Novak: ''Sanjao sam ovo dok su padale bombe u mojoj zemlji i neću da stanem ovde!''

Autor: Darko Mitrović
petak 12.07.2024.
21:19
Izvor: Sportske.net

Jasna poruka pred finale.

EPA-EFE/NEIL HALL
EPA-EFE/NEIL HALL

Povezane vesti

Večerašnjom pobedom nad Lorencom Muzetijem, Novak Đoković se plasirao u svoje deseto finale na Vimbldonu, a što je možda još zanimljivije, tek prvo finale u tekućoj sezoni.

Posle operacije kolena Novak igra sve bolje, to je pokazao u dosadašnjem toku turnira i nadamo se da će u nedelju uslediti i definitivna potvrda toga u duelu sa Karlosom Alkarazom od koga je izgubio prošle godine u finalu sa 3:2 u setovima.

Na početku razgovora, odmah posle pobede nad Muzetijem, Nole se još jednom prisetio svojih teniskih početaka.

''Vimbldon je uvek bio moj dečački san, da ovde pobedim. Pričao sam to mnogo puta, ali vredi ponoviti. Kad sam bio dečak u Srbiji, dok su bombe padale po mojoj zemlji, sanjao sam da igram na najvažnijem terenu na svetu, kao što je ovaj teren - Centralni teren Vimbldona.

Pravio sam trofej od raznih materijala u svojoj sobi, gledao sam se u ogledalu i hteo sam da budem šampion. Vizuelizacija je bila snažna i dovoljna da uspem.

Imao sam podršku moje porodice i zaista je ovo bilo neverovatno putovanje.

I dalje mislim da je ovo jedinstven teren i trudim se da uživam tokom meča. Ali, na terenu je to vreme za posao, trudiš se da nadigraš protivnika i veoma sam zadovoljan što sam u još jednom finalu, ali ne želim da stanem ovde i nadam se da ću u nedelju staviti ruke na ovaj trofej'', istakao je Đoković.

Nije moglo bez još jednog pitanja o povredi kolena i neizvesnosti da li će uopšte učestvovati na ovogodišnjem Vimbldonu.

''Mnogo sumnji je bilo. Kada sam došao u London, nisam znao da li ću biti deo turnira, sve je bilo otvoreno do dana žreba. Imao sam nekoliko trening setova sa top igračima koji bi mi pokazali da li mogu da budem ne samo spreman, nego i da odem daleko na turniru. Veoma sam zadovoljan i zahvalan svom članovima mog tima koji mi pomažu da igram ovde''.

Svi se pitaju kako Novak pronalazi mentalnu snagu da u najtežim trenucima tokom mečeva izvuče najbolje iz sebe.

''Nemamo toliko vremena da pričamo o tome. Svi bi hteli da imaju neki tajni napitak koji pomaže šampionu. Tako nešto ne postoji kao bilo kakva tajna. Mnogo sportista smo čuli koji pričaju o velikom radu, ja sam više pristalica pametnog rada i u mom slučaju je to funkcionisalo.

Video sam mnogo šampiona koji su imali sličnosti sa mojim putovanjem, ali na kraju dana moraš da pretvoriš svoj životni stil u tenis. Imam tim, ali se oslanjam na sebe i sam moram da donosim odluke na terenu.

Mnoge stvari su važne i van terena, kvalitet sna, misli, okruženje, sve to utiče kakvo izdanje imaš na terenu. Duga priča, ali s druge strane i prilično jednostavna''.

Kako komentariše to što će mu Alkaraz ponovo biti rival u fnalu?

''Nadam se da će sada biti drugačije. On je primer mladog igrača koji ima balansiran život, vodi računa i na terenu, i van njega, ljudi ga vole. On je najbolji 21-godišnjak kog smo videli u sportu i gledaćemo ga i u budućnosti. Osvojiće on mnogo grend slemova, ali nadam se da za dva dana neće.

U budućnosti, kad se ja povučem za 15-ak godina... Šalim se, naravno.

Šalu na stranu, prošle godine me je dobio u finalu u pet setova i ne očekujem ništa manje od gtoga. On je kompletan igrač, izvući će svakako najbolje moje sposobnosti u ovom meču'', poručio je Đoković.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke