Arsenal - Emeri je pravi, samo da li je mesto pogrešno?

Autor: Boris Jovanović
utorak 22.05.2018.
21:18
Izvor: Sportske.net

Više sreće nego pameti, bili su blizu da miniraju ruševine koje su ostale, ovako Španac je svakako nada za izdane i očajne. Jedini problem je što kad počisti krš, imaće previše prostora i premalo mogućnosti da stranice scenarija ispuni sadržajem.

EPA/ETIENNE LAURENT
EPA/ETIENNE LAURENT

Povezane vesti

Kada je Bepe Grilo na krilima italijanskog prezira prema okoštalim, korumpiranim mejnstrim partijama dobio izbore, popeo se na pozornicu i pred oduševljenim pristalicama "Pokreta pet zvezda" uzviknuo, "Predajte se, opkoljeni ste".

Bila je to poruka čoveka koji ne zna šta ga je snašlo  nakon što je shvatio da će u narednim mesecima morati da kaže šta hoće, umesto onoga što neće.

Ta skupina, u prvi mah simpatičnih nesposobnjakovića je dočekana uz smeh i budalastu nadu, nešto kao kada biste družini TNT poverili da vodi CIA. Život nije strip, stvarnost nikada ne uzmiče pred šaljivim poskočicama, niti je budućnost Italijanima donela bilo šta od gomile neveštih Pinokija koji mašu drvenim ručicama uzvikujući i dalje šta neće.

Arsenal

Da je država, Arsenal bi bio Italija, karantin izdanih i očajnih, spremnih na sve, makar promena donela i izbijanje kuge.

Ono što je Arsen Venger ostavio je bukvalno pepeo, svi ti prosvećeni fudbalski apsolutizmi završe bilo giljotinom, bilo biologija učini svoje. Junajted je prošao taj put i dalje poput fakira gazi po ekserima, ali Junajted ima pune bisage.

Arsenal je u goroj poziciji, kasa preko okeana je dobro zaključana, a Venger je preživljavao sve ove godine kao specijalista za neuspeh, jer je bio lak za održavanje, odnosno, njegove zablude nisu praznile džepove "Tihog Stena" Krenkea.

Na razvalinama imperija, ili pored odra vladara, odmah počinje otimanje za plen. Prvo je dvorskom urotom Venger sklonjen iz procesa odlučivanja, nateran da ode uz fanfare, umesto kamenja, a javna je tajna da je svako od feudalaca koji drže različite teritorije u klubu imao svoju ideju.

Zbog toga je nastala i situacija u kojoj je Arteta, bivši kapiten, inače, ne baš omiljen u svlačionici u kojoj su Španci polako nestajali kao mali crnci iz romana Agate Kristi komotno mogao da uđe i citira Grila, "Predajte se..."

Britain Soccer Community Shield

Drugi plan nije imao, osim baš optimistične ideje da će se pitati oko izbora igrača.

Mene je teško nasmejati, ali argument da je Arteta pravi kandidat jer je krao zanat od Pepa verovatno ne bi smislio ni Boldrik, da ga nekom zabunom proglase za predsednika "Tobdžija".

U tom Pepovom zanatu postoji pećina sa blagom koja pozlati svaku njegovu ideju, ovaj Siti nije nastao tako što je Gvardiola sastavio polomljenu Pelegrinijevu igračku, nego je kupio metlu, a onda i sve ostalo.

Arteta bi u Arsenalu morao da gazi po krhotinama Vengerove vladavine i da uklapa komadiće jeftine slagalice sa Mislintatovog spiska.

Jer, nije tajna, Sven Mislintat, taj famozni skaut Borusije je sa sobom iz Rura doneo spisak, samo, ono što je dobro za Dortmund, nije baš za Arsenal.

Mislintat

To sa spiskom je uspelo 2004. kada je Čelsi ukrao Junajtedov spisak, ali je Roman Abramovič imao novca da finansira celu industrijsku špijunažu, i naravno, na tom parčetu papira bili su dobitni brojevi.

Ovo je drugačije, praviti Dortmund od Arsenala je nemoguće, razloge neću da vam nabrajam, da ne trošim slova.

Sa druge strane jedini koji je želeo veliko ime je Raul Sanilehi, kada dođete sa Barsine trpeze jasno da nećete naručivati pasulj u restoranu.

On je na kraju pobedio igrom slučaja, nisam siguran koliko je Emeri veliki trener, jer su se zaluđivali Alegrijem,  ali Arsenal se spasio bukvalno pukom srećom.

Jer, ovaj Baskijac svakako ima mnogo više iskustva, moći i strasti da izvuče najbolje od onoga što ima. U Parizu je naleteo na Nejmara, ni kriv, ni dužan, dobro da ga Brazilac nije terao da mu nosi torbu.

Emery Emeri

Igrači Arsenala moći će, što kaže Hoakin, da jedu kokice dok gledaju sate taktičkih analiza koje sprema Emeri. Moći će uveče da se zabavljaju taktičkim uputstvima koje će čitati pred spavanje, improvizacija na koju se Venger ovih poslednjih godina prečesto oslanjao biće proterana sa "Emirejtsa".

Takođe, Emerijeve ekipe su mnogo disciplinovanije od onoga što je bio Arsenal, poznate su vam njegove velike godine iz Sevilje, kao i ono što je radio u Valensiji. On se neće menjati zbog igrača i to će biti šok za većinu fudbalera Gunera koji su sa Vengerom poslednjih godina lutali kao guske u magli.

U Engleskoj se vodi rasprava da li postoji fudbaler sa velikom egom koji bi mogao da se suprotstavi novom treneru i ospori autoritet rada i zajedništva, što mu je razbilo ekipu na komadiće u Parizu.

Arsenal Mancester siti Remzi Gundogan

Ja makar takvog ne vidim, pa sa te strane, Španac ne mora da brine, ono što mu Venger ostavlja jeste odsustvo pobedničkog karaktera, ali i vrlo malo količinu sujete kod igrača. Doduše, toliko su se blamirali ovih godina da zaista nema razloga da budu sujetni.

Ako pogledamo Emerijeve principe najveći problem je balans tima. Nikome nije jasno šta je Venger želeo kupovinama, tek nečega je previše, dok je svega ostalog premalo.

Ko će biti dva Kerbera ispred odbrane? Džaka i slični igrači su se pokazali kao skupe zablude, mada hajde da verujemo da ih Venger nije koristio na pravi način.

Da li će se Emeri osloboditi štopera koji u svakom trenutku mirišu na nevolju, makar odigrali 80 besprekornih minuta kao što se događalo toliko puta.

Šta će učiniti sa viškom napadačkog talenta, Ozil i Mihtarijan bi u njegovom sistemu mogli da budu braća blizanci, ako ostanu Vilšer i Remzi, to su opet previše ofanzivni igrači za ono što treba Emeriju. On može da igra 4-3-3, samo bi morali da mu dovedu Mbapea, Nejmara i Kavanija što se verovatno neće desiti.

Bez šale, u Sevilji je imao alhemičara poput Monćija da izmisli rešenja za njegovu ukrštenicu, Arsenal to nema, Vengerove procene su bile katastrofalne poslednjih godina, a ti famozni mladi igrači su samo mit, tu nema kvaliteta za ozbiljne stvari.

Arsenal navijaci Emirati

Problem je novac.

Ako je istina da će imati da potroše 50 miliona, za to ne možeš da dovedeš ništa ozbiljno. Godina nulta podrazumeva odsustvo imperativa, ali i pisanje scenarija za ono što bismo mogli da gledamo u narednim sezonama.

Emeri je dovoljno dobar da napravi kvalitetan zaplet u čitavoj priči, ali na tom njegovom plakatu nema velikih imena, budžet je bliži nezavisnoj produkciji.

Svejedno, Arsenal nije mogao bolje da prođe, slučajno ili ne, doveli su pravog čoveka. No, možda je mesto pogrešno...

Ne propustite

Komentari

8 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Ogist Kont
Wednesday, 23.05.2018
14:52

Neka je sa srećom! Arsenal je na kraju po mojoj proceni prošao daleko bolje, nego što se moglo očekivati na osnovu najava koje su plasirane kroz medije. Videćemo još samo da li nešto može da se uradi sa tih 50 miliona.

avatar
Bojan Samardzic
Wednesday, 23.05.2018
14:09

Slazem se, boljeg trenera od Emerija nisu mogli da dovedu. Ne ocekujem previse, ali eto barem da ih trgne iz letargije, mucno ih je bilo gledati zadnjih par godina. Sto se novca tice, nije ga imao ni MU, pa kad su vidjeli da nema druge itekako su otkljucali kasu. Isto ce biti i sa Arsenalom, alternativa je da potonu u prosjek, sto svakako nece donijeti profit.

avatar
Žan-Žak Ruso
Wednesday, 23.05.2018
01:59

Sa 50 miliona da je Hudini ništa ne može uraditi u aktuelnom superpotrošačkom tržištu.

avatar
Slaninar94
Wednesday, 23.05.2018
01:26

Mislim da je Emeri paun koji nosi tudje perje. Monchi je zasluzan za onu Sevilju kao i ovaj preporod Rome u LS. Sledece sezone Roma napasa Skudeto.

avatar
deki trbic
Tuesday, 22.05.2018
22:13

dobar trener mislim da moze dobar posao u Arsenalu da napravi slicno kao u Sevilji

avatar
El Clásico leyendas
Tuesday, 22.05.2018
21:35

zadnji vezni,stoper i ubica na krilu. to je pre svega potrebno Arsenalu za pocetak

avatar
Dragan Petković
Tuesday, 29.05.2018
20:47

Depay...posto od Fekira nema nista a Draxlera su ispustili mnog puta (pricam za vezni red nevezano za krilo)

avatar
El Clásico leyendas
Thursday, 31.05.2018
08:37

to bi bilo idealno