Sve Novakove titule na Vimbldonu

Autor: Mladen Heleta
ponedeljak 03.07.2023.
08:15
Izvor: Sportske.net

U susret trećem grend slemu u sezoni.

EPA-EFE/NEIL HALL
EPA-EFE/NEIL HALL

Povezane vesti

Sada već davne 2011. godine je bio prvi put. Prošle godine je bio sedmi put, a svaki put je vimbldonska trava bila „ukusna“ za Novaka Đokovića. Da li će najbolji teniser svih vremena i ove godine „pojesti“ travu na Centralnom terenu najpoznatijeg turnira na svetu videćemo od danas do 16. jula. Srbin će u Londonu napasti 24. grend slem trofej, kojim bi se verovarno za sva vremena odvojio od Rafaela Nadala (22), a ukoliko slavi na Vimbldonu ostaće u konkurenciji da kompletira kalendarski „slem“, a to je nešto što mu je „za dlaku“ izmaklo pre dve godine.

I da, Đoković ove godine ima šansu da se po broju titula na Vimbdlonu izjednači sa legendarnim Rodžerom Federerom, a svi znamo koliko je njegovih osam trofeja delovalo nedostižno do pre nekoliko godina.

A kako je Novak i kada osvojio svojih dosadašnjih sedam titula i koga je pobeđivao u finalima:

2011: Novak Đoković - Rafael Nadal 3:1 (6:4, 6:1, 1:6, 6:3)

Đoković je prvi put probao vimbldonsku travu 2011. godine, pobedivši u finalu svog najvećeg rivala i tada branioca titule Nadala. Srbin je samim ulaskom u finale, nakon pobede protiv Conge u polufinalu, prvi put u karijeri obezbedio prvo mesto na ATP listi, a trijumfom nad Nadalom potvrdio je taj status, jer mu je to bila 50. pobeda u 51 meču te godine. Đoković je postao prvi teniser posle devet godina koji je osvojio Vimbldon, a da to nisu Nadal ili Federer.

2014: Novak Đoković - Rodžer Federer 3:2 (6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 6:4)

Nakon tri uzastopna poraza u grend slem finalima, Đoković je na pravom mestu prekinuo taj loš niz, pobedivši u to vreme suverenog "kralja Vimbldona" u pet setova. Bila mu je to prva grend slem titula posle pauze od 18 meseci.

2015: Novak Đoković - Rodžer Federer 3:1 (7:6, 6:7, 6:4, 6:3)

Sledeće godine Srbin je ponovo nadigrao rekordera Vimbldona i devetom GS titulom nadmašio teniske legende poput Džimija Konorsa, Andrea Agasija i Ivana Lendla. Postao je tada neuhvatljiv za Federera na travi, a usput se iskupio za šokantan poraz od Stena Vavrinke u finalu Rolan Garosa mesec dana ranije.

2018: Novak Đoković - Kevin Anderson 3:0 (6:2, 6:2, 7:6)

Najlakša, bar rezultatski, ali verovatno i najslađa Đokovićeva titula. Prvi put mu protivnici u meču za trofej nisu bili Nadal ili Federer, a ovaj Vimbldon je osvojio kao zvanično tek 21. teniser sveta. Bio je to povratak Novaka posle teške povrede, a pravo finale smo te godine zapravo videli u polufinalu. Bio je to epski meč između Đokovića i Nadala, jedan od najkvalitetnijih duela svih vremena, trajao je dva dana, jer smo u punom svetlu videli sumanuto pravilo da se susret prekida zbog „policijskog časa“ na Vimbldonu. Novak se bolje snašao u nastavku pod zatvorenim krovom i slavio je sa 3:2 u setovima.

2019: Novak Đoković - Rodžer Federer 3:2 (7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12)

Možda i najuzbudljiviji meč svih vremena, u kom je Novak bio slabiji rival na terenu, ali je još jednom pokazao kolika je mentalna gromada i koliko se Federeru „uvukao pod kožu“. Novak nije bio na svom nivou, ali i taj "slabiji" Novak bio je dovoljan da se posle petočasovnog maratona i istorijskog taj-brejka "slomi" možda i najbolji Federer u poslednjih nekoliko godina. Međutim, Đoković na ovom meču nije pobedio samo Federera, pobedio je ceo stadion, jer je 14 hiljada gledalaca gromoglasno navijalo za Švajcarca. Srbin je u ovom finalu spasio dve meč lopte na servis Federera u petom setu. Ostalo je istorija…

2021: Novak Đoković -  Mateo Beretini 3:1 (6:7, 6:4, 6:4, 6:3)

Bio je to Novakov šesti Vimbldon i 20. grend slem titula, treća u toj godini. Beretini je uzeo prvi set u finalnom susretu, ali nakon toga se samo Đoković pitao i prilično je rutinski izašao na kraj sa Italijanom. Kasnije te godine mu se Danil Medvedev na US openu isprečio na putu ka kalendarskom „slemu“.

2022: Novak Đoković - Nik Kirjos 3:1 (4:6, 6:3, 6:4, 7:6)

Prošlogodišnji Vimbldon je verovatno najčudniji ikada. ATP zbog zabrane Rusima i Belorusima nije računao bodove sa ovog turnira, a Novak je opravdao status apsolutnog favorita i po četvrti put zaredom osvojio ovaj grend slem. Finale protiv Nika Kirjosa bilo je skoro pa identično kao ono protiv Beretinija godinu dana ranije. Australijanac je osvojio prvi set, ali više od toga nije mogao. Uleteo je u „mašinu“ i izgubio sa 3:1.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke