Vimbldon ekspresno odgovorio ATP-u i WTA!

Autor: Darko Mitrović
petak 20.05.2022.
22:47
Izvor: Sportske.net

Zbog čega najnovije odluke neće promeniti njihov stav?

EPA-EFE/Peter Nicholls
EPA-EFE/Peter Nicholls

Povezane vesti

Preneli smo večeras, ATP i WTA su doneli odluku da igračima ne budu dodeljivani bodovi na njihovim listama za učinak na Vimbldonu. To je njihova reakcija na odluku Vimbldona da ne dozvoli ruskim predstavnicima da učestvuju na ovogodišnjem turniru.

Nije se dugo čekalo ni da Vimbldon reaguje na današnje odluke ATP-a i WTA. Usledilo je njihovo saopštenje u kom su još jednom objasnili razlog svoje prethodne odluke i potvrdili da ni posle svega što se danas dogodilo neće promeniti svoj stav.

''Prihvatamo da nam se mišljenja razlikuju u vezi sa našom odlukom da ove godine igračima iz Rusije i Belorusije ne bude dozvoljeno učešće na turniru, i duboko žalimo zbog svih pojedinaca na koje je ovo uticalo.

Međutim, uzevši u ozbir odluku vlade Velike Britanije da ograniči globalni uticaj Rusije, ostajemo pri stavu da smo doneli jedinu ispravnu odluku za Vimbldon kao globalno prepoznat sportski događaj i britansku instituciju, i nje ćemo se držati.

Nismo bili spremni da na bilo koji način dovedemo ličnu bezbednost igrača u pitanje, kao ni njihovih porodica. Verujemo da bi zahtevanje individualnih deklaracija - što bi morali da urade svi vodeći igrači - kao uslov za ulazak u zemlju u ovom momentu nosilo veliki rizik sa sobom.



Takođe, odbijamo da prihvatimo mogućnost da uspeh na Vimbldonu bude iskorišćen u svrhu propagande ruskog režima, koji je kroz istoriju već koristio uspehe svojih sportista kao narativ ruskog naroda.

Iz tog razloga izražavamo razočaranje odlukom da turniru budu oduzeti bodovi. Verujemo da ova odluka nije ispravna u kontekstu okolnosti situacije, i pozicije u kojoj smo se mi našli, kao i da će biti štetna za igrače na Turu.

Razmišljamo o svojim opcijama, uz razgovore sa našim kolegama sa drugih Grend Slem turnira", navodi se u saopštenju Vimbldona.


Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke