Milan koji to nije - 2019. su pojeli skakavci, šta dalje?

Autor: Ivan Cvetković
ponedeljak 23.12.2019.
16:29
Izvor: Sportske.net

"Tužno je gledati ovakav Milan", konstatovali smo nakon bruke u Bergamu. Ne bez razloga.

EPA-EFE/MATTEO BAZZI
EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Povezane vesti

Tužno je bilo gledati Milan koji u Bergamu prima čak pet golova od Atalante, kluba koji i pored velikih uspeha u proteklih nekoliko sezona ne predstavlja italijansku fudbalsku aristokratiju.

I nije samo rezultat problem, postoji mnogo slučajeva u sportu gde jednom timu ništa ne polazi za rukom, dok se drugom sve "otvori", ali način na koji su izabranici Stefana Piolija uličnim žargonom "skinuli donji veš" ne može da ne razočara svakog iskrenog navijača kluba iz Lombardije.
 
Milan je na početku sezone žrtvovao učešće u Ligi Evrope i svoje mesto prepustio Torinu kako bi izbegao finansijski fer-plej i poštedeo svoju ekipu napora igranja u, po upravi, takmičenju u kojem "rosonerima" nije mesto. Na klupu je stigao Marko Đampaolo koji je navijačima obećao napadački, aktraktivan fudbal po kojem je njegova Sampdorija bila prepoznatljiva protekle sezone.

Tri najozbiljnije utakmice u pripremnom periodu je izgubio - Bajern, Benfika i Mančester junajted u Internacionalnom kupu šampiona, dok je u prva četiri takmičarska meča ostvario dve pobede i postigao samo dva gola.

Djampaolo

Bila je to najava kraha sistema u kojem je malo toga funkcionisalo na terenu, dok se van njega vodila bitka za finansijski opstanak kluba koja je i dalje u toku. Pobeda nad Đenovom stigla je kasno, klub je već odlučio da smeni Đampaola, a potez da se dovede Stefano Pioli naišao je na veliko neodobravanje, čak i proteste najvatrenijih pristalica milanskog velikana.

Uprava nije želela neko kvalitetnije, verovatno i skuplje rešenje, Pioli je poslužio u neku ruku kao "alibi" solucija. Totalno neozbiljno ako se ima u vidu da su dva glavna operativca u klubu kada se radi o sportskim pitanjima Paolo Maldini i Zvonimir Boban, koji se sada nalaze na izlaznim vratima kluba.

Tako je nekadašnji fudbaler Juventusa i trener Intera na 10 utakmica od kako je preuzeo ekipu upisao tri pobede, tri remija i četiri poraza. Na terenu, stvari izgledaju još gore.

Djakomo Bonaventura Milan

Sastav koji ima jednog od najtalentovanijih golmana na svetu, defanzivca koji postaje sve bitniji šraf odbrane "azura" koji su se prošetali kroz kvalifikacije za EURO 2020, standardnog reprezentativca Brazila i napadača koji je prošle sezone postigao 22 gola u Seriji A nema ni trunke samopouzdanja da započne iole smislenu akciju koja bi mogla da ugrozi gol rivala.

Više se ne radi ni o nedostatku sreće (sindrom Partizan Sava Miloševića) kada i pored ogromnog broja prilika ne postignete gol, jednostavno čitava ekipa deluje totalno razbijeno i bezidejno. Kao nesrećni Điđi Donaruma nakon meča u Bergamu koji je teren napustio u suzama.

Tim koji dozvoli gol "a la Maradona" poput onog Papua Gomeza i pritom još četiri puta vadi loptu iz mreže na pokazujući nikakvu reakciju na terenu se nalazi u velikom problemu. Tolikom da bi "rosoneri" morali da razmisle o još jednoj promeni na klupi.

Pioli

Tačno, u pitanju je prilično nepopularno rešenje, ali kada brod propušta vodu na istim mestima logično je da ćete gledati da rešite taj problem koliko god puta se on pojavio.

O onim najskupljim opcijama na slobodnom tržištu u ovom trenutku Milan možda ne može da razmišlja, ali opcije poput Ćezarea Prandelija, Kikea Setijena ili pak Rodžera Šmita su sasvim realne i pored teške situacije u i oko kluba. Sa Piolijem ne ide, sudeći po njegovim prethodnim iskustvima neće ići ništa bolje kako vreme prolazi. Iskusni italijanski stručnjak nije trener za velika dela.

"Đavoli" više ne predstavljaju strah i trepet za protivnika već godinama, meru su mu uzimali ne samo najveći rivali i prosečni prvoligaši, već i novajlije u italijanskom elitnom rangu.

Kako spasiti Milan?

Ne propustite

Komentari

10 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Jagger86
Tuesday, 24.12.2019
09:18

NIsam pratio Milan u onom dobu pre Berluskonijeve ere kad je bio u drugoj ligi, ali cini mi se da je ovo mozda cak i gora situacija. Bukvalno ne postoji nikakav plan za buducnost. Klub stagnira deceniju. Ali videli smo kako se Inter za godinu , dve vratio na pravi put. Sve je moguce, samo je pitanje sa kojim vlasnicima. Dok se to ne resi , klub ce tonuti sve vise. Losa uprava i vlasnici mogu da upropaste klub (primer Palermo) do te mere da moze da se ugasi. Samo da ne bude kasno.

avatar
Ivan Cvetković
Monday, 30.12.2019
23:52

Ne verujem da Milan može doživeti sličnu sudbinu, ne samo zbog veličine kluba, već i zbog marketinškog potencijala i moguće zarade koju novi vlasnik može da izvuče. Novac je čudo 🙂

avatar
Aleksandar 7
Monday, 23.12.2019
22:38

Milanu je potreban gazda,iznad svega.
Onda redom,trener sa vizijom...pa igraci.
Da se vidi ko ostaje,velika vecina ide naravno.
Prosto,klub je postao da se tako izrazim "nicija i svacija prcija"...
Definitivno nalik nasim klubovima gde se mesetari nasiroko...
Menadzeri,talovi,svaciji igraci,ucene,Mino Rajola i sl...
Elem,gazda sa lovom,trener sa vizijom i korak po korak.

avatar
Ivan Cvetković
Monday, 30.12.2019
23:52

Riba smrdi od glave, apsolutno sam saglasan sa tim. U Milanu se od odlaska Berluskonija ne zna ko pije, a ko plaća...

avatar
BojanMC
Monday, 23.12.2019
21:35

Bojkot do prodaje!

avatar
BojanMC
Monday, 23.12.2019
21:32

BOJKOT DO PRODAJE!

avatar
REVØLT
Monday, 23.12.2019
18:21

* na nekim utakmicama

avatar
REVØLT
Monday, 23.12.2019
18:06

Jeste da je Atalanta mogla da nam da i deset komada, ali, nije bas da nekim utakmicama nije bio vidljiv odredjeni napredak i mali pomak u igri, ovo juce je neverovatno do te mere da je samo to dovoljno za otkaz. Sa druge strane, Padre Pioli je imao mnogo tezi raspored nego Marko. Jedini spas za nas je skora prodaja Arnou i njegovoj grupaciji, bice to ''Arnoova barka'' jer je ovo juce definitivno bio onaj konacni i zavrsni potop. Make MILAN great again! #MMGA

avatar
Ivan Cvetković
Monday, 30.12.2019
23:54

Vlasnička struktura je dovela do ovog stanja, struka i igrači su tek posledica. Što je najgore, Milan ima fudbalere koji poseduju kvalitet za tako veliki klub, pojedine kupovine su bukvalno kriminalne.

avatar
REV
Monday, 06.01.2020
19:35