Šta Alkarazov poraz znači za Đokovića i kako će izgledati nova ATP lista?

Autor: Darko Mitrović
sreda 11.10.2023.
16:45
Izvor: Sportske.net

Od Španca se mnogo više očekivalo ovih dana.

EPA-EFE/TOLGA AKMEN
EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Povezane vesti

Iako je već izrastao u vrhunskog igrača od koga se ubedljivo najviše očekuje u godinama kada i Nadal i Đoković budu ''okačili patike o klin'', 20-godišnji Karlos Alkaraz pokazuje da nije nepobediv za ostale rivale i da ima slabosti koje sve češće dolaze do izražaja.

Posle neuspeha na turniru u Pekingu, gde ga je Janik Siner zaustavio u polufinalu, Alkaraz je razočarao i na Mastersu u Šangaju, gde je danas već u osmini finala izgubio od iskusnog Bugarina Grigora Dimitrova.

Tako je Alkaraz na ova dva turnira, od mogućih 1.500 poena (500 Peking i 1.000 Šangaj) osvojio tek 270 (180+90).

Na narednoj ATP listi koja će biti objavljena u ponedeljak, Alkaraz će imati ukupno 8.805 poena na drugom mestu, a prvoplasirani Novak Đoković će imati 11.045 poena, dakle 2.240 više od španskog tenisera.

Istovremeno su se značajno smanjile Alkarazove šanse da do kraja sezone preuzme prvo mesto. Doduše, povoljna okolnost za Španca je što će na preostalim turnirima ove godine braniti svega 360 poena, dok je pred Novakom ozbiljan zadatak da odbrani 2.100 poena koje je osvojio prošlogodišnjim plasmanom u finale Mastersa u Parizu i osvajanjem završnog turnira u Torinu.

Takođe, Alkaraz planira da nastupi i na turniru iz serije 500 koji će se u Bazelu održati od 23. do 29. oktobra, pa će i tu imati priliku da se dodatno približi Đokoviću. Ali, današnjim porazom je napravio veliki korak unazad...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke