Otpisati Novaka – unapred izgubljena bitka!

Autor: Milovan Longinov
utorak 28.05.2024.
09:15
Izvor: Sportske.net

Uprkos vreći problema na Rolan Garosu, Đoković iz senke vreba uspeh u Parizu.

Povezane vesti

Retke su situacije da Novak Đoković ne slovi za prvog favorita, a baš sa takvom se suočavamo ovog proleća kada je sve manje onih koji veruju da će najbolji teniser sveta odbraniti trofej na Rolan Garosu.

Utisak je da je najstariji osvajač Otvorenog prvenstva Francuske prosuo dobar deo aktuelne godine bez značajnijeg uspeha, a eliminacija od Janika Sinera u polufinalu Australijan opena nije nadomeštena dobrim rezultatima na mastersima koji su usledili.

Poslednji poraz u nizu od prosečnog tenisera Tomaša Mohača u polufinalu turnira u Ženevi potisnuo je Novaka sa liste prvog favorita za osvajanje predstojećeg Rolan Garosa.

Štaviše, sam Đoković je to priznao u petak popodne, dodajući da je teško razmišljati o tenisu u trenucima kada su mu druge stvari na umu.

Uprkos tome, dvodecenijsko iskustvo profesionalnog tenisera i sijaset oborenih rekorda ne idu u prilog onima koji žele da potcene Đokovićev domet na Rolan Garosu, a mnogo toga zavisiće od izdanja u prvom kolu protiv Pjera Iga-Erbera.

Najveće pretnje svakako će mu biti od mlađanih Karlosa Alkaraza i Sinera protiv kojih je u minulom periodu gubio gren slem finala. Polet i mladost su na strani momaka rođenih u ovom veku, ali ni njih nisu lišile povrede u prethodnom periodu.

Oba tenisera stižu u Pariz nakon što su zbog povrede propustili masters u Rimu. Alkaraz je sanirao problem sa podlakticom, dok je Siner predao meč u Madridu zbog povrede kuka.

Sada će sav fokus usmeriti na što bolji rezultat na podlozi koja više leži aktuelnom osvajaču Vimbldona. Alkarazu izuzetno prija šljaka i to je dokazao impozantnim rezultatima u minilom periodu.

U Pariz stiže kao aktuelni polufinalista i igrač koji je na surov način osetio Đokovićevu moć u prošlosezonskom polufinalu. Nakon izjednačena prva dva seta, Novak je ubacio u petu brzinu i u preostala dva doslovno počistio Alkaraza, pokazavši zašto voli gren slem turnire.

Raspoložen u Pariz stiže i Siner koji je na krilima trofeja u Melburnu stigao do impozantnog skora 28:2 u tekućoj sezoni. Mada mu šljaka baš i ne leži, a četvrtfinale kao dosadašnji krajnji domet podrivaju čvrste temelje stasitog Italijana, Siner se bez dileme ubraja među favorite.

Nakon osvajanja Rima i probijanja na četvrto mesto Aleksandar Zverev sanja da konačno probije barijeru polufinala koja je igrao u prethodne tri uzastopne sezone. Protivnik već u prvom kolu biće mu rekordni šampion Rolan Garosa Rafael Nadal, a bolji iz ovog duela ima lepu šansu da ode do samog kraja.

Zalomilo se nemačkom teniseru da na startu naleti na najboljeg, ali ako se na muci poznaju junaci možda je baš na početku trenutak da se „proguta žaba“ i kruniše uspeh u Rimu.

Mada zauzima visoko peto mesto na ATP listi, retko ko veruje u uspeh Danila Medvedeva u Parizu, a očajni rezultati prethodnih sezona na šljaci dodatno podrivaju sumnje u ruskog tenisera.

Veliki turniri su prilika i da manje atraktivna imena iskoče u prvi plan, bilo da je reč o mladim teniskim nadama ili igračima koji vrebaju šansu iz drugog plana.

Među potonjima svakako se izdavaja ime Alehandra Tabila, koji je nedavno eliminisao Đokovića u trećem kolu mastersa u Rimu. Osim njega, šansu za pet minuta slave čekaju Jan-Lenard Štruf zbog izuzetno povoljnog žreba u prva dva kola, Lorenco Muzeti i Tomaš Mahač.

Od mladih nada izdvaja se francuski teniser Đovani Mpeši Perikar, nakon podviga u Lionu, a osim njega šansu vrebaju Amerikanaci Tomi Pol i Ben Šelton.

Sa druge strane, blesak slave mogli bi da uhvate godinama prisutni Stefanos Cicipas, Kasper Rud i Andrej Rubljov.

Prvo kolo doneće i zanimljiv okršaj veterana Stena Vavrinke i Endija Marija, što će svakako izazvati veliku pažnju s obzirom na jedinstvenost prilike da se nekadašnji asovi ponovo sastanu na velikom turniru.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke