Španska ''Marka'' objavila ''Dosije Siner'' - Hronologija događaja i kako je Italijan izbegao suspenziju

Autor: Darko Mitrović
sreda 21.08.2024.
19:45
Izvor: Sportske.net

Ima zanimljivih detalja...

EPA-EFE/LUKAS COCH
EPA-EFE/LUKAS COCH

Povezane vesti

Pripreme za predstojeći US open u Njujorku od juče su pale u drugi plan posle šokantne vesti da je prvi teniser na ATP listi, Italijan Janik Siner dva puta bio pozitivan na doping testovima tokom proleća.

Još šokantnije je da Siner zbog toga nije suspendovan, već je prošao sa znatno blažom kaznom - malo novčanom, a malo i u bodovima na ATP listi, što ga neće pomeriti sa mesta ''broj jedan''.

Španska ''Marka'' je danas objavila ''Dosije Siner'', tačnije prenela izveštaj koji je ranije objavila ITIA - Agencija za integritet tenisa, gde se vidi hronologija dešavanja vezana za ovu doping aferu, od 3. marta do danas.

U nastavku prenosimo te detalje.

''3. mart: Đakomo Naldi, fizioterapeut Janika Sinera posekao je prst alatom za uklanjanje žuljeva dok je tražio nešto u svojoj radnoj torbi. Istog dana Siner vidi da Naldi ima zavijen prst.

Osvanula je i slika Đakoma Naldija tokom turnira u Indijan Velsu u Sinerovoj loži, gde je sedeo sa zavijenim prstom.

5. mart: Dr Umberto Ferara, Sinerov kondicioni trener, preporučuje Naldiju da koristi Trofodermin sprej, da zaleči ranu. Ferara je ovaj Trofodermin kupio u Bolonji u februaru.

- Trofodermin sprej se prodaje bez recepta u Italiji. U drugim zemljama nije tako. Sadrži klostebol.

- Prema izveštaju ITIA-e, Ferara tvrdi da je upozorio Naldija na činjenicu da Trofodermin sadrži supstance koje su verovatno pozitivne, u ovom slučaju klostebol. Naldi kaže da se toga ne seća, napominjući da je u to vreme patio od džet-laga i da je bio pod pritiskom zbog porodičnih problema. Sud smatra da je opomena postojala.

- Naldi tvrdi da je dotični preparat koristio kada je već bio van kutije. Neke prezentacije Trofordermina upozoravaju na svojoj kutiji da sadrži supstance koje mogu biti pozitivne, a u nekima se ovo upozorenje nalazi i na pakovanju.

 - Siner je pitao Naldija da li uzima lekove za posekotinu, a dobio je negativan odgovor.

- Sud smatra da Siner nije bio svestan da: (a) Ferara je u posedu Trofodermin spreja; b) Naldi je koristio Trofodermin sprej, c) postojao je određeni antidoping rizik koji je proizašao iz tretmana koji je dobio od Naldija.

- Postoje neslaganja u pogledu datuma na koji Ferara tvrdi da je kupio Trofordermin (12/13. februar) i izvoda kreditne kartice. Međutim, ITIA sud smatra ovu okolnost irelevantnom s obzirom da je Trofodermin konačno dospeo u okruženje igrača.

Od 5. do 13. marta: Naldi tvrdi da je masirao Sinera golim rukama, a da ih prethodno nije oprao, nakon što je sam koristio klostebol. Važan je detalj masaže golim rukama, jer bi to omogućilo prenošenje klostebola kroz kožu.

Siner tvrdi da je u tom periodu pretrpeo napad psorijaze, zbog čega se češao, a to je radnja koja može da izazove mikro posekotine na koži, što bi je učinilo podložnijom ulasku spoljašnjih materija.

10. mart: Antidoping kontrola na turniru u Indijan Velsu, sa pozitivnim rezultatom za Sinera.

18. mart: Druga pozitivna antidoping kontrola, sada van takmičenja.

4. april: ITIA obaveštava Sinera o rezultatu prve kontrole i primenjuje automatsku privremenu suspenziju. Istog dana igračev pravni tim podnosi žalbu, koja se prihvata. Privremena suspenzija se ne saopštava javno. Siner može da igra u Monte Karlu.

17. april: ITIA obaveštava Sinera o drugom pozitivnom nalazu. Ponovo se podnosi žalba istog dana, ponovo se prihvata i ponovo se ne saopštava sankcija. Siner može da igra na Madrid Openu.

Međutim, protokol ITIA navodi da 'prisustvo nespecificirane supstance u uzorku igrača rezultira obaveznom privremenom suspenzijom'. U tom trenutku bi slučaj verovatno mogao da postane javan, jer ITIA objavljuje svaku privremenu suspenziju. U slučaju određenih supstanci, igrač može prihvatiti dobrovoljnu privremenu suspenziju.

- April: ITIA intervjui sa onima koji su uključeni. Lekari Žan-Fransoa Naud, direktor laboratorije akreditovane VADA-e u Montrealu; Gzavije de la Tore, zamenik direktora i menadžer laboratorije (zamenik naučnog direktora) laboratorije akreditovane VADA-e, Dejvid Kauan, profesor emeritus Kraljevskog koledža u Londonu i bivši šef laboratorije VADA-e u Rimu, vide verziju tima kao moguću. Identitet tenisera nije bio poznat dvojici stručnjaka.

– ITIA 'prihvata da nije uspela da opovrgne tezu igrača'.

- ITIA ostaje pri stavu da je sud 'Sportskih rezolucija' nadležan za ovaj slučaj.

Sankcije: od opomene do dve godine suspenzije.

- ITIA pita sud da li su Ferera i Naldi počinili prekršaj i da li se to može pripisati i teniseru.

- Siner izjavljuje da je sa posebnom pažnjom birao članove svog tima i da mu se ne može pripisati isti stepen nemara koji su oni možda učinili.

- Presuda od 18. avgusta potvrđuje Sinerovo ovlašćenje da igra u Monte Karlu, Madridu, Rolan Garosu, Haleu, Vimbldonu i Montrealu.

- Prema pisanju medija 'Il Messagero', već nekoliko nedelja ni Ferara ni Naldi nisu bili sa Sinerovim timom na turnirima''.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke