Nova neizvesnost, kako će reagovati Novakovi sponzori?

Autor: Darko Mitrović
petak 14.01.2022.
23:57
Izvor: Sportske.net

Prvi komentari su se već pojavili, ali svi pomno prate dalji razvoj situacije.

 EPA-EFE/JAMES ROSS
EPA-EFE/JAMES ROSS

Povezane vesti

Posle nedavne odluke suda u Melburnu da dozvoli Novaku Đokoviću ulazak u Australiju činilo da je naš teniser ostvario veliku pobedu i pored višednevne torture koju je preživeo, da će dobiti priliku da odbrani titulu i obori rekord po broju osvojenih Gren Slem trofeja.

Međutim, australijske vlasti sve čine da se to ne dogodi, a posebno se u tom pogledu ističe tamošnji ministar za imigracije Aleks Houk, pa Novaka ponovo saslušavaju i pritvaraju, ali ovoga puta se to dešava pred sam početak Australijan opena, što najboljeg tenisera sveta dovodi u još težu situaciju.

Istovremeno, i u tamošnjoj javnosti ima dosta negativnih komentara na račun Đokovića, pa se postavlja i pitanje na kakvu bi atmosferu naišao tokom turnira ukoliko bi mu bilo dozvoljeno da učestvuje.

Tu dolazimo i do potencijalnog rizika za Novakove sponzore.

Prema podacima Forbsa, Novak ima sponzorske ugovore vredne oko 30 miliona dolara, što ga čini jednim od najplaćenijih sportista na svetu, ali to je opet daleko iza Federera koji zarađuje tri puta više, iako već dugo ne igra zbog povrede.

Zbog čega je to tako?

Švajcarac je tokom karijere uglavnom uspešno izbegavao bilo kakve skandale ili problematične situacije, mada po tom pitanju nije ni dolazio u neka veća iskušenja, a što je uz brojne osvojene trofeje uspeo debelo da naplati.

Najznačajniji Đokovićevi sponzori su francuski proizvođač automobila Pežo, brend odeće Lakost i švajcarski proizvođač satova Hublot, koji za sada ne pokazuju bilo kakve znake da bi mogli da ga napuste, ali svakako pomno prate situaciju.

''Novak Đoković je ličnost za sebe. Ne možemo komentarisati nijednu njegovu ličnu odluku. Hublot će nastaviti svoje partnerstvo sa prvim teniserom sveta''.

Austrijska Rajfajzen banka saopštila je da je odluka da potpiše sa Đokovićem višegodišnje partnerstvo doneta mnogo pre nedavnih naslova Australijan opena.

''Kao sponzor Novaka Đokovića, pažljivo pratimo trenutnu situaciju'', saopštila je banka.

Ono što bi bilo rizično jeste situacija da sponzori procene da je sportista postupio nezakonito ili nemoralno, pa bi u tom slučaju mogli da iskoriste klauzulu o izlasku iz ugovora zbog ''lošeg ponašanja'', ocenio je Tim Krou, konsultant za sportski marketing u Velikoj Britaniji.

''Procena aspekta odnosa sa javnošću je složena. Mišljenje navijača oko Đokovića je polarizovano. On je narodni heroj u rodnoj Srbiji. Australijanci su se uglavnom okrenuli protiv njega, ali ostatak sveta je podeljeniji'', smatra Krou.

Ali, i dalje postoji mogućnost da Nole zaigra u Melburnu i osvoji toliko željeni 21. Gren Slem trofej.

''Bio bi označen kao najuspešniji igrač svih vremena, i mislim da je to razlog da sponzori budu spremniji da preuzmu taj rizik i ostanu uz sportistu“, izjavila je Seida Mumku, profesorka sportskog menadžmenta na Univerzitetu u Nju Hejvenu.

Ipak, ''ako izgubite dovoljno navijača, onda ćete izgubiti i sponzore'', rekla je Nikol Melton, profesorka sportskog menadžmenta na Univerzitetu Masačusets Amherst.

Dva glavna sponzora južnoafričkog olimpijskog atletičara Oskara Pistorijusa, Najk i proizvođač naočara Oukli, distancirali su se nakon što je 2013. optužen za ubistvo svoje devojke, ali to je već ekstremni primer koji se ne može uporediti sa Novakovim slučajem.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke