Nole i Vavrinka o tenisu posle pandemije, ova pitanja zaslužuju odgovore!

Autor: Darko Mitrović
Saturday 18.04.2020
20:41
Izvor: Sportske.net, blic.rs

Najbolji teniser sveta i njegov dugogodišnji rival imali su danas zanimljivu komunikaciju posredstvom Instagrama.

AP Photo/Kamran Jebreil

Povezane vesti

Njihov razgovor trajao je čitav sat, a ovde smo izdvojili deo u vezi trenutno najaktuelnijeg pitanja - kako će izgledati sport posle pandemije koronavirusa, u ovom slučaju tenis.

Pitanja ima mnogo, sva zaslužuju odgovore pre nego što takmičenje počne, a Stanislas Vavrinka je pokrenuo neka od njih.

''Mislim, evo, da pogledamo kako bi se turniri odvijali. Mi dolazimo s raznih meridijana, šta će biti s tim ulascima u zemlje, da li će se posmatrati da li neko stiže iz određenih žarišta pandemije? Ili, čak i kad nema publike, na Vimbldonu bude po 2.000 radnika. Mnogo ima otvorenih pitanja i teško je pretpostaviti šta će se desiti'', istakao je Vavrinka, prenosi ''Blic''.

Na njegovo izlaganje nadovezao se Đoković još nekim gorućim pitanjima.

''Da, ova nepredvidivost je za nas potpuno nova stvar. Uvek smo mogli da planiramo godinu unapred, sve smo znali - kad, šta... Ovo sada je sve vrlo zanimljivo, ali istovremeno i uznemirujuće za sve nas. Mnogo je znakova pitanja... Recimo, šta će biti sa vakcinama, da li ćemo morati svi da obavezno budemo vakcinisani da bismo mogli da putujemo i igramo?

Mnogo toga se za sada ne zna. Nadam se da se neće sve svoditi na igranje samo na nekoliko lokacija, jer je naš sport međunarodnog tipa, kako po akterima i odakle sve dolaze, tako i po turnirima, koji se održavaju širom planete. Ali, ima još mnogo velikih pitanja tu, ne samo ova koja smo spomenuli'', istakao je Đoković.

Prethodnih dana u medijima se pojavila još jedna tema koja je izazvala pažnju, a to su egzistencijalni problemi slabije rangiranih tenisera i neizvesnost da li će oni uopšte moći da nastave da se bave tenisom.

Nole je i ovoga puta poručio da će im se na neki način pomoći, a o modalitetima se još razgovara.
-
Baner stoni tenis

"Evo, pričao sam sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom pre neki dan, gledali smo kako da pomognemo igračima koji su, recimo, od 200. do 1.000 mesta na ATP listi. Ti momci nemaju podršku svojih Saveza, nemaju ni sponzore, oni su skroz samostalni i, što je još važnije, ostavljeni su da budu sami sada. Neke priče već vodimo i... ATP će, a nadam se i da će se igrači koji to mogu priključiti, pomoći na određene načine, naravno uz prave kriterijume.

Jer, neki su možda trenutno nisko na ATP listi zato što su sada povređeni, a inače su u Top50, pa im finansijska pomoć i nije toliko potrebna kao drugima. Ali, između tri i i 4,5 miliona dolara će se dati niže rangiranim teniserima, kao podrška da prebrode ovu situaciju... Kako i kada, videće se, radi se na tome. Možda se bude odvajao deo fonda od predstojećeg Australijan opena.

Ali, ono što je najvažnije je - da se ovaj naš, 'teniski ekosistem' budi. I, zaista mislim da je jako potrebno da svima pomenutima pokažemo da smo tu, da ih nismo zaboravili. Istovremeno, jako je bitno da pošaljemo poruku mladim generacijama da je i tenis tu 'za njih', da se dotle razvio, da čak i kada se dešavaju ovako ozbiljne stvari, kao što je pandemija, da znaju da neće biti ostavljeni na milost i nemilost situacije", zaključio je Đoković.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.