Novak sve objasnio, od "Pionira" do hotela "Park", kako se zarazio i gde je najviše pogrešio!

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 17.02.2022.
20:30
Izvor: Sportske.net

Najbolji srpski teniser govorio za RTS u emisiji "Oko".

 EPA-EFE/DIEGO FEDELE
EPA-EFE/DIEGO FEDELE

Povezane vesti

Novak se zarazio na utakmici Crvene zvezde i Barselone, nakon fotografisanja sa košarkašima iz Španije. 

"Jeste, prisustvovao sam raznim javnim događajima tih dana. Zbog vesti o košarkašu Barselone sam iz predostrožnosti uradio PCR test, antigenski test narednog dana. Antigenski test je bio negativan, pa sam zato uručio nagrade deci. Čekao sam rezultate PCR testa i video ga par sati nakon završetka događaja sa decom. Obično se čeka 24 sata, ja sam ih toliko uradio... I jedan i drugi, mnogi testovi pokazuju da jesi, pa da nisi, pa sam uradio duplo, a sve vreme sam bio bez simptoma. Moja najveća greška jeste taj intervju sa "Lekipom", imam svoje razloga zašto sam radio taj intervju. Bila mi je značajna ta nagrada, dogovorili smo se i odlagali neko vreme. Ja sam saznao za pozitivan PCR dan pre nego što je on došao, na kraju sam odlučio kako sam odlučio, imali smo fizičku distancu i od fotografa i od gospodina Franka, na sreću se niko nije zarazio. On je to potvrdio. Postavio sam se sebično i priznajem da je greška. Svi smo mi ljudi i nemam problem da kažem da sam pogrešio. Poštujem sve i svakoga i svako ima pravo da donosi odluke", rekao je Novak. 

Da li je Novak imao razmišljanje da li da ide u Australiju?

"Do određenog trenutka sam bio ubeđen da ne idem, a onda se pojavilo medicinsko izuzeće. Bilo je potrebno da se prilože dokumenti, a ono što je bitno, dva nezavisna medicinska panela su analizirala dokumentaciju koju smo priložili, a sve je bilo anonimlno, nisu znali da sam ja u pitanju. Uručeno je više od 20 medicinskih izuzeća, a što se tiče mog (nevakcinisan status i skorašnja infekcija sa antitelima) smo imali nas troje. Oni su ušli u Australiju, nije bilo nikakvih problema, a onda se stvorio problem kada sam došao i njima su ukinuli vize", rekao je on. 

Objava koja se pojavila početkom ove godine gde je Novak naveo da će igrati Australijan open je sve "razbudila". 

"Vaspitavan sam i odrastao sam u domu gde se vrednuje iskrenost. U skladu sa tim sam i postupio, svestan sam da uoči odlaska u Australiju se moje ime provlačilo u medijima jer se nagađalo da nisam vakcinisan. Trudio sam se da zadržim svoj stav i da je to samo moja stvar. Zakonski je regulisano tako. Kada sam odlazio za Australiju, to sam objavio. To sam uradio da budem transparentan, pre svega jer je bilo mnogo spekulacija i ne žalim zbog te objave", rekao je Novak. 

"U ovakvim situacijama kada je svetska pandemija, pravila su ista za svakog. Ja sam pravila poštovao i pratio. Nisam iskoristio nikada svoj privilegovani status kao najuspešnijeg ikada u istoriji AO da bih na silu ušao u njihovu zemlju. Ne bih se previše zadržavao kakvi su uslovi bili u hotelu. Nisam to očekivao i uslovi su bili teški, morao sam to da prihvatim. Osvrnuo bih se više na te ljude koji su tamo zatvoreni devet godina, neki od njih. Mojih sedam dana je ništa. Ja sam želeo i da se vidim sa njima, ali je to bilo zabranjeno. Izuzetno je njima teško", rekao je najbolji teniser svih vremena. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke