Bez buma, Liverpul želi prasak

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 03.06.2021.
17:39
Izvor: Sportske.net

Šta će biti na "Enfildu"?

EPA-EFE/Tim Keeton
EPA-EFE/Tim Keeton

Povezane vesti

U godini Evropskog prvenstva, kada je ionako zgusnut raspored začinjen reprezentativnim obavezama, Liverpul poput mnogih klubova gleda market u porazi za fudbalerima koji bi mogli da unaprede ekipu. Ne samo to, već im je potrebno još nekoliko igrača koji mogu da naprave razliku i odmah se utisnu u sastav Jirgena Klopa spremni da odgovore na njegove zahteve.

Hteće „crveni“, poput feniksa kojeg nose na grbu, da se uzdignu naredne sezone i budu ozbiljniji takmac na svim poljima, za razliku od takmičarske godine koja je za nama, kada su „obezglavljeni“ povredama ipak uspeli da završe kao trećeplasirani u Premijer ligi. Svojevrsno čudo.

Francuski štoper Ibrahima Konate je već promovisan na kultnom stadionu u Mersisajdu. Plaćen je oko 40 miliona funti, mlad je i ako ga povrede budu zaobilazile očekuje se da će u budućnosti biti stub odbrane. To je, za sada, jedina aktivnost Jirgena Klopa na tržištu, a daleko od toga da je gotovo.

U vezu sa Liverpulom se dovode brojna imena poput Hakana Čalhanoglua iz Milana, spominje se čak i povratak Felipea Kutinja iz Barselone, koja se nada da bi klub sa „Enfilda“ tako mogao da im oprosti preostalih 50 miliona funti duga za transfer Brazilca iz 2018. godine, ali kapije stadiona „crvenih“ i nisu baš širom otvorene za njegov novi mandat. Najnovije ime na listi Jirgena Klopa je, kako navode engleski mediji, takođe jedan Brazilac, ali iz redova Lids junajteda. U pitanju je sjajni Rafinja, koji bi posle godinu dana na „Eland Roudu“ mogao da promeni sredinu usled odličnih izdanja za Bijelsin sastav. Veruje se da bi oko 30 miliona funti bio dovoljno da se uplati u kasu Lidsa za njegovu slobodu.

Njegov dolazak značio bi i odlazak švajcarskog reprezentativca Đerdana Šaćirija, a Rafinja bi svakako želeo veću minutažu nego što je bivši igrač Stouka imao. Njegov dolazak mogao bi da znači i potencijalni depart Sadija Manea ili Mohameda Salaha, ali je realnije da ih u tom slučaju pojača Džejdon Sančo, koji se ove godine dovodi u vezu sa prelaskom u redove šestostrukog osvajača Lige šampiona. Njegov dolazak isključivo je uslovljen njihovim odlascima, jer bi transfer mladog Engleza papreno koštao.

Bilo je vidljivo da Salah i Mane ne funkcionišu tako dobro ove sezone i da između njih ima varnica. Tek 8. maja ove godine u duelu sa Sautemptonom upisana je prva asistencija za gol između njih dvojice, druga je usledila za dva kola protiv Vest Bromvič Albiona. Dva izuzetno bitna meča i dve pobede za Liverpul. Naravno, bilo je još važnih mečeva, ali utisak je da su sada to činili „jer su morali“. Teško je predvideti hoće li obojica ostati u klubu i naredne sezone. Ugovore imaju, ali ukoliko dođe zadovoljavajuća ponuda za nekog od njih, Liverpul će, izvesno, prihvatiti. Kao što smo već napominjali, Džejdon Sančo bi u tom slučaju bio prva meta. Njegova igra u odbrani je pod velikim znakom pitanja, a Klop obavljanje defanzivnih zadataka izuzetno ceni. Mane se dobro snalazio pomažući svojim bekovima, Salah je solidan u tom segmentu, pa bi Klop i njegov stručni štab u slučaju dolaska Sanča, morao da se posveti njegovim odbrambenim karakteristikama. Kada je reč o napadu, greške nema.

Žota bi trebalo da preuzme primat u samom špicu, Firmino bi imao ulogu iza njega ili bi bio druga opcija posle toliko godina. Zaista, sjajni Portugalac, koji je stigao iz Vulvsa prošlog leta, pokazao je o kakvom je igraču reč. Ne prašta kada se nađe u pogodnoj situaciji, ali su ga povrede zimus usporile i da ga je Klop imao na raspolaganju, Liverpul bi imao i koji bod više. Pomenutom Firminu se ne mogu zameriti zadaci koje statistika ne pokazuje - kretnja, kreiranje šansi za saigrače - ali u najvećem delu sezone izostala je egzekucija. Srećom po Liverpul, pojavio se u poslednjih nekoliko kola i bio od izuzetnog značaja za bodove koji su osvojeni.

U veznom redu ostaje nedoumica. Odlazak Žoržinja Vajnalduma ostavlja veliku prazninu i verovatno će sredinu popunjavati sjajni Fabinjo, Tijago, koji će biti rasterećeniji defanzivnih zadataka i Džordan Henderson koji je propustio najveći deo prošle sezone zbog povrede. Veću ulogu mogao bi da ima Nabi Keita, od kojeg se mnogo više očekivalo. Međutim, ne bi iznenadilo ni ukoliko on napusti klub u slučaju dobre ponude. Džejms Milner ostaje kao zamena za svaki deo terena. Pravi Klopov vojnik. Ozbiljniju ulogu trebalo bi da ima i mladi Kertis Džouns koji je imao nekoliko impresivnih partija i definitivno je neko na koga se klub može osloniti u budućnosti.

Nažalost, za Marka Grujića nema mesta u ovom timu i on će se naći na transfer listi. Porto bi želeo da ga ostavi na „Dragau“ i otkupi njegov ugovor, ali je problem cena od dvadesetak miliona funti, pa se sada čeka Liverpul. Od ostalih igrača koji su vredni pažnje, a vratili su se sa pozajmica, tu je momak rođen 2003. godine – Harvi Eliot. Uzdanica Liverpulove akademije se kalila u Blekburnu prošle sezone. Impresionirao je i Nemac možda odluči da ga ponovo pošalje na pozajmicu kako bi još napredovao, a ne bi iznenadilo ni ukoliko bi ostao i popunjavao ionako tanku klupu, te tražio svoju šansu. Da zna pokazivao je više puta. Tu je i Takumi Minamino, ali posle pozajmice u Sautemptonu on bi mogao da bude otkupljen od strane upravo „svetaca“.

Odbranu smo spominjali. Tu neće biti iznenađenja. Trent i Robertson, zajedno sa Van Dajkom su sigurni, a ko će biti četvrti član (prim.aut. Konate, Matip, Gomez, Filips), ostaje da se vidi.

Nema sumnje da će Liverpul imati konkurentan tim, ali biće aktivno u lučkom gradu ovog leta. Ne treba očekivati eksplozije u vidu transfera, ali kako smo već rekli, zavisi od toga ko razduži svoju opremu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Mangus
Thursday, 03.06.2021
20:25

Odbrana je resena. Keler, Adrian i Alison su uzeli mesta, TAA i Robertson imaju zamene u vidu Vilijamsa i CImikasa, kao i sotperski par, koji ce ciniti Konate i VVD u vidu Matipa i Gomeza, kao i Risa Vilijamsa. Ocekujem da FIlips ode. u vezi su Fabinjo, Tijago, Henderson, Oks, Keita, Milner, Dzouns... Sasvim dovoljno. Napad se mora pojacati. Prvi izbor su Salah Mane i Firmino. Odlazi Saciri kao i Origi, koji su igrali napred, te na klupi ostaje samo Jota kao izmena. Trea ocekivati pojacanja u tom delu, i mozda ostanak Minamina kao rezerve.