Novak otvorio dušu: "Neću govoriti loše o Nadalu i Federeru, kult reprezentacije mora da postoji!

Autor: Ivan Cvetković
utorak 10.10.2023.
21:31
Izvor: Sportske.net, Sportal.blic.rs

Sve je manje argumenata kada je u pitanju ko je najbolji teniser sveta svih vremena otkako je Novak Đoković ove godine osvojio Rolan Garos.

EPA-EFE/WILL OLIVER
EPA-EFE/WILL OLIVER

Povezane vesti

Time je pretekako Rafu Nadala po broju osvojenih gren-slemova, pa je nakon toga Španac dao intervju u kojem je istakao da bi to bilo drugačije da je bio fizički spreman.

Uz to je dodao da bi u tom slučaju Novak bio veoma frustriran, te da je sve proživljavao mnogo intenzivnije.

Usledile su brojne reakcije, a u velikom intervjuu za Sportal, Novak Đoković je istakao da neće govoriti loše o svojim rivalima.

"Video sam da je to otišlo poprilično viralno, da su ljudi pričali o tome. Svako ima pravo na svoje mišljenje i kako on tumači nekog drugog u tom kontekstu. To je sve što mogu da kažem. Rafa je veliki šampion, ja ga izuzetno cenim i poštujem kao šampiona, kao mog najvećeg rivala, kao čoveka i tenisera koji je u velikoj meri učestvovao u oblikovanju moje igre i mojih rezultata koje sam postigao. Nemam nameru ni u kom pogledu da razgovaram u negativnom kontekstu o njemu ili o Rodžeru Federeru, jer moje poštovanje nadjačava možda neka negativna mišljenja o njima. To je njegovo mišljenje, sa kojim ja, naravno, nisam saglasan. Imam svoje mišljenje, ali neću ga deliti jer ne želim da produbljujem tu temu. Za tim nema potrebe uopšte", rekao je Đoković.

On je istakao da mu je velika čast što je ponovo u reprezentaciji i da je važno da igrači žele da igraju za Srbiju koju od 21. do 26. novembra očekuje Dejvius kup i duel sa Velikom Britanijom.

"Kompletan su tim, imaju četiri vrhunska singl igrača, dok je jedan od njih, Evans, izuzetno dobar i u dublu. Video sam da je u kontinuitetu igrao i da je bio izbor njihovog selektora u kombinaciji sa Skupskim. Veoma su nezgodni i nadam se da ćemo moći da rešimo posle singlova pobedu.

Biće veoma teško, napeto, ako Evans bude igrao drugu tablu, jako je nezgodan igrač protiv svakoga. Međutim, verujem u naše momke. I mi takođe imamo dosta izbora, možda ne za dubl, ali za singl da i ja se nadam da će oni svi biti u dobroj formi i da će biti zdravi, tako da možemo da razmislimo o tome ko će igrati. Naravno, selektor Viktor Troicki će odlučiti ko će igrati singl i dubl, ali motivacija je prisutna i kod mene, ali i kod svih ostalih momaka iz reprezentacije, barem po onome što sam doživeo u Valensiji. Vidim da je svima stalo da budu tu, da budu deo timskog duha, da predstavljaju srpski grb i našu reprezentaciju i zemlju u svetu", smatra Novak.

"Kult reprezentacije mora da postoji kod mlađe generacije i da se prosto oni osete čast i privilegiju kada igraju za zemlju. To je onako kako sam ja odrastao i ono što smo mi gajili u protekloj generaciji. Mislim tu na Zikija, Viktora, Janka, Iku Bozoljca, kao i Ducija koji je bio deo šampionske generacije 2010. godine i nekoliko i polufinala i finala koje smo igrali posle toga. U našoj generaciji se nije postavljalo pitanje da li ćeš biti u timu ili ne. Pristup igranju za nacionalni tim je nešto što je izuzetno važno i za njihove individualne karijere. Mislim da oni to počinju sve više da shvataju. Sve što doživimo u tim nedeljama kada igramo za reprezentaciju nam prosto svima hrani i dušu i telo i um i daje nam mogućnost da sve to iskoristimo za svoje individualne karijere, turnire koje igramo. Na kraju krajeva, znamo jako dobro da je tenis izuzetno zahtevan emotivno i mentalno kao sport i da dosta toga zavisi kako se ti osećaš kao teniser i mislim da nakon tih nedelja reprezentativnih svi imamo neki podstrek, osećamo naboj energije i zajedništva. Nadam se da ćemo dogurati daleko ove jeseni", rekao je najbolji teniser sveta Novak Đoković u intervjuu za Sportal.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke