Teniseri apsolutni rekorderi u izboru za najboljeg sportistu sveta! Gde su fudbaleri?!

Autor: Darko Mitrović
petak 07.05.2021.
19:55
Izvor: Sportske.net

Kakva dominacija! Juče je i dodatno potvrđena.

Beta/AP Photo/Aaron Favila
Beta/AP Photo/Aaron Favila

Povezane vesti

Nagrade ''Laureus'' za najboljeg sportistu sveta dodeljuju se od 2000. godine i do sada je podeljeno ukupno 21 priznanje u toj kategoriji.

Ove godine, za najboljeg je izabran Rafael Nadal, španski teniser kome je ovo drugo takvo priznanje u karijeri. Prethodno mu je to uspelo pre deset godina.

Ipak, i u ovoj kategoriji je Novak Đoković ispred Nadala, jer je naš teniser čak četiri puta bio proglašavan za najboljeg sportistu sveta, i to 2012, 2015, 2016. i 2019. godine. Ali, rekorder je još uvek Švajcarac Rodžer Federer, koji je ''Laureusovo'' priznanje dobijao 2005, 2006, 2007, 2008. i 2018. godine.

Kada sve saberemo, teniseri su ukupno do sada čak 11 godina dobijali ''Laureusovu'' nagradu!

Šta je sa ostalim sportovima i sportistima?

Posle tenisera, najviše priznanja dobijali su vozači Formule 1, i to Mihael Šumaher dva puta, Sebastijan Fetel i Luis Hamilton po jedanput.

Od atletičara samo Usain Bolt, i to tri puta, a dva puta najbolji je bio golfer Tajger Vuds. Bicikliste je među dobitnicima ove nagrade predstavljao Lens Armstrong 2003, ali su njegovi brojni trofeji na ''Tur de Fransu'' naknadno poništeni zbog doping afere.

A fudbaleri, NBA zvezde, rukometaši...? Gotovo da ih nema nigde!

Iz svih kolektivnih sportova, jedini koji je zaslužio Laureusovo priznanje je Leo Mesi prošle godine, ali je nagradu podelio sa Luisom Hamiltonom.

Utisak je da je ova raspodela priznanja mogla da bude znatno drugačija...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke