Vimbldon baš ne prija Srpkinjama...

Autor: Aleksandar Obrenović
ponedeljak 27.06.2022.
10:30
Izvor: Sportske.net

Čak ni Ana i Jelena nisu imale previše uspeha.

Povezane vesti

Čini se da odavno nismo imali većeg favorita u ženskom singlu na nekom turniru, možda od dominacije Serene Vilijams kada je Amerikanka harala gde god bi se pojavila.

Iga Švjontek je apsolutni favorit za osvajanje Vimbldona, ova 21-godišnja Poljakinja briljira, trenutno je na 35 uzastopnih pobeda, pitanje je ko može da joj stane na put jer ruši sve pred sobom. Ipak, nije igrala turnire na travi, razlog je problem sa ramenom i to je jedina stvar koja može da joj zasmeta i koja je razlog da se ne kladite na nju.

Ženski tenis je takav da nikad ne znate koga će Vimbldon iznedriti, ovo je mesto gde su rasle mnoge šampionke, a pored Ige kao favoritkinje iz senke možemo navesti Emu Radukanu, Koko Gauf, ali i Simonu Halep koju nikada ne smete otpisati. Među igračicama koje igraju ovogodišnji turnir jeste i Serena Vilijams, ali daleko je ona od svoje najbolje forme, u septembru će napuniti 41 godinu. Zanimljivo da nije ni među 1000 teniserki na svetu, ali Vimbldon je nešto posebno za nju, dobila je specijalnu pozivnicu i za mnoge je među 10 favorita za osvajanje turnira.

Obostrano je bilo zadovoljstvo za specijalnu pozivnicu, ali su mnogi istakli jednu činjenicu koja glasi - Serena je potrebnija Vimbldonu, nego što je Vimbldon potreban Sereni.

Uglavnom, neće propustiti da vas dokrajči na terenu ukoliko joj se ukaže šansa.

Od srpskih igračica igraće Aleksandra Krunić, biće veliki uspeh ukoliko stigne do trećeg kola, recimo i da joj travnate podloge odgovaraju i da ima svoje šanse. Ipak, daleko je to od onoga na šta smo navikli jer smo u prošlosti bili razmaženi od strane Ane Ivanović i Jelene Janković.

Treba napomenuti da na Vimbldonu Srbija, makar u ovom milenijumu, nije imala zapažen uspeh osim polufinala Ane Ivanović 2007. godine, tada je srpska teniserka poražena od Venus Vilijams u duelu u kom Amerikanka praktično nije grešila za 2:0 u setovima i njeno novo finale Vimbldona.

Ana je i kao prva teniserka sveta 2008. godine stigla na Vimbldon, nakon što je osvojila Rolan Garos, ali je bilo jasno da se nije adaptirala na travnatu podlogu jer je i u prvom kolu protiv Natali Deši spašavala meč loptu, a u drugom nije mogla da pronađe ritam protiv Ži Ženg. Uglavnom, imamo to jedno polufinale u ovom milenijumu, a ako ne računamo taj uspeh, ni Ana, ni Jelena nisu stigle ni do četvrtfinala ovog turnira, dok su ukupno osam puta igrale četvrtu rundu, odnosno osminu finala (Jelena pet puta, Ana tri). Mnogi će reći da je najveći uspeh srpskog ženskog tenisa na Vimbldonu pobeda Jelene Janković nad Venus Vilijams koja je 2006. godine branila šampionsku titulu, tada je naša teniserka briljirala u trećem kolu savladavši favorizovanu Amerikanku sa 7:6, 4:6 i 6:4 u veoma tesnom meču koji je dobila tada 21-godišnja srpska teniserka.

Daleko smo već od tog doba kada su naše teniserke mogle da iznenade najbolje, pa i same bile najbolje na svetu, ali ljudski je nadati se...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke