Šire se zenice SVIM evropskim velikanima - Gavi slobodan igrač na leto!?

Autor: Nemanja Janošev
subota 25.03.2023.
09:15
Izvor: Sportske.net

La liga vs Barselona.

EPA-EFE/STR
EPA-EFE/STR

Povezane vesti

Fudbalska La liga poništila je status talentovanog veziste Barselone Pabla Gavija i on je trenutno zaveden pod "omladinski fudbaler", a ne kao prvotimac što je do sada bio slučaj.

Dragulj koji je brušen u "La Masiji" više nema punopravni status člana "A" tima katalonskog kluba, a razlog za tako nešto jeste sistemska greška rukovodstva Barselone i pravilo koje važi u La ligi. 

Naime, kada je Gavi prošlog septembra potpisao novi ugovor sa Barselonom do 2026. godine on je bio registrovan kao akademski fudbaler. U novom ugovoru uneta je klauzula da, ukoliko Barselona pravno ne reši njegov status i ne registruje ga kao prvotimca do 30. juna 2023. godine - Gavi postaje slobodan agent! Barselona je samo preko zimskog prelaznog roka da reši taj problem, a kako to nisu učinili zbog njihovih platnih limita i borbe sa La ligom, aktivacija klauzule je blizu. 

Šta se dešavalo?

Klub je zimus pokušao da potraži pravno rešenje delujući bez znanja La lige kako bi pokušali da primoraju čelno telo da ga registruju. Oni su u sudskim dokumentima tvrdili da je odluka La lige da odbije Gavijevu registraciju "pokušaj uznemiravanja" protiv kluba i bili su uspešni u svom pravnom zahtevu.

Sud u Barseloni je poslednjeg dana zimskog prelaznog roka privremeno zabranio registraciju Gavija kao igrača prvog tima i dao "blaugrani" 20 žalbenih dana tokom kojih bi oni podneli poseban slučaj kako bi bilo postignuto rešenje oko statusa sjajnog veziste.

A, kada je Barselona to učinila, La liga je osporila njihov podnesak istakavši da su zakasnili jedan dan. Prošle sedmice, u dokumentu u koji je renomirani "Atletik" imao uvid, sud je presudio u korist La lige navodeći da je Barselona zaista zakasnila sa predajom papirologije.

Barsa je ponovo imala pet dana da odgovori, ali ove sedmice je sud ipak odlučio da Gavi izgubi status prvotimca. Klub planira da uloži novu žalbu i da nastavi svoju pravnu bitku.

Nije lako raditi u kancelarijama "Nou kampa" u ovoj godini imajući u vidu "slučaj Negreira", kao i ovaj o kojem smo pisali sada. Đoan Laporta čini sve kako bi se Barselona strukturalno i finansijski ponovo uzdigla čisteći otpad koji su ostavili Sandro Roselj i Đozep Marija Bartomeu, ali ta borba je sve samo ne laka.

No, makar na polju rezultata ide dobro. Ćavijev tim je nadomak 27. titule šampiona Španije.

Što se Gavija tiče, mediji ga već povezuju sa Pepom Gvardiolom i Mančester sitijem i vide to kao idealan spoj. Osim "građana", pominju se i Čelsi, Liverpul, Pari Sen Žermen, Mančester junajted, Bajern Minhen, Real Madrid, Arsenal... Svaki velikan, jednostavno... 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke