Najveći si, Novače! Đoković pokorio Francusku posle nestvarnog preokreta!

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 13.06.2021.
19:27
Izvor: Sportske.net

Od dva seta zaostatka, najveći srpski sportista svih vremena se vratio, preokrenuo i uzeo titulu!

@rolandgarros/Twitter
@rolandgarros/Twitter

Povezane vesti

Najbolji teniser sveta Novak Đoković po drugi put u karijeri osvojio je Rolan Garos.

On je u finalu savladao Stefanosa Cicipasa sa 3:2 (6:7(6), 3:6, 6:3, 6:2, 6:4) nakon više od četiri sata igre.

Rolerkoster finale, gde u jednom trenutku Novak nije delovao kao da je u stanju da igra, a kamoli da osvoji poen protiv Cicipasa. Ipak, još jednom je potvrdio svoju mentalnu snagu i došao do svog 19. Grend slema u karijeri. Sada je na jedan iza Nadala i Federera i uskoro bi debata o "najvećem ikada" mogla biti završena.

Prvi servis gem imao je Grk i odmah su usledili problemi za njega. Đoković ga je pritiskao, došavši i do dve brejk lopte uz pomoć odličnog riterna, osim kada Cicipas nije perfektno servirao. Sa tri asa, izvukao se i poveo. S druge strane, Novak je mnogo samouverenije ušao u meč i bez izgubljenog poena došao do prvog gema.

Novak je servirao perfektno na otvaranju ovog duela i na prvi servis osvojio svaki poen. Isto je bilo i na drugi, s tim da je to bilo iz jednog jedinog pokušaja. Cicipas nije bio jednako čvrst, ali nije dozvoljavao brejk svom rivalu, sve do završnice seta kada je Đoković poveo sa 6:5 iskoristivši prvu brejk loptu.

Međutim, usledio je instant odgovor Cicipasa i pristupilo se taj-brejku, gde je Grk krenuo fenomenalno. Sa 4:0 nagovestio je osvajanje seta, ali Novak ne bi bio Novak kada ne bi pokazao zube. Preokrenuo je, imao čak i set loptu na 6:4, ali usledila su četiri uzastopna poena od strane Stefanosa i vođstvo od 1:0 u setovima.

Odmah na otvaranju drugog, Cicipas dolazi do brejka. Sve Novakove loše odluke je koristio i nošen publikom, te boljom igrom na mreži stiče prednost. Đoković je bio potpuno van ritma. Izgledao je umorno, bez energije i intenziteta u udarcima. Sve to, uticalo je na krajnji rezultat drugog seta, a sa novim brejkom, Cicipas je došao na jedan set od prve titule na Rolan Garosu.

EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG


Đoković je na pauzi između drugog i trećeg seta otišao u svlačionicu, možda da promeni donji veš, što mu je bio recept protiv Musetija. U svakom slučaju, vratio se autoritativno na teren i dobio prvi servis gem. Do tada, čitava statistika je bila na delu klackalice gde je sedeo Stefanos. Međutim i dalje je se kretao nešto teže i bilo je vidno da je umoran. No, Novakova taktika se oslanjala na to da iznudi greške grčkog tenisera. Pritiskao ga je svetski broj jedan u četvrtom gemu, imao brejk lopte, ali linije su se sužavale kada je Novak slao bombe u uglove... I protiv toga se moglo i Đoković je brejknuo Cicipasa! Razmrdao se srpski as, pogađao uglove na šta Grk nije imao odgovor i to je ubrzo rezultiralo Novakovim osvajanjem trećeg seta.

Isti recept poput Novaka, primenio je Cicipas i otišao u svlačionicu. Međutim, po povratku, Cicipas je odlučio da pozove medicinski tajm-aut, gestikulirao je na bol u donjem delu leđa... Svakako da je i taktički to učinio kako bi pokušao da izbaci Novaka iz momentuma u kojem se Srbin našao.

Nije uspeo. Prvi gem četvrtog seta – Novakov brejk! Usledio je siguran servis i još jedan brejk! Sjajno se kretao Novak, vratio je svoju prepoznatljivu notu i Cicipas je delovao potpuno indisponirano želeći na svaki način da izbaci Đokovića iz ritma, pa je tako odugovlačio i igrao igrice, ali mu to nije bilo od pomoći. Novak se razleteo, ostavio rivala bez rešenja i došao do izjednačenja posle dva seta zaostatka!

Ponovo je pokazao koliko je mentalno na nivou koji je za studije. Zaista, novi, neverovatan povratak je bio na pomoču pored emotivnog i fizičkog trošenja protiv Nadala.

Posle tri gema u petom setu, Novak je preuzeo sve u svoje ruke brejkom koji nije lako izvojevao. Pogađao je neke rizične udarce Cicipas, poput jednoručnog bekhenda kada je obrisao paralelnu liniju... Međutim, sve je to uspeo da neutrališe Novak fenomenalnim osećajem. Odvlačio je Cicipasa daleko od osnovne linije, pravovremeno koristio slajs i od 2:0 i igrača koji je delovao "isceđeno" do 2:2 u setovima, 1:2 u gemovima uz brejk viška! Nedugo zatim ga je i potvrdio.



Čuvao je Novak stečenu prednost i tražio šansu da načini poslednji udarac Cicipasu. Nervozan je bio rođeni Atinjanin, Novak je imao dve brejk lopte, a na izjednačenju linijski sudija je viknuo: "Aut!", u slučaju kada je lopta posle Novakovog udarca bila dobra. Glavna sudija je to ispravila, ali Đokovića je to razbesnelo i Grk je preživeo.

Sa "nulom" je Đoković dobio naredni gem i Stefanos je servirao za ostanak u meču. Bilo mu je teško da izbori nastavak duela, ali uz pomoć svog jednoručnog bekhenda, uspešno je produžio meč. Držao je Đoković pod kontrolom naredni gem, napetost na "Šatrijeu" bila je ogromna. 

Drugu meč loptu, Novak je uspeo da iskoristi i dođe do epske titule!

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke