Novak alarmirao svet: ''Tenis je u opasnosti!''

Autor: Darko Mitrović
nedelja 07.07.2024.
11:30
Izvor: Sportske.net

Ali, zašto samo Novak govori o tome, gde su ostali veliki igrači da daju neki predlog?

EPA-EFE/ADAM VAUGHAN
EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Povezane vesti

Najbolji teniser sveta Novak Đoković je juče izborio plasman u osminu finala Vimbldonam pobedom nad neugodnim Aleksejom Popirinom sa 3:1 u setovima i u ponedeljak će se za plasman u četvrtfinale boriti protiv Danca Holgera Runea.

Veoma zanimljivo bilo je posle meča na pres konferenciji, gde je Novak još jednom upozorio javnost da tenis kao sport ne ide dobrim putem i da bi trebalo dosta toga da se promeni, pre svega kako bi se unapredila popularnost ovog sporta, ali i kako bi postao pristupačniji za talentovanu decu i kako bi mnogo vei broj igrala mogao da živi od tenisa.

''Što se tiče inovacija u našem sportu, van grend slemova, moramo pronaći kako da privučemo mladu publiku. S jedne strane, tenis ide dobro, ali s druge strane, ako pogledate Formulu 1 na primer i šta oni rade u smislu marketinga, da razvijaju svoj sport i koliko su trke popularne svuda u svetu, mislim moramo da budemo bolji.

Grend slemovi će uvek izgledati dobro. Ali mislim da generalno turniri moraju biti bolji. Imamo sreće što smo veoma istorijski i globalni sport. Jedna od studija koje je PTPA sproveo pre tri ili četiri godine pokazala je da je tenis 3. ili 4. najgledaniji sport na svetu sa kriketom. Fudbal je broj 1, košarka broj 2, zatim tenis i kriket, ali tenis je broj 9 ili 10 na listi sportova koji koriste svoju popularnost, plasiraju je i kapitalizuju. Mislim da ima mnogo prostora za rast. Mi smo prilično podeljen sport.

Ima dosta stvari koje možemo da pogledamo i pokušamo da poboljšamo. Moramo da povećamo broj igrača koji žive od ovog sporta. Vrlo retko pominjete u medijima da samo 350 ili 400 igrača, muškaraca, žena, pojedinačno, ili u dublu zajedno, živi od ovog sporta na ovoj planeti. To je veoma problematično za mene. Da, govorimo o ovom grend slem pobedniku koji osvaja ovo ili ono. Pažnja je uvek na vrhu piramide, ali nikada na dnu. Još uvek radimo veoma loše na ovom nivou. Veoma loše!

Tenis je globalni sport koji vole milioni dece koja uzimaju reket i žele da igraju, ali mi ga ne činimo dostupnim. Mi to zaista ne činimo pristupačnim. Naročito u zemljama poput moje koje nemaju jaku federaciju, grend slem, istoriju ili velike budžete. Tako da mislim da svi zajedno moramo da se okupimo ili da stvorimo novu osnovu, kamen temeljac onoga što tenis zaista jeste, klupski tenis, temelj'', poručio je Novak.

S tim u vezi poslao je još jedno upozorenje i izrazio zabrinutost da bi narednih godina padel mogao da preuzme tenisku publiku, ali i igrače.

''Danas se padel pojavljuje i raste. Ljudi se malo smeju i kažu 'Da, ali tenis je tenis. Tenis je kralj svih reket sportova'. Istina je. Ali na klupskom nivou, tenis je u opasnosti. Ako nešto ne uradimo, globalno, kolektivno, padel i piklbol u Sjedinjenim Državama će sve teniske klubove pretvoriti u padel ili piklbol. Zato što je isplativije. Na jednom teniskom terenu možete izgraditi tri terena za padel. Proračuni su jednostavni. Za vlasnika kluba je mnogo ekonomski isplativije da ima ove terene.

Ovo su neke od stvari koje sam želeo da podelim. Sve u svemu, moramo se pozabaviti svim ovim izazovima i pitanjima. Oni postoje već dugo. Mislim da im nismo pristupili na pravi način'', izjavio je Đoković.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke