Sad i nikad više – Nastupa ekipa sa 66 grend slem trofeja!

Autor: Darko Mitrović
petak 23.09.2022.
08:30
Izvor: Sportske.net

Istorijsko izdanje Lejver kupa, oprašta se veliki Rodžer.

 EPA-EFE/ANDY RAIN
EPA-EFE/ANDY RAIN

Povezane vesti

Istorija Lejver kupa nije duga, na redu je tek peto izdanje ovog egzibicionog turnira, ali ovaj događaj sada izaziva ubedljivo najviše pažnje. Pre svega zbog toga što je slavni švajcarski teniser Rodžer Federer najavio da će baš na Lejver kupu ''okačiti patike o klin'' i završiti profesionalnu karijeru koja je samo u seniorskoj konkurenciji trajala 24 godine uz pregršt osvojenih trofeja. Da sve bude još spektakularnije, nastupiće i njegovi najveći rivali, naš Novak Đoković i Španac Rafael Nadal.

Mesto dešavanja je London, sve počinje u petak, a konačan epilog dobićemo u nedelju, pa će predstojeći vikend biti potpuno u znaku tenisa.

''Zaista je posebno sve ovo raditi ovde u Londonu, gradu gde sam osvojio dva završna mastersa i osam trofeja na Vimbldonu. Ovaj grad i navijači su mi mnogo dali, pa smatram da je prikladno da karijeru završim ovde'', izjavio je Federer.

Lejver kup je inspirisan Rajder kupom u golfu,  predstavlja takmičenje dva tima -  Evrope i  tima sveta i sva tri dana takmičenja gledaćemo po tri meča u singl i po jedan u dubl konkurenciji. Igra se na dva dobijena seta, a ako je potrebno da se igra treći, odlučujući set, igraće se po ''taj-brejk'' principu, do deset dobijenih poena. Svaka pobeda donosi ekipama po jedan bod u petak, dva boda u subotu i tri boda u nedelju. Prvi tim koji stigne do 13 osvojenih bodova (od ukupno 24 raspoloživa boda) osvojiće trofej. Ako na kraju svih mečeva rezultat bude nerešen, 12:12, igraće se peti, odlučujući meč poslednjeg dana turnira kako bi se odredio pobednik.

29707 Casper Ruud - Jack Sock 1 (1.27)

Tim Evropa i tim sveta imaju po sedam članova od aktivnih igrača (šest plus jedna rezerva), a predvodiće ih dvojica nekadašnjih asova u ulogama kapitena i zamenika kapitena. Kapiteni biraju tri člana svog tima, a ostali se kvalifikuju zahvaljujući plasmanu na ATP listi.

Evropu će predstavljati: Rodžer Federer, Novak Đoković, Rafael Nadal, Stefanos Cicipas, Kasper Rud, Endi Marej i Mateo Beretini kao rezerva. Kapiten je Bjern Borg, a zamenik kapitena Tomas Enkvist. S obzirom da je imao dugu pauzu zbog povrede, najavljeno je da će Rodžer Federer igrati samo dubl i to u paru sa Nadalom.

29709 R. Federer/R. Nadal - J. Sock/A. F. Tiafoe 1 (2.00)

Tim sveta čine igrači van Evrope: Feliks Ože-Alijasim, Tejlor Fric, Dijego Švarcman, Aleks de Minor, Fransis Tijafo, Džek Sok i Tomi Pol kao rezerva. U ulozi kapitena je Džon Mekinro, a zamenik kapitena je Patrik Mekinro.

Ako prebrojimo sve trofeje koje su osvojili članovi tima Evropa, dolazimo do brojke od čak 66 osvojenih grend slem titula, od čega je 22 osvojio Nadal, 21 Đoković, 20 Federer, a tri Endi Marej. S obzirom da se Federer sada oprašta, možemo slobodno reći da se verovatno nikada više neće formirati jedan takav tim od aktivnih igrača sa tako velikim brojem trofeja na grend slem turnirima. A ako njima dodamo i kapitena Bjerna Borga koji je svojevremeno osvojio 11 titula na najvećim turnirima, onda je ukupna brojka 77 u timu Evropa.

Tim sveta ima znatno mlađu ekipu čiji bi članovi tek u narednim godinama trebalo da započnu ''žetvu'' grend slem trofeja, a pre svih to se odnosi na Kanađanina Feliksa Ože-Alijasima.

U prethodna četiri izdanja Lejver kupa sva četiri puta je trijimfovao tim Evropa, i to:

    2017. u Pragu – Tim Evrope je pobedio tim sveta sa 15:9
    2018. u Čikagu  – Tim Evrope je pobedio sa 13:8
    2019. u Ženevi – Tim Evrope je pobedio sa 13:11
    2020. – Nije se igralo zbog pandemije koronavirusa
    2021. u Bostonu – Tim Evrope je pobedio sa 14:1.

Zanimljivo, prošle godine Evropljani su bili i bez Rodžera Federera, i bez Rafaela Nadala, i bez Novaka Đokovića u svom sastavu, ali su uspeli da ostvare do sada najubedljiviji trijumf – 14:1.

Raspored mečeva za petak:

14.00 Kasper Rud - Džek Sok
15.30 Stefanos Cicipas - Dijego Švarcman
20.00 Endi Marej - Aleks de Minor
21.30 Federer/Nadal - Sok/Tijafo.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke