TOP LISTA - Liverpul na promašene investicije 'skrcao' preko 100 miliona!

Autor: Mihajlo Vidojević
ponedeljak 23.01.2017.
23:22
Izvor: Sportske.net

Poratak Lazara Markovića na Ostrvo poslužio je kao dobar povod da se napravi lista najvećih promašaja koje je Liverpul pravio na transfer tržištu u minulim godinama.

Beta/AP Photo/Antonio Calanni
Beta/AP Photo/Antonio Calanni

Povezane vesti

Hteli mi to da priznamo ili ne, bivši fudbaler Partizana Lazar Marković na "Enfildu" već nosi etiketu "promašene investicije", a odlazak u Hal na šestomesečnu pozajmicu verovatno predstavlja poslednju šansu za srpskog internacionalca da vrati karijeru na pravi kolosek.

Markecove partije u dresu Hala morale bi da budu impresivne da bi navijači Liverpula promenili mišljenje o njemu, ali daleko od toga da je srpski fudbaler najlošija investicija "Redsa" u minulim godinama, premda se trenutno visoko kotira na toj negativnoj listi.

Kada se pogleda odnos cene i kvaliteta, bolje rečeno onoga što je u igrača uloženo i šta je za taj novac dobijeno, Liverpul je baš umeo da promaši i to potvrđuje spisak desetorice igrača koji se nalazi pred vama.

10. Jago Aspas
- Kada je 2013. godine stigao na "Enfild" za sumu od oko 9 miliona funti navijači su verovali da će Aspas biti sjajno pojačanje. Početak je bio sasvim solidan ali je kasnije usledila kriza zbog čega je Brendan Rodžers odlučio da ga pošalje na pozajmicu u Sevilju. Jago Aspas trenutno nastupa za Seltu iz Viga i četvrti je strelac Primere sa 11 golova.

9. Stjuart Dauning - Stigao je u julu 2011. godine i bio jedno od pojačanja koje je želeo Keni Dalgliš. Spekulisalo se da je plaćen oko 20 miliona funti. Dve godine kasnije, u avgustu 2013. godine prodat je za oko 5 miliona funti.

8. David Ngog - U eri Rafe Beniteza Dejvid Ngog je trebalo da deluje kao druga opcija kada Fernandu Toresu ne ide ili je povređen. Nagovestio je Ngog da ima potencijal ali je za tri sezone na 63 utakmice postigao samo 9 golova što je prosek od jednog gola na svakih sedam utakmica. Jasno je zašto je nakon Liverpula završio u Boltonu.

7. El Hađi Dijuf - Senegalac je najbolji primer kako pojedini klubovi "potrče" za nekim igračem nakon što "eksplodira" na nekom međunarodnom takmičenju. Nakon Mundijala u Japanu i Južnoj Koreji "Redsi" su iskeširali oko 10 miliona funti za Senegalca a učinak od tri gola na 55 nastupa dovoljno govori koliko je to bio pametan potez.

6. Čarli Adam - Liverpul ga je angažovao u julu 2011. godine za sumu od 6.75 miliona funti iz Blekpula. Na početku je igrao bitnu ulogu u timu koji je vodio Keni Dalgliš ali je ekipa upala u rezultatsku krizu zbog čega je i škotski internacionalac platio ceh. Neki su bili mišljenja da leva noga Čarlija Adama sama vredi 10 miliona funti ali ne i Dalgliš koji ga je u avgustu 2012. godine prodao Stouku za 4 miliona evra posle samo 28 nastupa za "Redse".

Britain Soccer Premier League

5. Fernando Morijentes - Kada dovodite napadača Real Madrida malo je onih koji misle da pravite grešku i da bi stvari mogle da krenu po zlu. Upravo se to dogodilo u slučaju Fernanda Morijentesa koji je na 60 nastupa postigao 12 golova. Možda to i nije tako loš učinak ali su očekivanja očito bila mnogo veća od igrača sa takvim pedigreom.

4. Robi Kin - Za legendarnog reprezentativca Republike Irske transfer u Liverpul je bio ostvarenje snova ali je sa druge strane to bio jedan od najvećih promašaja "Crvenih" u novijoj istoriji. Liverpul ga je platio 20 miliona funti a napustio je klub posle šest meseci i 17 odigranih utakmica.

3. Lazar Marković - Činjenica da je novac kojim je plaćen srpski internacionalac dobijen od transfera Luisa Suareza u Barselonu jedan je od razloga što navijači Liverpula još uvek boluju kada se izbovori ime bivšeg fudbalera Partizana. Markec je stigao iz Benfike 2014. godine ali je od tada više vremena proveo na pozajmicama jer nije uspeo da opravda očekivanja. Mora se reći da Marković nije imao kontinuitet ali i da su povrede učinile svoje. Kako bilo, srpskog fudbalera na "Enfildu" rangiraju visoko na listi promašenih investicija.

Britain Soccer Premier League

2. Alberto Akvilani - Italijanski 'Maestro' projektovan je kao zamena za Ćabija Alonsa ali su ga povrede uništile. Članak je stradao nedugo nakon što se priključio klubu a kasnije ni promena menadžera nije donela boljitak u statusu koji je Akvilani imao na "Enfildu". Nakon pozajmice Juventusu završio je u Fiorentini.

1. Andrea Dosena - Postigao je samo dva gola za Liverpul i to protiv Mančester Junajteda i Real Madrida. Osim toga, sve ostalo što je Dosena uradio na "Enfildu" pada u zaborav pa uloženih 7 miliona funti deluje kao bačen novac.

Van svake konkurencije na kraju ostaje Endi Kerol, čovek čiji je transfer šokirao svet, a kako je vreme odmicalo stanje šoka bilo je učestalo među navijačima Liverpula na pomen njegovog imena.

"Redsi" su ostali bez heroja "Kopa" Fernanda Toresa, a stvari su postale još tragičnije kada je klub izdvojio 35 miliona funti za stasitog napadača koji je uz mnoge pehove uspeo da sakupi 11 golova na 58 utakmica.

Bivši napadač Njukasla nikada nije opravdao uloženi novac zbog čega je Brendan Rodžers odlučio da ga se reši. Tokom letnjeg prelaznog roka 2013. godine Kerol je završio u Vest Hemu.

Na pomenutoj listi mogli su da se nađu još neki igrači, poput Marija Balotelija, Kristijana Poulsena, Pola Končeskog, Salifa Dijaa, Milana Jovanovića...

Činjenica je da su na "Enfildu" u poslednjih petnaestak godina rasuli preko 100 miliona funti na igrače koji su dobrano podbacili iako su mnogi od njih u određenom trenutku, ali u nekim drugim klubovima, dokazali da vrede.

Očekujemo vaše komentare. Ko je od pomenutih najviše razočarao i da li biste još nekoga uvrstili na listu?

Ne propustite

Komentari

35 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Tomblibui
Monday, 06.02.2017
14:52

Kud se Dosena nasao na 1. mestu kad nije ni za u prvih deset ove liste? Doveden za male pare a nije se od njega ocekivalo da daje golove jer je vise igrao na poziciji levog beka. A uz to je dao i jedan gol vrlo drag nama navijacima. Za 1. mesto tesno konkurisu Kerol i Benteke mada bi komotno mogli da ga podele. Smatram da je poenta ove top liste ustvari katastrofalna transfer politika u klubu, ali BILA...nadam se.

avatar
HHadzimontagic
Wednesday, 25.01.2017
13:10

Liverpul je davno izgubio titulu velike ekipe. Nadam se da ce Real poceti stopama Liverpula. Samo cekam da pocne odbrojavanje Realu, odbrojavanje za neosvojenu LIGU. Jer Real ima veliki potencijal da krene stopama Liverpula.

avatar
neme
Tuesday, 24.01.2017
16:53

Sampioni ludila,a najvise love su dobili za one za koje se nisu nadali da idu u te visine -Sterling,Tores,Suarez. a najvise platili najvece promasaje-Balotelija,Kerola,Staridza ,Dzo Alena.

avatar
Petar Pan
Tuesday, 24.01.2017
14:20

Smesno je pricati o promasajima klubova , svaki klub ima nekoliko promasenih transfera , treba pricati o tome zasto klub koji trosi ogromne sume novca u poslednjih 10 , 15 godina nikad nije uzeo PL ( naravno od njenog osnivanja pod tim imenom )

avatar
Red Demon
Tuesday, 24.01.2017
12:23

Doseni je sve oprosteno. Kad je dao onaj gol na Trafordu za 4-1 umro sam ko je njima dao gol.

avatar
Merseysade Red
Tuesday, 24.01.2017
11:19

Sve tacno, i tu je Baloteli. Uzeti su transferi za 10 godina unazad, i tu ih je oko 15 igraca. Jedini koji su tu vrijedjeli tj placeni mnogo a nisu uspjeli su kerol, akvilani, markovic, benteke... Za ovih 10 najgorih pojacanja Liverpoola koje ste odabrali, a ima tu jos ljudi koji se nisu snasli kao Jovanovic i slicni, Liverpool je za ovih vasih top 10 promasaja u 10 godina potrosio oko 120 miliona funti koje ste odabrali. To je za jedan klub u ovakvom takmicenju nesto sto svaki klub ima. Svaki tim moze da nabroji 10 promasaja za 10 godina. Problem je taj sto Liverpool godinama nije mogao da dovede igrace koje je htio jer oni svi zele da igraju za timove koje se te godine nesto kao bore za titule, niko nema taj Maradonin duh, pa podje u ekipu koja nije nista osvojila, nego ja sam talenat, i ajmo svi u Real, Barsu, BAjern, Mancestere... Interesuje se Liver za tebe... aaaaaaaa ne, ja sam zvijezda, idem u Siti, kao da ga trazi neki klub nemam pojma, ne on ce ovamo dje ima 100 hiljada nedeljno umjesto 80 i sjedi na klupu. Tim igra LŠ, nema veze, on sjedi na klupu, ali mu se broji ta LŠ. Nije samo sistem kriv, fudbaleri su postali zasticena vrsta, i neka ih, igraju fudbal za pare, umjesto iz uzivanja i za pare. Istrazite koliko igraca imaju LŠ, a nisu u toku te sezone odigrali ukupno 90 min u tom takmičenju pa cete vidjeti rezultat. To su sve igraci koji su lagano mogli da igraju za u tom trenutku manje klubove, ali su posli za naslovom u novinama i parama. Pola njih se ugasilo, imamo nasih igraca kao primjer koliko zelite.

avatar
MSSZRMK
Tuesday, 24.01.2017
14:00

Naravno kada svi timovi u LS izlaze sa najjacim postavam kada god je moguce.

avatar
Скаузерлија
Tuesday, 24.01.2017
16:13

Иста је прича и са менаџерима али само мало другачије. Свима је циљ да воде клуб који има много пара. Већ имаш врхунске играче у тиму, остали од претходних тренера, плус имаш милијарде на књижици па доводиш и шаком и капом. И онда освојиш нешто, а како и не би кад имаш тим неупоредиво јачи од конкуренције, и мислиш да си тренер над тренерима. А ако ништа не освојиш и тај клуб те шунте онда пређеш у неки други исто тако богат клуб и кренеш да причаш како ти нису доводили праве играче, како ти смета управа, навијачи, стадион, столице и редари и како није било довољно времена да постигнеш резултате.

avatar
Liverpul Crna Gora
Tuesday, 24.01.2017
10:24

Sto ne napisete da su za Suareza zaradili 70 miliona, pa ce vam pokriti te propale milione.

avatar
Marko RM-CZ
Tuesday, 24.01.2017
09:48

Vise promasenih investicija imaju Mancester i Celzi.

avatar
Ajde?
Tuesday, 24.01.2017
09:39

Bolje da se napravi ovako nešto za Real Madrid.

avatar
HVALA TI, RONALDINJO
Tuesday, 24.01.2017
12:18

Real Madrid je van konkurencije isto kao i Endi Kerol:-D

avatar
MSSZRMK
Tuesday, 24.01.2017
14:01

Moze i za Arsenal jako si ovisan sa Realom.

avatar
shlogy
Tuesday, 24.01.2017
03:38

Navijam za liverpul, ali svaka lista bez Kerola nema smisla :D

avatar
Stevan Mikša
Tuesday, 24.01.2017
02:27

Kad sam video broj 1, zapitao sam se ,,Gde je Kerol,, :D . Ali ok, ipak je tu.

avatar
Tuesday, 24.01.2017
01:52

Ajde realno Adam nije promasaj, cak je i doneo onaj kup sto bese trofej posle par godina on i Kuyt su bili glavni igraci u tom pohodu, uz Gerrarda. Dosena nije toliko placen kao i Aspas da bi bili promasaj vredni pominjanja katastrofe. Ova lista deluje mnogo vise napucana da izgeda uzasno, no sto zaista jeste. Sto se Morijentesa, tice nije bas ni dobijao neku sansu, niti je bio prihvacen os strane igraca i trenera. A i greske se desavaju, da Kerol je katastrofa, ali koji suizbor imali? Poslednji dan ti odlazi do tad glavni igrac, pravis planove cele zime da napravis napadacki tandem Tores, Suarez i odna saznas da jedan odlazi. Sta radis poslednji dan isplacujes tada igraca u formi koga jedino i mozes dovesi da nadjes resenje, i usput Kerol vise nije imao srece sa povredama no sto je antitalenat. Italijaniam ocigledno nije islo tamo.

avatar
Tuesday, 24.01.2017
01:41

Da imaju losu transfer politiku al jednog od najbolji ako ne trenutno i najboljeg trenera na svetu, to ce ih drzati veoma visoko.

avatar
1905
Tuesday, 24.01.2017
01:27

Ide cifra dosta više od 100 mil.

avatar
Marko Ilic
Tuesday, 24.01.2017
01:18

Gde je rangiran Baloteli?

avatar
The Real Man
Tuesday, 24.01.2017
01:17

Lovren, Moreno, obojica placeni po 20+ miliona evra, sigurno veci promasaji od ovih igraca sto su placeni ispod 10 miliona.

avatar
mak_juventino
Tuesday, 24.01.2017
01:06

Samo 100 000 000 ?! Ne ne , malo je to ...

avatar
Kajzer
Tuesday, 24.01.2017
00:53

Kakve komentare ocekujete? Da se troluje Liverpool? E pa od mene to ne ocekujte. Napred Redsi, napred Klop, do TOP3 i Liga kupa!

avatar
Carina
Tuesday, 24.01.2017
09:26

Ma kakvi bre. Neka ispadnu sutra iz liga kupa. Neka pobede u regularnom 1-0 i onda da igraju produzetke, pa da ispadnu. Nek osvoji Sautemton kup.

avatar
Benz9
Tuesday, 24.01.2017
00:41

Smiješna lista...Ne znam ko je ovo pravio ali ovo nije ni blizu top deset...

avatar
MANUTD
Tuesday, 24.01.2017
01:17

Diskutabilno je dosta, u poslednjih 20 i kusur godina mogu komotno napraviti listu od top 3000 promasaja.

avatar
The greate Dane
Wednesday, 25.01.2017
19:57

Gledaj svoj klub ovo je sitnina za jedan vaš promašeni transfer

avatar
Sporske me ugasile
Tuesday, 24.01.2017
01:24

Dovoljno je videti da Baloteli nije u njoj i sve je jasno . On sad igra dobro ali su ga Redsi platili nekih 15-ak miliona ako se dobro secam ,a treba uzeti u obzir 100k nedeljno koliko mu iznosi plata (ako ne i vise),a covek je dao 2 gola za Redse . Takodje na listi nema sadasnjih igraca Redsa kao sto su Moreno,Karius(rano je reci ali lici na promasaj) i Ings(povrede ,ne znam ni da li je sastavio 5 utakmica). Postoji jos imena posto su ocajni na trzistu .Popravili su se od kako je Klop dosao,doveli su dobre igrace ,ali da su jedni od najlosijih kupovaca to niko ne moze da ospori

avatar
Amar Zornic
Tuesday, 24.01.2017
00:38

Nmg da verujem da nema Bentekea na listi ??!

avatar
The greate Dane
Wednesday, 25.01.2017
20:00

ne jer se Benteke nije uklopijo kod Klopa igrao je dobro kod Rodžersa prodatje za istu sumu koliku je i kupljen