Trenutna ATP lista kaže - Alkaraz će padati, Novak sigurno prvi do maja meseca?!

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 25.01.2024.
12:15
Izvor: Sportske.net

Vladavina će trajati još dugo i da Novak ne uzme Australijan open.

EPA-EFE/MAST IRHAM
EPA-EFE/MAST IRHAM

Povezane vesti

Kakva će biti ATP lista u ponedeljak, a kakva u narednom periodu. Neke stvari se crtaju, a najveći problem ima Španac. 

Karlos Alkaraz je u velikom problemu jer će braniti veliki broj bodova u narednom periodu i praktično je bez neke velike šanse da pretekne Novaka, posebno ukoliko srpski igrač bude igrao na američkoj turneji. 

On je trenutno na 9255 bodova i jedini je mogao da pretekne Novaka na ATP listi da je prošao u polufinale, ali ovako više niko nema ni promil šanse da bude prvi na ATP listi u ponedeljak po završetku prvog grend slema. 

Daleko veći problem za Alkaraza mogao bi da usledi posle Australijan opena, odnosno u martu i aprilu kada brani veliki broj poena. 

Naime, pored osvojenog turnira u Buenoj Ajresu u februaru gde brani 250 poena i u Riju gde je osvojio 300 bodova jer je igrao finale tog turnira iz serije 500 (na oba turnira će igrati i ove sezone), Alkaraz brani i titulu u Indijan Velsu (1000 bodova) polufinale Majamija (360 bodova), a imao je i fantastičan početak sezone na šljaci prošle sezone kada je osvojio Barselonu i Madrid što je 1500 bodova. 

Dakle, do maja je za njega u opticaju baš mali broj bodova, odnosno ukoliko ponovi sve uspehe i pritom osvoji Majami i Rio, imaće samo 840 bodova više nego sada.

Ukoliko Novak osvoji samo AO, jasno je da ga Alkaraz neće prestići do maja meseca. Izvesno je da se to neće desiti i da srpski teniser ne osvoji Australiju ove sezone, jer Novak bi mogao da zaigra na američkoj turneji posle par godina i teško da će odmarati baš do maja. Smešna je činjenica da Novak brani svega 315 bodova do kraja aprila, pa bi osvajanje samo jednog turnira masters serije dovelo možda i do ogromnih i nedostižnih za mnoge 12000 bodova. 

Sa druge strane, Novaku prete Medvedev i Siner i upravo njih dvojica bi mogli da naprave ozbiljniji pomak i da preteknu Alkaraza, ali Novaka baš teško...

Ipak, i Medvedev brani 1600 bodova iz Indijan Velsa i Majamija (osvojio Majami, igrao finale IW), ako tome dodamo da je osvojio Dohu i Dubai, dolazimo do 2350 bodova koje će braniti do početka aprila, što je preko 2000 bodova više bodova za odbranu od Novaka. 

Siner u februaru brani titulu u Monpeljeu (250 bodova), finale u Roterdamu (300), a u martu brani finale Majamija gde je osvojio 600 bodova i polufinale Indijan Velsa koje vredi 360 bodova. Dakle, do sezone na šljaci gde je prilično tanak, Siner brani 1510 bodova...

Računica je jasna, ako Novak bude igrao Indijan Vels i Majami i bude imao malo uspeha na tim turnirima, prvo mesto mu je obezbeđeno sve do maja meseca.

Trenutna ATP lista pre polufinala Australijan opena:

1. Novak Đoković 9855
2. Karlos Alkaraz 9255
3. Danil Medvedev 8265
4. Janik Siner 7110

Ukoliko Novak osvoji AO imaće 11055, ukoliko to uradi Medvedev imaće 9465, Siner 8310, dok ukoliko Zverev osvoji ovaj turnir imaće 6230 bodova. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke