Novak bez fokusa i taktike, poletniji i mlađi Siner sprečio jubilej u Šangaju

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 13.10.2024.
12:18
Izvor: Sportske.net

Ništa od Đokovića centuriona.

EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI
EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Povezane vesti

Najbolji srpski teniser Novak Đoković poražen je danas od Janika Sinera rezultatom 0:2 (6:7(4), 3:6) u finalu turnira u Šangaju.

Čekala se 100. pobeda Novaka Đokovića na ovom mastersu, ali do nje ovog puta nije došao. Taktički, najveći svih vremena nije bio na visini zadatka, a Janik Siner je bio i poletniji i sigurniji u udarcima koji su pravili razliku.

Očekivalo se da će meč između srpskog i italijanskog tenisera doneti veliku borbu i tako je i tekao odmah od početka.

Novak je imao defanzivniji pristup za razliku od Sinera čiji su prvi servisi bili odlični, pa je tako uglavnom osvajao poene nakon istih. Pratili su se u stopu uz manje oscilacije tokom gemova, ali nije se otvorila nijedna brejk prilika tokom prvog seta.

Dosta ujednačen duel vodio je ka taj-brejku gde je Janik Siner uspeo da ostvari razliku odmah na početku pošto je oduzeo Novakov servis poenom na mreži. Ubedljivih 4:0, impresivan servis i Novaku se nije ukazala šansa da spasi prvi set. Gubio je poene na mreži što je segment igre koji mu danas nije bio saveznik.

Ne može se reći da je Novak lošije gađao iz servisa, ali prosto je Siner imao za nijansu bolji kvalitet i na taj način omogućavao sebi bolju poziciju tokom poena.

Prvi gem koji se igrao na razliku videli smo na startu drugog seta prilikom servisa Novaka Đokovića koji je nakon 40:0, dopustio tri vezana poena prvom teniseru sveta. Popustila je tada za nijansu koncentracija, servis nije bio ubojit i to je Italijan znao da kazni, ali ne u dovoljnoj meri da uzme brejk.

Ali nedugo se opet potvrdilo da ga skupo košta izlazak na mrežu. Taktički, Đoković tu nije imao prolaznu ocenu, a Siner je za razliku od njega blistao na tom delu terena, poslužio ga je ritern kada je bilo najvažnije za brejk u četvrtom gemu i vođstvo od 3:1. Momentalno ga je potvrdio i bio na dobrom putu da prigrli trofej.

Đoković je bio na ivici poraza, fokus mu takođe nije bio saveznik i praktično se samo čekalo koji će krajnji rezultat biti.

Siner je vrlo brzo došao do prve meč lopte. Samo nešto iznad sat i po vremena mu je bilo neophodno za takav uspeh i naravno, uzeo ga je bez gledanja.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke