Nejmar - Oceubistvo ili mirna abdikacija, vreme za novog kralja?

Autor: Boris Jovanović
nedelja 23.08.2020.
12:57
Izvor: Sportske.net

Hoće li krunisanje biti obavljeno večeras u Luzitaniji. Bilo bi logično, posle svega, pobegao je od glavnog pokretača ljudske istorije, šanse da likvidira Mesija. Ovo je duži put, da li se nazire kraj, je li Petar Pan postao čovek?

EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO
EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

Povezane vesti

Jutros sam našao jednu sjajnu paralelu, Nejmara kao "Joko Ono" jednog vaistinu velikog tima.

Da li je njegov odlazak razbio "Barselonamaniju", odnosno je li njegova ambicija bila prva pukotina u perfektnom oklopu Luisa Enrika posle triple krune 2015. godine?

Dalo bi se raspravljati, pogotovo jer većina voli da mrzi Nejmara.

Nevolja sa ljudima je što uvek podlegnu utisku, brojevi nam ne idu od ruke, odbijaju nas, teško ih je sabiti u naše mehove mišljenja. Ko će tu računati sa činjenicama, bio je Hegel u pravu, treba ih prognati, ge odvratne fakte, čim, kao trotinetaši počnu da se bune, navode svoja prava, važno ređaju prste, mašući rukama kao dokazima.

Zbog čega je Nejmar parija kada je simpatija prosečnog navijača u pitanju?

Pa, iz istog onog razloga iz koga ga klinci obožavaju, infantilan je i razigran, zabavan kao disko kugla. Uvek me zapanji kad neko zatraži da mu "za malog" dobavim Nejmarov dres.

nejmar

Ali to je razlika, matorani bi da uzor bude neki German što biciklom ide na utakmicu i ošišan je po poslednjoj marinskoj modi Hladnog rata i propagandnih blokbastera Reganove ere. Deca su drugačija, deca su nam Nejmar.

Zbilja, između razmaženog deteta koje se prostire po šoping molovima, savršeno dobro znajući da roditelj između blama i sažaljivih pogleda okoline i brze kupovine za usisavanje besa, bira ovo drugo, i Nejovih bacakanja nema mnogo razlika.

Takođe, sin ili ćerka koja vam se pojavi ofarbana na vratima kao Halid Muslimović osamdesetih, izaziva gorka sećanja na seljanu, samo Nejmar sigurno nije slušao "Hej, jarane", nije se ni rodio. A, opet, on je Halid našeg doba, postavlja raji standarde.

Samo, kao što te iz kafančine neće baš ispratiti Sting, niti ti mahnuti Pankrti, tako niko nema pravo da okrene glavu kad se Nejmar dokopa igračke.

Nejmar


Jer, tvrditi da Nejmar nije veliki igrač vas kvalifikuje za administratora "Fejsbuk" grupe koja okuplja ravnozemljaše, anti-vaksere i ljubitelje majoneza na pici. Zaista, niko pri zdravoj pameti ne može da odrekne klasu Brazilcu, koji je par godina nakon odlaska iz Barselone zagubio osmeh negde u pariskim arondismanima.

Zbog čega je otišao?

Nemojte sve svoditi na novac, jasno je da onaj idol svih fudbalskih očeva u Srbiji što u klincu od 10 godina posmatraju ček koji će unovčiti, Nejmar Senior ima nekoliko miliona razloga svake godine da bude srećan zbog transfera.

Samo, princa ne valja ljutiti, od njegove nabusitosti zavise i tatine skupe navike i gomila svite što đuska za Nejmarom poput karnevalske zmije u Rio de Žaneiru.

Drugim rečima, Nejmar je želeo da ode, jer ma kako prijalo Sunce i široke ulice Barselone, senka Lea Mesija izaziva pre jezu, nego hladovinu.

Nejmar Mesi

Ima ona čuvena akademska šala, kada te zajebu da postaneš asistent na fakultetu, tvoj život je čekanje da biologija odradi svoje, odnosno da profesor umre ili dočeka penziju. Pa, Nejmar je zapravo bio to, prvi do profesora, prinuđen da broji godine, sopstvene ti prolaze kao u vojsci, dok Mesi nekako ne izgleda starije, čak ni kada se tetovira i pusti bradu. Ogroman je to problem, kroz istoriju je oceubistvo postalo prvi i ostalo najčešći zločin, Sofokle, Šekspir, Dostojevski ili Nejmar, svejedno, svi imaju isti motiv.

Nejmar je shvatio, na kraju, gledao je kako Ćavi i Inijesta venu u ulozi Mesijevih malih pomoćnika, da bi jedino mogao da bude okrunjen tamo gde Mesijeva senka ne doseže. Makar to bilo i bogato, ali beznačajno kraljevstvo kakva je fudbalska Francuska. Jer, kada se Mbape ruga i kaže "poljoprivredna liga", aludirajući na kritike o kvalitetu, on zaboravlja, da sama igra, osim ako nije pumpanje nacionalnog ponosa i pokušaj da se američki melting pot primeno kroz sport, u Francuskoj malo koga zanima.

Pol Pogba Kilijan Mbape Francuska

Znate, oni misle da su bolji od nas, običnog plebsa, da sve što zahteva fizički napor nije dostojno svežine bageta i mirisa provansalskih vinograda. Negde između te nezainteresovanosti, hladnih subotnjih večeri, utakmica u kojima ćeš pobediti ma šta da se desi, rivala koji tuku iz zavisti, Nejmar je odrastao. To, nužno nije loše, ponovo ja o brojevima, oni su tu, ne samo u ligi, već i u Evropi. Saberite golove i asistencije to je prvi razred drugo polugodište, ima se sa čim izaći pred Mesija i Kristijana.

Nejmar je pronašao sebe, na tom putu koji je započeo onim kriminalnim potezom Zunige koji ga je poštedeo blama protiv Nemačke. Može da se pozove na to da bi stvari bile drugačije da je on igrao u najvećoj noćnoj mori brazilskog fudbala, mada će mu malo ko verovati.

Nejmar

U toj avanturi, bilo je mesta za sreću, karneval, suze, vrisku, kotrljanje po aut linijama, ratove niskog intenziteta i mirovne sporazume sa Mbapeom, prezir prema Kavaniju ali i dokazivanje prava prvorođenog u divljem kraljevstvu kakav je arapski Pari Sen Žermen.

I sve što se dešavalo, nikada, za ozbiljan fudbalski svet, nije dovelo u pitanje činjenicu da je Nejmar neverovatan igrač, i legitimni naslednik dva spartanska kralja Mesija i Ronalda.

Onaj najveći trik koji je izveo đavo, ubedivši sirote ljudske duše da ne postoji, Nejmara je inspirisao na to da nas zavara, da pomislimo da klasa nije večna. Većina mu je poverovala, dok se nije ukazao nevernim Tomama.

Sjajno bi bilo da večeras nasledi carstvo, vreme je...

Ne propustite

Komentari

12 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
dock
Wednesday, 26.08.2020
01:14

Volim kad umetnost pobedi religiju. Bez obzira sto nije hvalospev Nejmaru, posle teksta o Atalanti i ovo je ok kao iskupljenje.

avatar
Mare91Inter
Tuesday, 25.08.2020
11:16

Vidim da ne objavljujete moje komentare.... nije problem.
Ali evo jednog teksta za Borisa od kolege sa Mozzart sporta valjalo bi da pročita . Stručan je Boris ali prepotentan što se vidi u svakom slovu napisanom u sve i jednom njegovom autorskom tekstu, e prepotentnost ume da zasmeta objektivnoj analizi.
Sportski pozdrav.
https://www.mozzartsport.com/fudbal/vesti/mali-igrac-na-velikim-utakmicama/364578

avatar
Wolverine
Sunday, 23.08.2020
22:58

Na Nejmara je smiješno uopšte trošiti ovoliko riječi. Prevara teška...

avatar
Algebrons
Sunday, 23.08.2020
20:46

Naravno da Barsa nije pukla jer je otišao Nejmar, pukla je jer su otišli Ćavi i Andres, dva dirigenta, dva čoveka koji su sinonim za Barselonu i tiki-taku, dva majstora, dva pokretača te mašine, dva igrača koji su od Mesija napravili najvećeg strelca u istoriji fudbala, dva čoveka koji su i sa reprezentacijom Španije, gde nisu imali Mesija i Nejmara, uključujući i SP, dok potonji duo to nije uradio iz istog broja pokušaja.

avatar
toma1980
Sunday, 23.08.2020
19:53

Sve se Plasim ali Neymar ce i ovog puta Plakati zbog Nemaca!!!

avatar
P. S.
Sunday, 23.08.2020
15:04

Život u Mesijevoj senci je mogao da bude poslednji razlog njegovog odlaska sa obzirom da mu je Messi uveliko predavao dirigentsku palicu na terenu. Bar poslednjih 15 utakmica pre odlaska je ne samo više imao loptu u nogama od Messija već i više odlučivao na terenu, a Messi se svesno polako povlačio. Ne treba biti mnogo pametan pa zaključiti da bi u narednih godinu-dve (da nije otišao) bio ne samo glavni u Barsi nego bi osvojio i bar jednu ZL.

avatar
Mare91Inter
Sunday, 23.08.2020
13:50

Borise, nemačka mašinerija je odlagala krunisanje mnogo većih careva od njega, a ima nešto i u karmi stoga nije još uvek zaslužio tu krunu. Ali genijalni Poljak jeste.

avatar
Don Carlo
Sunday, 23.08.2020
13:16

klasa i talenat nijesu sporni, sporno je to što umjesto da bude fudbaler lik je izabrao da glumi fudbalera

avatar
T. Henry
Sunday, 23.08.2020
13:15

Nije ni blizu najboljeg, Mbappe je za njega televizor u boji

avatar
Колатерална Штета
Sunday, 23.08.2020
13:11

Najjače je kada se likovi kao što je ovaj ovde dotaknu nekih tema koje ne razumeju. Sad svako ko postavi pitanje o bezbednosti vakcine, odmah je antivakser. A onda i o majonezu na pici, jel neko mora biti glup ili zaostao ako voli majonez na pici. Pa u Italiji je jednako grešno staviti kečap koliko i majonez, pa što tu nisi uvrstio i ljubitelje kečapa na pici?

avatar
JC\'90
Sunday, 23.08.2020
13:09
avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Sunday, 23.08.2020
13:05