Posle slučaja Lasane Dijare, FIFA sprema promene u sistemu transfera?

Autor: Milovan Longinov
ponedeljak 14.10.2024.
19:00
Izvor: Sportske.net

Pravila se menjaju...

Epa/Nick Soland
Epa/Nick Soland

Povezane vesti

Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) održaće globalne konsultacije o potencijalnim promenama u sistemu transfera nakon što je sud presudio da neka pravila o transferu nisu u skladu sa zakonima Evropske unije, preneo je danas Bi Bi Si.

Ranije ovog meseca Evropski sud pravde doneo je odluku u korist francuskog fudbalera Lasane Dijare, koji je tužio Fifa za odštetu.

Pravila kažu da su klubovi pri potpisivanju ugovora o slobodnom agentu solidarno dužni da plate odštetu bivšoj ekipi igrača ako je njihov ugovor raskinut bez opravdanog razloga.

Dijara je tvrdio da su ta pravila ograničila njegovu slobodu kretanja nakon raskida ugovora sa ruskim klubom Lokomotiva iz Moskve 2014. godine, kršeći zakon o konkurenciji.

Sud se složio da pravila Fifa "ometaju slobodno kretanje profesionalnih fudbalera koji žele da razviju svoju aktivnost odlaskom na posao u novi klub".

Fifa je najavial da će otvoriti "globalni dijalog" sa fudbalskim akterima kao deo procesa prilagođavanja pravila.

"Fifa vidi odluku o Dijari kao priliku da nastavi sa modernizacijom svog regulatornog okvira, što je jedan od ciljeva predsednika Fifa od 2016. godine", rekao je službenik Fifa za pravne poslove i poštovanje pravila Emilio Garsija Silvero.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke