Čelsijevo trošenje nateralo UEFA da hitno promeni transfer pravila!

Autor: Mladen Heleta
utorak 24.01.2023.
17:15
Izvor: Sportske.net

Nova pravila stupaju na snagu na leto, pa će "plavci" izigrati sistem.

EPA-EFE/Vince Mignott
EPA-EFE/Vince Mignott

Povezane vesti

Nedavnom kupovinom Ukrajinca Mihajla Mudrika iz Šahtjora za 70.000.000 evra, plus 30.000.000 bonusa, Čelsi je ove sezone na nove igrače potrošio neverovatnih 460.000.000. Cifra bi do kraja ove zime mogla da ode na 580.000.000, ako dvostruki šampion Evrope kupi i Enca Fernandeza iz Benfike, o čemu je ponovo počelo da se piše.

Čelsi je Mudriku dao ugovor na čak osam i po godina, što mu je omogućilo da rate za isplatu njegovog transfera razvuče na celo trajanje ugovora. Tako će "plavci" u finansijskim izveštajima Mudrikov transfer prikazati kao trošak od desetak miliona godišnje, što će im pomoći da zadovolje finansijski fer- plej.

Ipak, UEFA je odlučila da hitno promeni tu praksu, pa engleski mediji pišu da će krovna evropska fudbalska organizacija uvesti limit od najviše pet godina, koliko će moći da traju isplate odštete za transfere. Klubovi će moći i dalje da daju igračima dugogodišnje ugovore, ali će transfer morati da se isplati unutar pet godina.

UEFA će ovo pravilo uvesti na leto i ono neće biti retroaktivno, što znači da se neće odnositi na ranije dogovorene transfere, pa će Čelsi Mudrika i dalje moći da otplaćuje tokom svih osam i po godina.

Čelsi je istu praksu uveo i za ostale transfere ove sezone. Benoa Badijašil i Datro Fofana potpisali su ugovore na šest i po godina, Noni Madueke na sedam i po, Vesli Fofana na sedam, Mark Kukurelja na šest, a Rahim Sterling na pet godina. Njihovi transferi će se takođe isplaćivati kroz taj period.

Tim iz Londona je na taj način želeo da napravi balans u finansijskim izveštajima, kako bi zadovoljio fer-plej, prema kom klubovi ne smeju da u periodu od tri godine potroše više od 5.000.000 evra od onoga što su zaradili. Taj limit može da naraste na 30.000.000, ali samo ako ga vlasnik kluba u celosti pokrije.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke