Pariski Masters – Turnir u znaku Novaka Đokovića

Autor: Darko Mitrović
utorak 01.11.2022.
09:00
Izvor: Sportske.net

Nole je u Parizu svoj na svome

Nikola Gligic/Starsportphoto ©
Nikola Gligic/Starsportphoto ©

Povezane vesti


Polako se privodi kraju i ova teniska sezona, ali pred nama su još dva velika događaja pre nego što najbolji teniseri sveta odu na zasluženi odmor. Tokom ove sedmice centar teniskog sveta je Pariz, gde se održava poslednji masters turnir u sezoni iz serije ATP 1000.

Prošlogodišnju titulu, ali i 1000 poena na ATP listi brani naš najbolji teniser Novak Đoković koji je pre godinu dana u finalu bio bolji od Rusa Danila Medvedeva i trijumfovao posle preokreta, rezultatom 2:1, po setovima 4:6, 6:3, 6:3. Tokom svoje blistave karijere Đoković je ostavio dubok trag na ovom turniru. Ako je Australijan open u Melburnu mesto gde je osvojio najveći broj grend slem trofeja, Pariz za njega ima isto tako veliki značaj, ali kada su u pitanju masters turniri. Brojne rekorde je Nole u Parizu oborio i oni su još uvek u njegovom vlasništvu, a sve to možemo ukratko da ilustrujemo i konkretnim brojkama.

Novak Đoković je rekorder po broju osvojenih titula na ovom turniru, ima ih ukupno 6, a osvajao ih je 2009, 2013, 2014, 2015, 2019. i 2021. godine.

Novak Đoković je rekorder po broju učešća u finalima u Parizu – ukupno 7, a jedini poraz u finalima na ovom turniru dožveo je 2018. godine od Rusa Karena Hačanova (7:5 i 6:4).

Novak Đoković je teniser sa najvećim brojem uzastopnih titula – ukupno 3, i to 2013, 2014. i 2015. godine. Isto važi i za broj uzastopnih učešća u finalima.

Novak Đoković je teniser sa najvećim brojem odigranih mečeva na turniru – 49.

Novak Đoković je teniser sa najvećim brojem pobeda na turniru – 41.

Novak Đoković je teniser sa najvećim brojem uzastopnih pobeda na turniru – 17.

Sad mu ostaje da prestigne i Španca Fernanda Verdaska koji je za sada rekorder po broju učešća na ovom turniru. Ukupno 16 puta je Verdasko igrao na Mastersu u Parizu, a Novaku će biti potrebne još dve godine da ga dostigne i da popuni još jednu kolonu sa rekordima na ovom turniru.

Ono što je neobično kada je ovaj turnir u pitanju, to je da se Đokovićevi najveći rivali Rodžer Federer i Rafael Nadal baš i nisu proslavili na pariskom Mastersu i daleko su iza njega po učinku. Federer je samo jednom osvojio titulu na ovom turniru, 2011. godine kada je u finalu savladao Congu, a Nadalov najbolji rezultat je finale 2007. godine, kada je u finalu ubedljivo poražen od Davida Nalbandijana, sa 6:4 i 6:0. Najbliži Đokovićevi pratioci po broju trofeja u Parizu su njegov nekadašnji trener Boris Beker i Rus Marat Safin sa po tri trofeja.

Još jedna zanimljivost, ali ne i neočekivani podatak jeste da su francuski teniseri u Parizu ostvarili više uspeha nego na bilo kom drugom turniru iz serije ATP Masters 1000. Gi Forže, Sebastijan Grožan i Žo-Vilfrid Conga su osvajali titule pred domaćom publikom, dok je Gael Monfis u dva navrata uspevao da se plasira u finale.

Novak Đoković je u Pariz stigao u odličnoj formi, posle nedavno osvojenih titula u Tel Avivu i Astani, ali za razliku od prethodnih godina, sada je tek šesti nosilac i neće imati nimalo lak žreb. Biće slobodan u prvom kolu, a startovaće danas posle 15 časova protiv Amerikanca Kresija.

26833 Novak Djokovic - Maxime Cressy 1.set - tačan rezultat 6:3 (4.00)

Prema projekciji, Đokovićevi potencijalni rivali na putu ka finalu mogli bi da budu:

Treće kolo: Karen Hačanov (Rusija) ili Mark-Andrea Hisler (Švajcarska)
Četvrtfinale: Kasper Rud (Norveška, 3), ili Marin Čilić (Hrvatska, 15)
Polufinale: Rafael Nadal (Španija, 2), ili Stefanos Cicipas (Grčka, 5)
Finale: Karlos Alkaraz (Španija, 1), ili Danil Medvedev (Rusija, 4).

Od ostalih srpskih tenisera, u Parizu je nastupio Miomir Kecmanović koji je u prvom kolu poražen od polufinaliste VIimbldona Kamerona Norija, a Laslo Đere je zaustavljen u poslednjem kolu kvalifikacija. Kao i prethodnih godina, turnir u Parizu je ujedno i uvertira za završni masters turnir sezone koji će se od 13. do 20. novembra održati u Torinu i tada će za najbolje tenisere sveta biti spuštena zavesa do početka januara naredne godine i australijske turneje.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke