Portugal - "Godina zmaja"

Autor: Milovan Longinov
subota 14.05.2022.
11:50
Izvor: Sportske.net

Za vikend na programu poslednje kolo...

EPA
EPA

Povezane vesti

Porto se vratio na vrh, "Zmajevi" su overli krunu tamo gde je najslađe, treći put u istoriji, drugi put na "Lužu" su protiv Benfike u gostima proslavljali titulu.

Ova trideseta je osvojena u velikom stilu, podseća na onu od pre desetak godina kada je na klupi bio Viljaš Boaš.

Bez obzira na prodaje u januaru, podsetimo, otišli su Serđo Oliveira u Romu, sjajni Dijaz u Liverpul, Korona u Sevilju, tim je bez problema nastavio da deli lekcije.

U Portu najveće zasluge pripadaju kontinuitetu u radu Serža Konseisaoa, koji je pet godina već na klupi "Zmajeva". U tom periodu klub sa severa Portugala je osvojio tri titule, kup i dva Superkupa i nastavio žetvu trofeja koja sa manjim ili većim prekidima traje od 1983. kada je Rikardo Košta preuzeo vodeću ulogu u klubu. 

Ove sezone je šansa za duplu krunu, Porto će imati priliku da osvoji i kup, veliki su favoriti na "Žamoru" protiv Tondele u završnoj utakmici.

Konseisao je pokazao da je mnogo napredovao na klupi, njegov tim sa lakoćom menja formacije, sposoban je za tranformaciju iz 4-4-2, u

4-3-1-2, što je ofanzivnija varijanta sa odličnim Fabiom Vieirom iza špiceva. Nije bilo teško odreći se prvih zvezda, Dijaza i Serđa Oliveire, odnosno napuniti kasu, jer su u pozadini čekala četiri neverovatna talenta. Pre svih Evanilson maldi Brazilac koji je dao 14 golova, ali i tri mlada igrača koji su se ustalili u timu. Plejmejker Vitinja je ima strašnu sezonu, tri puta je biran za igrača meseca pomenuti Vieira je ima čak 13 asistencija u sezonu, a Žoao Mario je već privukao dosta velikih klubova partijama kraj desne aut linije. Ta sposobnost Portoa da se obnavlja, pobeđuje uz promociju novih igrača je zaista neverovatan. Pepe koji će se verovatno povući je bio trener na terenu, ove sezone "Zmajevi" su primili 22 gola, najmanje u ligi, a imaju i najbolji napad, pa su razmere dominacije jasne. Izgubili su jednom čitave sezone, sigurno da će i ovog leta napuniti kasu, ali novi talenti su spremni, pre svega trenerov sin Fransisko Konseisao. Neće svi ni napred nabrojani otići, tim je odlično spakovan, tu su i iskusniji igrači Mbemba, naš Grujić, Markano, Iranac Taremi, kako god okrenete, Porto ne može da padne jer škola radi sjajno, vratiće se igrači sa pozajmica, a imaju dovoljno novca da dovedu i iskusnije fudbalere koji će davati ton igri.

Za vikend u Portugalu je poslednje kolo.

Stvari su manje više rešene, Porto će proslaviti titulu protiv Eštorla u "Zmajevom gnezdu", gosti završavaju u sredini tabele pa se očekuje meč bez pritiska. Sporting je preda titulu, ali ide u Ligu šampiona, Benfika će u kvalifikacije za elitu.

Znate i sami, Braga je četvrta, mesto koje je rezervisano za klub iz Minja, doduše ove sezone bez značajnih stvari u dva domaća kupa. Žil Visente ide u Ligu konferencija, kvalifikacije kao peti, oni su iznenađenje sezone, svake godine iskoči jedna ekipa za to peto mesto, setimo se Pakoš Fereire iz prošle sezone.

Ostaje da se igra na dnu, Vizela koja se vratila posle gotovo četiri decenije u ligu je opstala, kao i Aruka koja ima bolji međusobni skor od Tondele i tri boda više.

Ostaje da vidimo ko će direktno u drugu ligu, ko će probati da se izbori kroz plej-aut za opstanak. Tondela je u najboljem položaju, ako pobedi nezainteresovanu Boavištu sigurno je 16. na tabeli, pa će Moreirenše (čekaju Vizelu) i Belenenses imati malo nade. Ovi poslednji su svedeni na teoriju, čak i da pobede Aruku, potrebno im je da Vizela i Moreirenše izgube kod kuće da bi dohvatili baraž. Tako da možemo da kažemo da jedan od pet timova koji su u istoriji osvajali titulu (samo oni i Boavišta, uz veliku trojku) ide u niži rang.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke