Novakov recept – mir u glavi, pa onda napad na ono što mu pripada!

Autor: Aleksandar Obrenović
nedelja 15.01.2023.
21:00
Izvor: Sportske.net

Novak Đoković ponovo u Australiji i to će biti tema u naredne dve nedelje.

EPA-EFE/MATT TURNER
EPA-EFE/MATT TURNER

Povezane vesti

 Novak Đoković se vratio po svoje.

Došao je u Australiju po ono što mu pripada, a to je trofej Australijan opena i ovoga puta stiže kao veliki favorit, baš kao i u nekim prethodnim godinama, osim one prošle kada već svi znate šta se izdešavalo.

Novak je prethodne godine prevaren, Australijan open mu je dao "medicinsko izuzeće" koje je on iskoristio da dođe, ali su ga vlasti smestile u imigracioni centar gde mu nije bilo dozvoljeno ni da trenira. Čitav svet je pre godinu dana pratio Novaka, čak i oni koji ne prate tenis, a na kraju je izgubio i na Sudu, morao je nazad, dobio i suspenziju od 3 godine ulaska u zemlju koja je kasnije redukovana.

Trebalo je srpskom teniseru da se oporavi od svega, sada, čini nam se, dolazi još jači, od osvojenog Vimbldona je saznao samo jednom da postoji poraz, od mladog Danca Runea koji ga je pobedio u finalu Mastersa u Parizu. Ukupno 30 pobeda i 1 poraz od početka Vimbldona je nešto što je definitivno za ponos, a znamo već da se Novak uvek sprema najbolje za grend slemove.

Veliki plus za Novaka je što se igra u tri dobijena seta, verovatno istorija tenisa nije videla čoveka protiv kojeg je teže osvojiti tri seta pa je jasno zašto je baš on veliki favorit.

Juriće Novak izjednačenje po titulama na grend slemovima sa Rafom koji je na koti 22, ali pobeda na Australijan openu Novaku bi mogla da donese i prvo mesto na ATP listi, za šta je potrebno i da Kasper Rud ne igra polufinale. Prvoplasirani Karlos Alkaraz ne igra turnir, propustiće ga zbog povrede.

Naravno da je i ovoga puta pažnja javnosti usmerena na Novaka, zanimljivo je bilo da je njegov egzibicioni meč protiv Kirjosa rasprodat za samo 58 minuta, ogromno je interesovanje, a ono što ne treba da brine jeste pitanje kako će sve to uticati na Đokovića koji bi mogao u legendu posle ovog turnira jer je odavno već najbolji ikad kada gledamo broj nedelja provedenih na poziciji broj 1, fali mu samo da se izjednači po grend slemovima sa Rafom pa da se nazove najboljim ikad.

Takođe, ne treba da nas brine ni samo jedan odigran set protiv Medvedeva na treningu, morao je Novak da napusti teren zbog povrede, ali nije ništa ozbiljnije i više je to učinio iz predostrožnosti.

Ko bi mogao da mu bude najjači rival?

Odgovor je - Rafael Nadal. Prvi nosilac i branilac titule je, po mnogima, tek treći favorit iza Novaka i Medvedeva, ali čini se da je najjači baš kada ga svi otpišu i da je jedan od retkih koji znaju kako se pobeđuje Novak na velikim takmičenjima. Ipak, u direktnim duelima u Australiji, Novak je oba puta bio bolji i odavno je svima jasno da je ovo podloga koja najviše odgovara srpskom teniseru. Rafa se nije dobro proveo na US openu, slab je bio i na Završnom masters turniru, ali istakao je pred Australiju da je u dobroj formi. Setimo se prethodne godine, praktično je iz štaka uleteo na teren, pa osvojio turnir.

Medvedev je čovek koji nema mentalitet Novaka i Rafe, zapravo, daleko je od njih, iako je tehnički izuzetan i u nekim aspektima igre možda čak i bolji u ovom trenutku, pa nikada ne znate da li će ispasti rano sa nekog turnira, a kada je bio najveći favorit, kao prošle godine u Australiji, zakazao je upravo protiv Nadala. Sad smo sigurni da protiv mentalno jačih neće biti drugačije.

Od ostalih valja izdvojiti Nika Kirjosa, izuzetno mu prija Australija, brže podloge, uvek je igrao neizvesne duele sa daleko jačima od sebe na papiru, pa nemojte se iznenaditi ako ga budemo gledali u nekom polufinalu ili možda čak i finalu. Igrao je protiv Medvedeva prošle godine kada mu je uzeo set, a mogao je I više od toga, a čini se da ostaje velika žal i za porazom od Nadala dve godine pre toga kada je u osmini finala ispao posle četiri seta i dva izgubljena taj-brejka.

Od srpskih igrača očekujemo mnogo od Miomira Kecmanovića, dokazao je da mu svaki početak sezone najviše prija, Australija je mesto gde je uspevao da dogura daleko (prošle sezone do četvrte runde, odnosno osmine finala), pa što da ne, možda je vreme za korak dalje. Krajinovića očekujemo makar do trećeg kola, Đere pokazuje polako da nije samo igrač za šljaku, ali će opet teško do nekog većeg uspeha. Lajović je daleko od forme, već neko vreme se muči i čini se kao da je pitanje trenutka kada će ispasti iz top 100.

Kvota da će Novak igrati finale je 1,50 u AdmiralBetu!

Ženski singl?

Jasno je da nikada neće biti konzistentan kao muški singl, uvek ćete imati više devojaka koje su u stanju da osvoje titulu, a sudeći prema rezultatima sa početka sezone, čini se da su među favoritkama Arina Sabalenka, Džesika Pegula i Koko Gof.

Ipak, bez obzira na sve, čini se da je Iga Švjontek favoritkinja na osnovu iskustva, kvaliteta, dominantna je na velikim turnirima.

Osake ovoga puta neće biti, razlog je trudnoća.

Švjontek ima samo 21 godinu i tri grend slem trofeja iza sebe, ali upravo i ta mladost može biti problem, a ne sme se zaboraviti ni 29-godišnja Karolin Garsija koja nema grend slem trofej, ali je osvojila Završni masters turnir prošle godine. Teniski stručnjaci su jasni - igra tenis karijere, možda je pravo vreme baš za nju.

Pobednici Australijan opena u singlu osvajaju 2,975,000 dolara, finalisti 1,625,000 dolara, a polufinalisti 925,000 dolara.  

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke