Most wanted - Rajsova dilema?

Autor: Ivan Cvetković
utorak 27.06.2023.
13:00
Izvor: Sportske.net

Jagma za Deklanom Rajsom.

Povezane vesti

Tako bi se u najkraćem mogla opisati prethodna transfer nedelja u PL. Nije da nema transfera, ali saga o kapitenu Vest Hema dominira.

Smenjuju se informacije o ratu ponuda između dva prvoplasirana tima, Sitija i Arsenala. Dejvid Saliven, vlasnik Vest Hema je tvrd, traži tri cifre i to britanske valute za svog najbojeg igrača. Sam Rajs je posle osvajanja Lige Konferencija bio veoma jasan, došlo je vreme da napusti klub.

Svojevremeno su ga mnogi videli u Čelsiju, Lampard u prvom mandatu, ali i Tuhel bili su opsednuti engleskim reprezentativcem, no tada nije bilo šanse, "Čekićari" nisu ni pomislili da puste svoj biser.

Sada je situacija drugačija, vreme je da napune kasu i cilj izgleda blizu, uzet 100 miliona funti ili više od 115 miliona evra za kapitena.

Dve ponude Arsenala su odbijene, od 80 i 90 miliona, sa bonusima. Arteta je čvrsto rešen da sruši klupski rekord, Džaka je prošlost, Parti takođe odlazi, a Deklan Rajs bi svakako bio "ugrade" u odnosu na pomenute igrače.

Ali, izvori iz Sitija su potrudili da se Pepe sprema za oprobani recept. Slično kao i sa Halandom, platiće jednostavno koliko klub traži i odvesti igrača. Čeka se da Gundogan i definitivno ode, iako Filips ne želi da napusti klub, engleski reprezentativac će teško dobiti šansu. Gvardiola veruje da bi se Rajs idealno uklopio sa Rodrijem, omogućio bi slobodnijeg i rasterećenijeg De Brujnea, a po potrebi može da zatvori štopersko mesto.

Šta odvaja Deklana Rajsa od ostalih igrača tog tipa.
Pre svega, igra u oba pravca, sve napredne statistike pokazuju da je on vodeći igrač lige u uništavanju igre protivnika, ali ono što ga izbacuje na površinu je sposobnost i da brzo krene u napad.

Možemo da polemišemo da li vredi taj novac, dosta ljudi biće sklono da primeti da je suma napumpana jer je Englez, ali igrač košta onoliko koliko je neko spreman da plati, procene sa tim nemaju nikake veze.

A šampion i vicešampion jesu spremni jer im je potreban.

Koliku bi platu mogao da dobije Deklan Rajs?

Ipak, najveće pitanje je šta želi Rajs?

Na njemu će biti odluka, pošto su oba kluba spremna da plate traženo obeštećenje.

Engleski mediji tvrde da primanja nisu najbitnija, da će kod njega prevagnuti fudbalski razlozi.

Šta su aduti Arsenala:

1. Centralna uloga u timu

Sigurno je da bi Arteta konce ekipe dao u ruke engleskom reprezentativcu. On dolazi da bude jedan od ključnih igrača.

2. Mogućnost da napreduje uz kolege iz reprezentacije, navodno je bliži sa Sakom nego sa Fodenom i Grilišom.

3. Ostanak kući, sa porodicom i prijateljima, plus teško je odreći se života u Londonu pogotovo kada je alternativa provincijski Mančester.

Šta nudi Siti?

1. Trofeje, videlo se u Pragu kada je podigao pehar LK koliko pobeda znači Rajsu. Oni koji ga poznaju tvrde da je opsednut trijumfima, da je veoma kompetitivan i da je jedan od retkih mladih igrača za koga je novac u drugom planu. Sa Sitijem koji je pokorio posle Engleske i Evropu, ta mogućnost je veća.

2. Gvardiola kao garancija je još jedna prednost jer bez obzira na potcenjivanje Španca, velika većina igrača koje je trenirao, igrali ili ne kod njega, kažu isto (pisali smo o tome) da su napredovali. Arteta je bio pomoćnik Pepu, sigurno je na putu da postane sjajan menadžer, ali Rajsa instrigira mogućnost da uči od jednog od najtrofejnijih trenera svih vremena na velikoj sceni.

3. Razlog može da bude, ma koliko smešno zvučalo, Mejson Maunt. Naime, i van terena Maunt i Rajs su najbolji drugovi, veoma su vezani, prošli su mnogo toga zajedno u reprezentativnim selekcijama, u ovom trenutku Maunt takođe napušta svoj klub, po svemu sudeći, mada su pregovori teški, ide u Mančester Junajted. Dolazak i Rajsa u grad bi omogućio da olakšaju jedan drugom prilagođavanje.

Na kraju, čini nam se da je Deklan Rajs u sjajnoj situaciji, šta god da odluči, neće pogrešiti. Jer, on je već zaslužio sjajan status, ovde je samo pitanje, po mnogima da li se oseća spreman za Siti. Neke informacije koje ipak nisu pouzdane ukazuju da bi ipak želeo da ide postepeno, da Arsenal pruža sigurnost na koju je navikao, ne samo u smislu iste okoline, već i uloge u timu, one pomenute centralne pozicije u ekipi.

Kod Pepa bi ipak morao da se dokazuje, putokaz je Grilišova prva godina, pa i Filipsova. Nekadašnji igrač Lidsa koji je delovao sjajno sa Rajsom na sredini u engleskoj reprezentaciji je bio na marginama.

Da li bi Rajs bio spreman da izdrži takvu sezonu, šansu na kašičicu?

Paradoksalno, pritisak ne igra ulogu, Rajs je na njega navikao i sa te strane, etiketa najskupljeg pojačanja u istoriji “Gunera” i igrača u koga će biti uprte oči medija ga ne opterećuje.

Uvek je lakše u Mančesteru nego u Londonu, prosto priroda prestonice je takva, makar kada su mediji u pitanju. Uz sve Sitijeve titule, London je nešto drugo kada je svetlost pozornice u pitanju.

Mi bismo se odlučili u redakciji, onako horski za Arsenal?

A Rajs?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke