To je to - Koji teniser ima najveći procenat pobeda u istoriji?

Autor: Nemanja Janošev
subota 24.07.2021.
16:43
Izvor: Sportske.net

Čekaćemo ipak da i titule budu na Novakovoj strani.

EPA-EFE/NEIL HALL
EPA-EFE/NEIL HALL

Povezane vesti

Nakon što je Novak Đoković došao do 20. grend slema u karijeri i tako se izjednačio sa Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom u ovoj kategoriji, debata za najvećeg ikada se konstantno provlači u javnosti.

Porede se razne statističke kategorije, intervjuišu se brojne teniske ličnosti, aktivni igrači i igračice... Mišljenja su podeljena, ali brojke ne lažu, bar ne u ovom slučaju.

Naime, teniski analitičari su objavili zanimljivu tabelu koja je rangirala aktuelne, ali i bivše tenisere prema procentu pobeda. Prvo mesto rezervisano je za Novaka Đokovića.

On je tokom svoje profesionalne karijere odigrao 1164 meča, a ostvario je 969 pobeda, uz 195 poraza, što nam kazuje da je slavio u 83.25 odsto svojih duela. Rafa Nadal je odigrao 71 meč više i ima, za nijansu, slabiji učinak od 83.15 odsto, dok je trećeplasirani Bjorn Borg sa 82.36 odsto pobeda, ali znatno manjim brojem odigranih duela - 794.

Novak je specijalista za igranje na betonu, koji je i najzastupljenija podloga na ATP turu. Čak 691 put igrao je na ovoj podlozi i slavio 585 puta, odnosno, u 84.66 odsto slučajeva. Iza njega se nalazi Rodžer Federer s procentom od 83.13 odsto, a Rafael Nadal je tek na 10. mestu.

Ukoliko bi došao do US opena, Đoković bi pretekao dva najveća rivala i praktično bi ugasio G.O.A.T debatu, barem dok sada njega ne bi sustigli. Ove brojke, kazuju same za sebe.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke