Ma kakvi pregovori, ovo je mobing! Slučaj "De Jong" hoće li neko reagovati?

Autor: Boris Jovanović
petak 15.07.2022.
12:23
Izvor: Sportske.net

Verovatno najstrašnija priča transfer leta...

 Juan Herrero
Juan Herrero

Povezane vesti

U januaru 2019. Frenki De Jong je delovao kao nova velika stvar holandskog fudbala da je tadašnji predsednik Bertomeu platio novac iz svog džepa kako bi ubedio Ajaks da proda "mozak" na sredini Kataloncima, umesto naftnim klubovima, Sitiju ili PSŽ.

Cena je bila 75 miliona evra, bonusi još desetak, a da bi se osigurala od nepristojnih ponuda pomenutih rivala igraču, De Jongu je ponuđena plata od 14 miliona evra godišnje. Klub već tada nije imao novac za ogromne plate, ali kombinacija nostalgije za Krojfom, aklamacija navijača i predstavljanje fudbalera kao nekoga ko igrače čini boljim je bila jača od pogleda na crvene redove u finanskijskim knjigama.

Sada par godina kasnije, Barsa želi da se oslobodi igrača, sa Kumanom je otišla i narandžasta revolucija, sa Ćavijem obnovljen katalonski fudbalski nacionalizam. 

Da li tu ima mesta za De Jonga? Fudbalski svakako da, ali finanijski on je žrtveno jagnje. Jer, Barselona je probala sa ucenom koju bi neki nazvali i mobingom. Dogovorila se sa Junajtedom, ali želi da bukvalno prevari fudbalera i ne isplati mu ono što mu je dužna iz prethodnih sezona. Jednostavno, tokom korone, dugovanja su prebacivana za "dan posle", ili bolje rečeno, podeljena su na sezone koje dolaze, sada samo od toga Barselona uz nadoknadu za umanjenje plata u vreme pandemije i bonus za lojalnost, treba da isplati Holanđaninu 17 miliona evra. Ako ostane, on će naredne godine primiti oko 21 milion evra, a 2023-24 bi ta suma trebalo da bude 28 miliona. Dakle, sve što je odlagano, uz dogovor sa igračem, kako bi se olakšala situacija u trenutku kada je sve stalo, dolazi na naplatu. 

Ne znamo šta je Frenki imao iz matematike u školi u Tilburgu, ali za ovo mu ne treba posebno znanje. Barsa želi da mu prodajom zavuče ruku u džep i osim bonusa za lojalnost, precrta dugove koje je napravila. Kada sve stavi na papir, da pod tim uslovima pređe u Mančester Junajted gde bi imao par miliona veću platu, on je opet na čistom gubitku, samo za sledeću sezonu od 12 ili 13 miliona evra. 

Zato nije čudo što je uslovio Barsu, ili će mu dati zarađeno pre odlaska ili on neće otići. 

Katalonki mediji koji su oglasna tabla Barselone su još prošlog aprila bili upoznati sa planom. Pojavile su se priče da Ćavi nema neko mišljenje o De Jongu, da je dogovoren transfer Kesija, da Holanđanin, ako ostane neće biti starter. To je uznemirilo igrača, on je razgovarao sa trenerom koji je demantovao te natpise. 

Ali, jedno je Ćavi, a drugo gornji ešaloni. Računica je jasna, do kraja ugovora bi De Jongu morali da isplate 88 miliona evra, ako ga se oslobode i uzmu oni što su platili Ajaksu, ne samo da će dobiti novac za transfere već olakšati budžet i otvoriti mesta za platu Levandovskog koji i dalje čeka. Ima još jedna stvar, prodajom TV prava i marketinških prava, to jeste njihovog dela za narednih četvrt veka, Barselona je jednostavno veštački stvorila kapital, uzevši novac unapred. Taj prihod ih oslobađa čuvenog pravila 1:3, da za svaki uloženi evro, moraju na imaju trostruki prihod. Ako kategorija bude 1:1, to menja stvari i dovodi klub u bolju poziciju, mada, samo trenutno. Jer, kritičari kažu da Barsa sa kupovinom Rafinje koga su preoteli Čelsiju, praktično jede svoju budućnost.

Kada je Čelsi u pitanju, njih su hteli da dovedu za pregovarački sto, oni su želeli De Jonga, ali da u posao ubace "Dejva" Aspilikuetu i Markosa Alonsa. Kako što je često slučaj, tu uvek strana koja ubacuje igrače u trejd, preceni "kusur", pa do dogovora nije došlo. I da jeste, De Jong bi bio u istoj situaciji, ne postoji klub zbog koga će se on odreći onoga što pokušavaju da mu izvuku iz džepa.

Barselona sada preti novom merom, da ga udalji iz tima odnosno ne povede u Ameriku na turneju. Jer, ako De Jong ne ode, Barsa ne može da ratifikuje novi smanjeni ugovor Serhi Roberta, ali ni da registruje dva slobodna agenta Kesija i Kristensena.

Klub kreće u subotu u ponoć, drama tek počinje! 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke