Ništa od osme Novakove titule na Vimbldonu, Karlos je dete sa druge planete!

Autor: Ivan Cvetković
nedelja 14.07.2024.
17:38
Izvor: Sportske.net

Neverovatna partija Karlosa Alkaraza i zasluženi trijumf nad najboljim ikada.

EPA-EFE/TOLGA AKMEN
EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Povezane vesti

Srpski teniser Novak Đoković poražen je u finalu Vimbldona pošto je izgubio od Španca Karlosa Alkaraza rezultatom 3:0 u setovima (6:2, 6:2, 7:6).

Meč je trajao dva sata i 30 minuta.

Đoković nije uspeo da osvoji svoj osmi trofej na Vimbldonu, odnosno 25. grend slem po čemu bio postao neprikosnoven u svetskom tenisu, a treba istaći i da je 21-godišnji Alkaraz danas odigrao verovatno i najbolji meč u karijeri.

Nije Đoković ušao u meč baš najbolje, a to se najbolje videlo u prva dva gema koja je izgubio, prvi čak i na svom servisu i to nakon 14 minuta, koliko je bilo potrebno da Alkaraz iskoristi petu brejk-loptu.

Španca je služio servis na pravi način zbog čega je uzeo i drugi gem, da bi u trećem Đoković smanjio zaostatak uz određene poteškoće, naročito u igri na mreži.

Usledio je ubedljiv gem Alkaraza koji je dobio bez izgubljenog poena, a napravio je još jedan brejk u petom gemu i poveo sa 4:1.

Đoković je u narednom propustio veliku priliku da smanji zaostatak jer nije iskoristio brejk-loptu, nakon čega je osvojio gem na sopstvenom servisu bez izgubljenog poena.

Ipak, to nije mnogo pomoglo srpskom teniseru da zakomplikuje situaciju na terenu, a Alkaraz je relativno rutinski stigao do trijumfa u prvom setu posle druge set-lopte.

Taman kada se činilo da je Novak uhvatio bolji ritam meča, usledio je veliki problem već na početku drugog seta.

Alkaraz je prilično lako "brejknuo" srpskog tenisera, a prvi osvojeni gem potvrdio je osvajanjem i drugog, uz ipak jači otpor Đokovića.

Novak je osvojio treći gem i tako prekinuo niz rivala koji je nalazio sjajna rešenja prilikom izbora udaraca, što je kapitalizovao i lako osvojenim šestim gemom.

Novi problem za Đokovića nastao je u sedmom gemu koji je izgubio na sopstvenom servisu kada je Alkaraz bez većih poteškoća uzeo gem, a ubrzo zatim i set, pa je poveo rezultatom 2:0 u setovima.

Za razliku od prva dva seta, Đoković je treći započeo osvojenim gemom i to na relativno lak način uprkos jednoj duploj grešci.

Posle neizvesnog drugog gema koji je pripao Alkarazu, treći je doneo još veću dramu, a srpski teniser je u njemu spasio čak četiri brejk-lopte pre nego što ga je osvojio.

Usledila su po dva gema koja su teniseri uzeli bez izgubljenog poena, da bi šest potrajao kada je Đoković imao veliku priliku da napravi brejk, ali jedinu priliku nije iskoristio posle skoro 11 minuta igre.

U devetom gemu Novak nije uspevao da odgovori na konkretnu igru Alkaraza, ali je zato u narednom spasao čak tri meč-lopte i iskoristio brejk-loptu. 

Ni Đoković ni Alkaraz nisu gubili svoje servise, pa je set otišao u taj-brejk, a tamo se Španac bolje snašao i posle dva mini-brejka osvojio svoj drugi trofej na Vimbldonu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke