Vlahović ima utaban put, istorija se ponavlja - Kako se Juventus provodio pazareći u Firenci?

Autor: Nemanja Janošev
utorak 25.01.2022.
13:50
Izvor: Sportske.net

Gnev navijača Fjorentine prema Juventusu raste iz godine u godinu. Razlog nije teško uočiti.

 EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI
EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI

Povezane vesti

Transakcije između Juventusa i Fjorentine nisu strano telo, naprotiv, tokom istorije, često su razmenjivali novčana dobra za igrače, a u poslednjih nekoliko godina postalo je intenzivno.

Kada biste pitali prosečnog građanina Firence koji klub mrzi iz dna duše, kao iz topa bi odgovorili: "Juventus". Možda nemaju gradskog rivala, ali ne bilo im teško da odu 400 km južnije i pronađu ga u "staroj dami" iz Torina. Navijači Fjorentine gnevni su na Juve odavno. Smatraju da su im ukradena dva Skudeta upravo od crno-belih, rivalitet na terenu je uvek donosio tenziju koja je svoj pik dostigla kada je Roberto Bađo odlučio da ljubičasti dres promeni opremom "bjankonera".

Juventus je marljivo birao na firentinskoj pijaci. U novijoj istoriji doveli su prgavog vezistu iz Brazila Felipea Mela koji je doprineo u novom rođenju Torižana. Proveo je dve godine noseći njihov dres, a potom je prosleđen na pozajmicu u Galatasaraj da bi naposletku bio prodat turskom timu. 

Međutim, za razliku od Felipea Mela, jedno ime posebno se izdvaja u istoriji Juventusa, uz Dina Bađa. Pre svega, novijoj istoriji. To je naravno Đorđo Kjelini, sadašnji ratnik ekipe Masimilijana Alegrija koji nadomak pete decenije zna da održi "masterclass" na temu kako bi trebalo da se ponaša i postavlja jedan štoper i profesionalni fudbaler. Od 2005. godine je u Juventusu, osvojio je sve što se može osvojiti izuzev željenog evropskog trofeja.

Potom su tu, u poslednjih nekoliko godina, bili Federiko Bernardeski i Federiko Kjeza. "Ljubičasti" su se kleli u njih, ali odlasci u Juventus nisu bili 100 odsto uspešni kada se uzme uzorak od njih dvojice. Zapravo, na polovini su. Bernardeski je bljesnuo tek ponekad, ali od Kjeze, kojeg u poslednje vreme muče povrede, očekuje se mnogo više - s razlogom.

Sada je Dušan Vlahović nastavio taj trend koji je Juventus postavio. Uzeli su još jednu zrelu voćku koja je uzgajana u Toskani, a hoće li biti sveža tokom boravka u Torinu ili će pak brzo da se "osuši", zavisiće od hemije koja bude korišćena u posrnulom velikanu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke