Od doping skandala do grend slem pehara - Siner osvojio US open!

Autor: Lazar Nikolić
nedelja 08.09.2024.
22:32
Izvor: Sportske.net

Italijan prešao put od omraženog lika u Njujorku do novog osvajača titule u SAD.

EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO
EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Povezane vesti

Italijanski teniser Janik Siner osvojio je US open.

On je večeras u finalu grend slema u Njujorku savladao domaćeg tenisera Tejlora Frica sa maksimalnih 3:0, po setovima 6:3, 6:4, 7:5 . Meč za titulu trajao je dva sata i 17 minuta igre.

Amerikanci su prvi put još od 2006. godine i Endija Rodika imali svog predstavnika u borbi za trofej na US openu, ali je aktuelni prvi teniser sveta osvojio svoju drugu grend slem titulu, nakon Australijan opena na početku godine.

Siner je u Njujork došao posle doping skandala, dočekan je zvižducima, a kući se vraća sa peharom u rukama.

Dominirao je Italijan tokom većeg dela finala i pokazao zašto je trenutno prvi igrač sveta. Došao je Siner do brejka već u prvom gemu, Fric uzvratio u četvrtom, ali je Italijan u nastavku još dva puta oduzeo servis rivalu i poveo sa 1:0.

Obojica tenisera bila su mnogo sigurnija prilikom svog početnog udarca u drugom setu, ali je 12. na svetu Fricu, debitantu u grend slem finalu, ruka zadrhtala u poslednjem gemu. Siner je tada došao do brejka i osvojio set sa 6:4.

Imao je Siner pobedu u rukama kada je u šestom gemu došao do dve brejk lopte, a pri tome vodio sa 3:2. Ipak, tada je usledila najbolja Fricova sekvenca večeras, kada je najpre spasio brejk pokušaje rivala, a onda mu već u narednom gemu oduzeo servis i poveo sa 4:3.

Ipak, Italijan je još jednom pokazao mentalnu snagu i uspeo da izjednači na 5:5 u gemu u kojem je Fric servirao za osvajanje trećeg seta. Tada je Fric potpuno "potonuo", a Siner vezao još dva gema za novu grend slem titulu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke