo ishod prvog seta.

Početkom drugog, Novak je počeo bolje da ''čita'' izvanredne servise ruskog tenisera, pa je u drugom i četvrtom gemu imao ukupno pet brejk-lopti koje, nažalost, nije iskoristio. Na sve to se nadovezala i jedna kontroverzna odluka sudije da posle drugog servisa vrati Medvedevu servis jer je naknadno utvrdio da je lopta zakačila mrrežu, i to u situaciji kada je Đoković imao inicijativu za brejk.

To je iznerviralo Novaka, posle propuštenih prilika je i polomio reket, a njegovu nervozu Medvedev je iskoristio već u petom gemu kada je napravio novi brejk, poveo sa 3:2 i potom nastavio sjajno da servira i bez novih problema održi prednost za osvajanje drugog seta.

U trećem smo se nadali žestokom Novakovom odgovoru, ali umesto toga naš teniser je potpuno podlegao pritisku. Počeo je više da greši, što Medvedev znalački koristi i pravi dva brejka prednosti za vođstvo od 4:0.

Tada je praktično meč bio rešen, iako je Đoković uspeo da konačno stigne do prvog brejka u meču posle spasene meč-lopte u osmom gemu. U tim trenucima je delovalo da se Medvedev ''uplašio'' pobede, zadrhtala mu je ruka prilikom servisa, pa je duplim greškama vratio kakvu-takvu nadu u nekakav čudesni obrt.

Nole je dobio naredni gem na svoj servis, smanjio na 5:4 i u tim trenucima dobio ogromnu podršku sa tribina koja je rasplakala našeg tenisera i on je u suzama odigrao poslednji gem! Nažalost, nije uspeo da produži ovu borbu, Medvedev nije dozvolio novi brejk, pa se i treći set završio identičnim rezultatom kao prva dva.

U svakom slučaju, potpuno zaslužena pobeda Medvedeva, a Novaku ostaje da u narednoj sezoni pokuša da ostvari ono što mu večeras nije pošlo za rukom.


Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke