ANKETA - Ko je pobednik, a ko luzer zimskog prelaznog roka?

Autor: Milovan Longinov
utorak 01.02.2022.
09:51
Izvor: Sportske.net

Spuštena je zavesa na još jedan prelazni rok, vreme je da sumiramo utiske.

@juventusfc/Twitter
@juventusfc/Twitter

Povezane vesti

Iza nas je još prelazni rok, koji je doneo nekoliko zanimljivih transfera, a najveći je svakako Vlahovićev iz Fiorentine u Juventus. 

On je postao najskuplji Srbin u istoriji, a zbog njega je Juve jedan od pobednika ovog prelaznog roka. Osim Juvea, aktivna je bila Barselona, koja bi bila pobednik da je uspela da proda Osmana Dembelea, koji ostavlja gorak ukus, nakon što su stigli Dani Alveš, Feran Tores, Adama Traore i Pjer-Emerik Obamejang.

Njukasl je kupio petoricu igrača, odlično je odradio prelazni rok, ali ne smemo zaboraviti ni Liverpul, koji je uzeo Luisa Dijaza što je odličan posao. 

Juventus

Krećemo od Juvea, zbog Vlahovića. Juventus je najviše pobednik zbog toga što je preduhtrio sve one klubove koji su čekali do leta. Tu se pre svega misli na Barsu i Siti koji su odredili Erlinga Halanda kao prvu metu, a Vlahovića kao plan B. Neko će ostati i bez Halanda i Vlahovića, a Juve je zato odradio sve na vreme i doveo Srbina, o Norvežaninu nije ni maštao. Juve je zapravo vrhunski posao odradio zaradom za Vlahovićev transfer prodajom Dejana Kuluševskog i Rodriga Bentankura. Šveđanin je sad inkasirao 10 miliona evra, ali bi njegov učinak mogao da donese Juveu i dodatnih 25-30 miliona, dok je Urugvajac plaćen 19+6 miliona. Za kraj, Denis Zakarija je stigao za siću, za pet miliona, šest meseci pre isteka ugovora, i tu je Juve preduhitrio sve. Ne treba zaboraviti i da će Juve uštedeti i pozajmicom Arona Remzija, koji je otišao u Rendžers. 

Barselona

Sledeća je Barsa, koja je bila najaktivnija poslednjeg dana. Sapunica je dugo trajala, detaljno pročitajte OVDE, na kraju je Obamejang došao kao slobodan igrač, pošto je Arsenal pristao da raskine ugovor i tako uštedi njegova primanja do juna 2023. Barsa je dobila novog napadača bez obeštećenja, a Obamejang je pristao da igra za četiri puta manje novca nego u Londonu i da ga klub isplati tek nakon leta, kako bi ovu sezonu Katalonci ostali u granicama fer-pleja. Došao je Adama Traore, kao opcija na boku, gde se Barsa mučila. Direktna pozajmica, bez otkupa i penala ako ga ne otkupi. Traore je takođe pristao da igra za minimalna primanja, kao i Dani Alveš koji je stigao nešto ranije. Feran Tores je jedini plaćeni igrač , 55 miliona, ali koje će Barsa isplatiti u četiri rate. Otišao je i Kutinjo, Umtiti je pristao na smanjenje plate, i da je Barsa  uspela da proda Dembelea za 15-20 miliona, bila bi pobednik roka.

Aston Vila

Kakav posao je odradio Stiven Džerard. Doveo je Lukasa Dinja i Filipea Kutinja na pozajmicu. Stigao je i Kalum Čembers kao slobodan iz Arsenala, a Robin Olsen kao rezervni golman Martinezu. Džerard je za malo novca skockao tim, pojačao konkurenciju, podigao kvalitet i definitivno je jedan od pobednika zime.

Njukasl

Mnogi su očekivali da će Njukasl kupovati skupocene zvezde, jer sada ima novca, ali je politika kluba sve iznenadila. Stigli su desni bek Kiran Tripije, napadač Kris Vud, levi bek Met Target, štoper Dan Burn i najskuplje i najveće pojačanje - vezista Liona Bruno Gimaraeš. Za pomenutu petorku Vila je platila oko 100 miliona evra, Gimaraeš je koštao 42, Vud 30, Tripije i Burn po 15 miliona evra, a Target je stigao na pozajmicu iz Vile. Edi Hau sada ima mnogo jači tim, dostojan borbe za opstanak, pa da na leto nastavi ovu sjajnu politiku i da podigne tim na viši nivo. 

Liverpul

Istina, Liverpul je doveo samo jednog igrača, ali je to bio vrhunski posao. Luis Dijaz je stigao iz Porta za 40 miliona, transfer može da naraste i do 60 kroz bonuse. Jirgen Klop je tačno znao šta mu je potrebno, Dijaz je ubitačno levo krilo, sigurno da je Sadio Mane sada dobio dostojnu konkurenciju i da će Senegalac morati mnogo više da zapne da bi bio siguran starter. Dijaz je neverovatan dribler, a usput ima i strašan šut i može da igra na oba boka. Liverpulu je propao transfer Fabija Karvalja iz Fulama, ali to ne baca mrlju na sjajan posao Redsa sa Portom. 

QuizMaker

Luzeri 

Ovde nećemo mnogo detaljisati, jer su u pitanju klubovi koji nisu uopšte ili su panično kupovali. Najveći luzer definitivno je Arsenal, koji je jurio toliko igrača, na kraju nije doveo nijednog, a pustio je Obamejanga besplatno u Barselonu. Vlahović je bio najveća želja, Isak preskupa alternativa, propao je i Artur Melo, Arsenal je morao bolje ako želi da se domogne Lige šampiona. 

Drugi luzer zime je Milan. "Rosoneri" su želeli štopera, nisu doveli nikog, pominjao se Renato Sančez kao kasna bomba, ali ništa se nije desilo. Na sve to, Kesi nije produžio ugovor, sada može da potpiše predugovor sa bilo kojim klubom. 

Treći luzer je Totenhem. Jeste Konte dobio Kuluševskog i Bentankura, ali je ispustio prve mete. Adama Traore je bio njegov savršeni desni vinger, a Totenhem je poslao prvu ponudu za Luisa Dijaza vrednu 40 miliona evra, na kraju je Liverpul ušao u trku i pokvario sve. Kuluševski je bio meta, ali ne prva i deluje da je bio panična, a ne planska kupovina. Takođe, i Bentakur nije bio prva opcija, jer je Konte želeo Kesija, ali reprezentativac Obale Slonovače je želeo da sačeka leto da slobodan bira novi klub. Jedino dobro jeste što je Totenhem uspeo konačno da se reši Dele Alija, Ndbombele, Hil je otišao na pozajmicu u Valensiju, a Lo Selso u Viljareal, to su sve igrači koje je Konte otpisao. Ipak, Konte je želeo i štopera, mnogi su se pominjali tokom prethodna dva meseca i nije stigao niko. Bliski izvori pišu da je Konte očekivao mnogo više od ovog prelaznog roka. 

Četvrti na ovom spisku je i Junajted. Mejson Grinvud je napravio žestok skandal i pitanje je da li će skoro igrati fudbal. Zamena nije dovedena, ostao je nezadovoljni Džesi Lingard, koji je insistirao na odlasku. Junajted ima na papiru tim, ali ne i na terenu. Pominjalo se pojačanje na poziciji centralnog veznog, Zakarija je bio meta, na kraju, nakritičnija pozicija nije pojačana ni u ovom prelaznom roku. Doni van de Bek je otišao na pozajmicu u Everton, što je još jedan igrač manje u rotaciji.

Treba dodati da su mnogi velikani spavali - Real Madrid, Mančester Siti, Bajern Minhen, PSŽ, Čelsi nisu završili nijedan bitan transfer, mada su oni svoje ekipe skockali još letos. 

QuizMaker

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke