Reč struke - Novaku se zatvaraju sva vrata?

Autor: Nemanja Janošev
utorak 18.01.2022.
11:35
Izvor: Sportske.net

Turbulentan period.

 EPA-EFE/NEIL HALL
EPA-EFE/NEIL HALL

Povezane vesti

Upitno je kada će se prvi teniser sveta Novak Đoković vratiti turnirima nakon kontroverznih dešavanja u Australiji koja mogu ostaviti posledice i na ekonomskom planu po srpskog igrača.

Već je bilo reči o mogućem negodovanju Novakovih sponzora, a tokom jučerašnjeg dana saopštenje je plasirala kompanija sportske opreme "Lakost" koja će sa Đokovićem evaluirati minuli period, ali i ono što sledi budući da je pitanje kada će srpski teniser i gde moći da zaigra u bliskoj budućnosti.

Uprkos što je poslednjih godina najuspešniji teniser prema svim parametrima i nadomak je osvajanja rekordnog 21. gren slema koji bi prekinuo debatu o tome ko je najveći svih vremena, Đoković nema imidž niti popularnost poput Rodžera Federera koji je neprikosnoven, kao i Rafaela Nadala. 

Tako mu je znatno teže da privoli jake sponzore uprkos brojnim titulama i rekordima koje je obarao. Primera radi, bilo mu je neophodno osam meseci da pronađe zamenu za proizvođača časovnika Seiko koji mu je na godišnjem nivou donosio 4.5 miliona dolara. Sa njima je ugovor raskinuo u januaru 2021. godine i Hublot je stigao tek letos.

Šef sportskog marketinga u agenciji "Pivot" iz Sjedinjenih Američkih Država Džoš Švarc podseća da pređašnja dešavanja u Australiji mogu imati veliki uticaj na Novakove sponzore.

"Ova situacija će uticati na njegov imidž jer su većina tenisera koji igraju ovaj turnir vakcinisana i poštovali su pravila", smatra Švarc.

Profesor sportske ekonomije na Vašingtonskom univerzitetu u Sent Luisu Patrik Riše uverava da bi svaki sponzor voleo da bude uz Novaka dok on postaje teniser sa najvećim brojem gren slemova u istoriji, međutim, prema njegovom mišljenju, postoji to "ali".

"Blizu je postavljanja gren slem rekorda i normalno je da pomislite da će neko, kada dostigne takav status, privući brojne sponzore. Ali, pretpostavljam se se to neće dogoditi u skorije vreme", ističe Riše.

Poređenja radi, Rodžer Federer je prošle godine odigrao 13 mečeva, a zaradio ukupno 77 miliona dolara od sponzora.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke