Top 10 transfera leta 2023 - Sergej, Vlahović i nove "devetke" za Real, Bajern i Junajted!

Autor: Milovan Longinov
ponedeljak 12.06.2023.
16:23
Izvor: Sportske.net

Top 10 potencijalnih transfera leta 2023.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Pobedom Mančester sitija nad Interom u finalu Ligu šampiona, spuštena je zavesa na sezonu 2022/23. Ali, daleko od toga da će nam biti dosadno, jer sada dolazi ono što takođe obožavamo da pratimo - letnji prelazni rok.

Najveći klubovi neretko potpuno zanemare zimske prelazne rokove, osim kada moraju, i svi veruju da je leto pravi tajming za promene i/ili velike rekonstrukcije.

Ovo leto već je počelo "burno", transferom Aleksisa MekAlistera iz Brajtona u Liverpul, ali to je tek početak. Mi vam u nastavku donosimo potencijalnih top 10 transfera koji bi mogli da se dogode tokom leta.

1. Hari Kejn

Kada "devetka" Real Madrida nema svog vlasnika i kada je on 14 godina bio Karim Benzema, onda znamo da taj transfer baš mora da "eksplodira". Hari Kejn je izglasan u upravi i stručnom štabu Reala, i Karlo Anćeloti i Florentino Perez složili su se da je Englez najbolja opcija. Pregovori neće biti laki, a ni kratki, jer će Danijel Levi pokušati da izvuče preko 100 miliona evra za Kejna kome narednog leta ističe ugovor. Ako se vodimo činjenicom da je na identičan način Real platio Čelsiju 120 miliona evra za Edena Azara 2019. godine, onda je potpuno logično i očekivano da i Levi toliko proceni Kejna. On je najbolji napadač Premijer lige u godinama za nama i jedan od najboljih u Evropi. To što nije osvojio nijedan trofej ide na račun njegove privrženosti osrenjem klubu kao što je Totenhem u ovoj deceniji.

2. Bernardo Silva

Portugalac oseti da je zaokružio svoju priču u Mančester sitiju i da je došao trenutak za nove izazove. On je prošlog leta, a i zimus, mogao da završi u Barseloni, što je i bila njegova želja, ali Katalonci ovog leta nisu u poziciji da razbiju kasu da ga dovedu. Sve je izvesnije da će Silva upravo biti zamena za Lea Mesija, ali ne u Barseloni, već u Pari Sen Žermenu. Sportski direktor Luis Kampos već radi na ovom transferu i PSŽ je spreman da plati 80 miliona evra, što će Pep Gvardiola prihvatiti, jer ne želi nezadovoljne igrače u svojoj ekipi i za njega je svaki takav nezamenjiv.

3. Deklan Rajs

Još jedan Englez koji je završio svoju priču i to na najlepši mogući način - evropskim trofejem. Vest Hem je osvojio Ligu konferencija, a nakon finala i predsednik kluba poručio je da će slušati ponude za Rajsa. Ipak, potražnja nije mala, naprotiv, Vest Hem očekuje barem 90 miliona evra za svog reprezentativca. Trenutno je na pol poziciji Arsenal, jer Rajs želi da ostane u Premijer ligi, iako ga je Tomas Tuhel nekoliko puta zvao u Bajern Minhen.

4. Dušan Vlahović

Sve su manje šanse da će Srbin ostati u Juventusu. Vlahović se ne slaže najbolje sa taktičkim idejama Masimilijana Alegrija i objektivno, za njega bi bilo mnogo bolje da igra u ofanzivno potentnijom ekipom koja dominira na terenu i napada. Vlahović je ove sezone kuburio i sa povredama, što ga je takođe omelo da pokaže svoj potencijal. Kako je i dalje na ceni, Juventus za njega očekuje barem 80 miliona evra, prate ga i dalje veliki klubovi. Pominju se Čelsi i Bajern Minhen, mada u ovom trenutku zvaničnih ponuda nema.

5. Sergej Milinković-Savić

Došao je konačno trenutak koji čekamo od leta 2018. godine kada je Sergej bio procenjivan i na 100 miliona evra. Licitiralo se za njega širom Evrope, ali je sa godinama, iako jer Sergej bio sve bolji, interesovanje opadalo. Značajnu ulogu u tome imao je Klaudio Lotito koji ga je u svakom trenutku precenjivao, ali sada više to ne može da čini. Srbin ima ugovor još godinu dana i mora da ga proda, a spekuliše se cena od samo 35 miliona evra. Ranije su se pominjale ponude iz Premijer lige, ali je nekako utisak svih da će ostati u Seriji A. Njega su zvali Milan i ranije Inter, Juvetus mnogo ranije i videćemo da li će SMS u neki od klubova rivala Lacija ili možda čak iznenadi transferom u Premijer ligu.

6. Viktor Osimen

Kada te toliko žele Bajern Minhen, Mančester junajted, pa čak i Real Madrid, onda su male šanse da ostanete u Napulju. Nigerijac iza sebe ima fantastičnu sezonu u kojoj je postigao 31 pogodak i Napolitancima doneo Skudeto nakon više od tri decenije. Njegova namera bila je da pojača Bajern, jer je i njegova lepša polovina Nemica, ali na stolu su i neke druge ponude. Novog napadača traži i Mančester junajted, kao i PSŽ, Čelsi i Real Madrid. Utisak je da će Osimen otići u neki od pomenutih klubova.

7. Randal Kolo Muani

Tamo gde se pominje Osimen, tu je i Kolo Muani. Još jedan napadač koji je eksplodirao ove sezone u dresu Ajntrahta. Očekivano, kada neko eksplodira u Bundesligi, onda se pojavi Bajern Minhen koji je čitave sezone pomno pratio Francuza. Problem je takođe visoko obeštećenje od 100 miliona evra, kao i kod Osimena. Svi koji žele da imaju novu ubitačnu "devetku" moraće da zavuku ruku u džep. I Muani se takođe povezuje sa Pari Sen Žermenom i Mančester junajtedom, dok su glasine o Realu utihnule.

8. Džošua Kimih

Kapiten Bajern Minhena se se sve češće povezuje sa Barselonom i to treba pomno pratiti. Kimih nikada nije krio da mu je Ćavi Ernandes bio i ostao jedini idol, a navodno ga je trener Barse i lično zvao i upravi poručio da je on apsolutni prioritet kao zamena za Serhija Busketsa. Pregovori neće biti jednostavni, Bajern nije klub koji će se tako lako odreći svog kapitena u svom "prajmu". Ipak, mediji pišu da bi to moglo još kako da se promeni ako Kimih zatraži odlazak u Barselonu, poput Roberta Levandovskog prošlog leta. Kimih ipak ima ugovor do 2025. godine i Bajern nije u poziciji da nema izbora.

9. Luka Modrić

Možda nije toliko veliko zbog toga gde ide, već činjenice da bi odlaskom iz Reala, Hrvat posle Karima Benzeme zaista zatvorio jednu eru. Modrić ima na stolu ponudu Reala i mesecima unazad svi tvrde da je potpis rešena stvar, ali došlo je do velikog preokreta. Navodno, klubovi iz Saudijske Arabije ponudili su Modriću astronomski ugovor od 80+20 miliona evra kroz bonuse za dve sezone. Takođe, Modrić je dobio i ponudu katarskog Al Sada, a uz unosan ugovor, dobio je i ponudu da postane trener u klubu posle završetka karijere, baš kao što je isti klub učinio sa Ćavijem Ernandesom. Potpisa u Madridu nema, a Modrić ima ugovor još tri nedelje, a uz to, stigao je i Džud Belingem...

10. Nejmar

Za kraj, najbombastičniji potencijalni transfer, ali ne i lako izvodiv. Deluje da PSŽ ne bi imao ništa protiv da dobije unosnu ponudu za Nejmara i da bi ga prodao nakon šest godina. Ipak, ovaj transfer bi mogao da ide samo u jednom smeru, ka Premijer ligi, tačnije ka Mančester junajtedu. Naravno, ako Junajted dobije nove vlasnike, a najkonkretniji su iz Katara, onda bi oni mogli da ponove svoj recept iz Pariza i da dovedu Nejmara. To je za sada na dugačkom štapu, ali ne i nemoguće do kraja leta. PSŽ je doveo Marka Asensija, ako dovede i Bernarda Silvu i Kolo Muanija, koji su realne mete, onda će to biti jasan znak da će slušati ponude za Nejmara. Glavno je pitanje - kolika je sada adekvatna ponuda za 30-godišnjeg Brazilca koji je u slobodnom padu već nekoliko sezona?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke