Spremni za meč sezone?

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 09.06.2023.
09:00
Izvor: Sportske.net

Pobednik će definitivno biti favorit u finalu...

EPA-EFE/TERESA SUAREZ
EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Povezane vesti

 Dočekasmo i meč koji su svi želeli da vide, kako je rekao Novak Đoković. Duel dva poslednja osvajača grend slemova, prava je šteta što Alkaraz nije bio u Australiji, a Novak u Americi, verovatno bi sada u "head to head" statistici bila malo veća brojka od 1.

Karlos Alkaraz je sebi prokrčio put do polufinala, Novak Đoković takođe, obojica su bez nekih velikih problema prošla četvrtfinalne mečeve protiv, kako smo i naveli u prethodnom broju, mentalno ne tako jakih protivnika, protivnika koji imaju kvalitet za sam vrh, ali ne i mentalnu snagu jer u onim ključnim momentima nisu oni pravi.

Za Novaka je dokazano da jeste, a Alkaraz?

Ovaj mladi španski teniser je dokazao već da se radi o izuzetnom talentu, o nekome ko bi mogao da bude legitimni naslednik velike trojke, momak koji ima kvalitet i mentalitet da stigne makar do 20 grend slemova, možemo to reći iz ove perspektive iako je udaljen od tog dostignuća čak 19 grend slemova, što je praktično pet godina nepobedivosti na najvećim mečevima. Kako sada deluju Novakove 22?

Mnogi ga smatraju i favoritom protiv Novaka, verovatno zbog svojih izdanja na ovogodišnjem Rolan Garosu i uopšte na šljaci u sezoni, ali ne bi bio ni prvi, ni poslednji koji briljira do polufinala ili finala, a potom položi oružje. Dobro je setiti se 43 meča Novaka Đokovića u kojima nije izgubio one 2011. godine i kada je u polufinalu Rolan Garosa naleteo na tada daleko iskusnijeg Rodžera Federera koji je uspeo da ode do finala, a upravo je Srbin bio taj koji je bio favorit.

Alkaraz ima sve osim velikog iskustva na grend slemovima, nešto što je Novakova prednost u ovom duelu. Španac je igrač sa jednim osvojenim grend slemom u kom nije bilo Novaka Đokovića, u kojem je Nadal imao problema sa povredom, u kojem je Medvedev ispao u četvrtoj rundi... Praktično mu je bio otvoren put.

Ako pogledamo najveće njegove pobede na Grend slemovima (mislimo na najbolje rangirane igrače), onda ćemo doći do Stefanosa Cicipasa koji mu je redovna mušterija, sledeći je Kasper Rud, uglavnom je imao lakše protivnike na kojima daleko od toga da nije izgradio samopouzdanje. Da li je dovoljno za Novaka?

Teško, jer se radi o teniseru koji je samo u prvoj polovini svoje karijere znao da odigra slabije u završnici grend slema, nego na početku, uvek podiže formu, igra sve bolje kako turnir odmiče i kao neko ko je do sada imao veliki broj pobeda nad najvećim rivalima poput Nadala, Federera, Mareja, a kada ga potcenite, i te kako ume da pronađe dodatni motiv.

Čak i da publika bude protiv njega, to mu odgovara, nesumnjivo će dati poslednju kap znoja da bi igrao finale Roland Garosa u ovoj sezoni.

Naš predlog je Novakova pobeda, a u drugom polufinalu igraju Kasper Rud i Aleksander Zverev, Nemac je mentalno jači teniser, ume da igra velike mečeve, mada je i Rud neko ko je prošle godine igrao već finale protiv Nadala i naučio je lekciju. Obožava ovaj turnir, potpuno je otvoreno, ali blagu prednost dajemo Zverevu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke