Novakov bilans protiv Cicipasa - Sledi li nova drama u pet setova?

Autor: Darko Mitrović
subota 28.01.2023.
17:52
Izvor: Sportske.net

Nadamo se da će Novak ovoga puta lakše doći do pobede, ali Grk je zaista ''tvrd orah'' na grend slemovima.

EFE/ALESSANDRO DI MARCO
EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Povezane vesti

Beloruskinja Arina Sabalenka je danas osvojila Australijan open u ženskoj konkurenciji, a u nedelju od 09.30 časova po našem vremenu saznaćemo ko će biti novi šampion i u muškoj konkurenciji - da li naš Novak Đoković ili Grk Stefanos Cicipas.

To će biti borba ne samo za titulu u Melburnu, nego i za prvo mesto na ATP listi na kom se trenutno nalazi Španac Karlos Alkaraz. Osim toga, a što je i najvažnije u celoj priči, Novak Đoković bi se pobedom izjednačio na vrhu večne liste po broju osvojenih grend slem trofeja sa Rafaelom Nadalom, bio bi to Novakov 22. grend slem trofej, a jubilarni, deseti na Australijan openu.

Istovremeno, Cicipas će se boriti za svoju prvu grend slem titulu u karijeri, a ovo će mu biti drugo grend slem finale, posle Rolan Garosa od pre dve godine.

Dakle, mnogo motiva i sa jedne, i sa druge strane.

Do sada su se Đoković i Cicipas 12 puta sastajali u prethodnih pet sezona, a srpski teniser vodi sa ubedljivih 10:2 u pobedama. Od toga, Novak ima devet uzastopnih pobeda u poslednjih devet mečeva protiv Cicipasa, a prethodni susret imali su pre samo dva meseca, na završnom turniru u Torinu, gde je Đoković trijumfovao sa 2:0, po setovima 6:4 i 7:6 (7:4).

Bez obzira što je taj meč rešen u dva seta, Cicipas je pružio odličan otpor, nijanse su odlučivale, baš kao i na njihova dva dosadašnja susreta na grend slem turnirima.

Oba puta se to dogodilo na Rolan Garosu, najpre 2020. godine u polufinalu, kada je Đoković vodio sa 2:0 u setovima, Cicipas je uspeo da izjednači na 2:2, ali se naš teniser razgoropadio u petom setu i dobio ga sa 6:1.

Godinu dana kasnije, Đoković i Cicipas su se sastali na istom mestu, ali u finalu i tada je Grk napravio najviše problema našem tenuiseru. Prva dva seta Cicipas je dobio sa 7:6 i 6:2, delovalo je da je Novak u nokdaunu, ali i tada se pokazalo da Noleta nikada ne treba otpisivati. Usledio je njegov veliki preokret u naredna tri seta koja je, redom, dobio sa 6:3, 6:2 i 6:4.

Sutrašnji meč biće njihov prvi međusobni susret na Australijan openu, odnosno treći na grend slem turnirima. Kako rekosmo na početku, nadamo se da neće biti dramatično kao na Rolan Garosu i da će Novak Đoković uspeti ubedljivije da trijumfuje.

Jedina dva meča koja je Cicipas dobio protiv Novaka bila su u četvrtfinalu Mastersa u Šangaju 2019 i godinu dana ranije u osmini finala na Mastersu u Kanadi. Oba ta meča Grk je dobio sa 2:1 u setovima.

Ali, kad se igra na tri dobijena seta, tu su prepreke do sada bile nepremostive za Cicipasa.

Neka tako bude i sutra. Srećno, Nole!

A koliko je Novak Đoković veliki favorit u sutrašnjem meču pokazuje i kvota u AdmiralBet-u, od 1.24 na pobedu našeg tenisera.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke