Nikada, ali nikada ne "razbijajte" kasu za igrača Liverpula

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 22.07.2021.
10:27
Izvor: Sportske.net

U novijoj istoriji, Liverpul je dobro prolazio sa svojim prodajama.

EPA-EFE/Alejandro Garcia
EPA-EFE/Alejandro Garcia

Povezane vesti

Poslednjih godina, Liverpul često zarađuje prodajom igrača koji nisu u prvom planu aktuelnog trenera i na taj način obično dolaze do novca za kvalitetno pojačanje.

Kao jedan od najvećih svetskih klubova iznedrili su fenomenalne igrače i prodavali ih za velike cifre, a isto tako i sami trošli novac na skupocena pojačanja, pa se pokajali, recimo, u slučaju Endija Kerola.

Ali, kako su prolazile ekipe koje su rušile svoje transfer rekorde kako bi "pazarili" u Liverpulu?

Odgovor je - loše, veoma loše.

Prema specijalizovanom sajtu Transfermarkt u poslednjih 12 godina, sedam klubova je "razbijalo kasu" za igrače Liverpula i kao višestruki pobednik izašao je tim sa "Enfilda".

Krenulo je sve 2008. godine kada je Portsmaut platio blizu 14 miliona funti za Pitera Krauča. Hari Rednap ga je silno želeo, srušivši klupski transfer rekord, ali su ga godinu dana kasnije prodali u Totenhem za manje novca, iako je pružao solidne partije. 

Tu je bio i veoma poznati transfer Fernanda Toresa u Čelsi za 50 miliona funti. Španac je bio samo bleda senka onoga što je pružao u Liverpulu. Jeste doneo Čelsiju finale Lige šampiona golom protiv Barselone, ali to je verovatno jedino što navijačima "plavaca" veže sećanje za Španca.

I sam Liverpul se prevario za Endija Kerola kada su ga platili Njukaslu oko 40 miliona funti 2011. godine, što je tada bio njihov najveći ulazni transfer. Dve godine kasnije, za 17 miliona ga je kupio Vest Hem i nikako im se nije isplatio.

Sjajno je Liverpul poslovao sa Bornmutom, kojeg su dva puta naveli da ruše sopstveni transfer rekord kada su prvobitno kupili Džordana Ajba, a potom i Dominika Solankija. 

Tu je i Rajan Bruster, bivša velika nada "crvenih" za koju je Šefild junajted izdvojio 23 miliona funti. Procenili su u Liverpulu da je najbolje da ga prodaju i uvrste klauzulu prema kojoj imaju pravo preče kupovine ukoliko on "eksplodira". To se, za sada, nije dogodilo.

Naravno, neizostavan je transfer Filipea Kutinja, koji je ogromna pobeda Liverpula i Barsa im i dalje izdvaja novac za tu akviziciju Čak 140 miliona izdvojeno je za Brazilca koji je bio zaista fenomenalan u dresu Liverpula, ali od odlaska, njegova karijera je krenula stranputicom, što je koštalo Barsu na svim planovima, posebno finansijskom.

Liverpul je na kraju dobro prošao i sa Kristijanom Bentekeom, kojeg su Aston Vili 2015. godine platili 32.5 miliona funti. Godinu dana kasnije pustili su ga u Kristal Palas za pet miliona manje, ali jasno je da se ni klubu sa "Selhrst parka" nikako nije isplatio.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Колатерална Штета
Thursday, 22.07.2021
11:32

Barselona je prvo srušila svoj rekord za Suareza