"Superklasiko" - Borba za jedan udisaj svežeg vazduha, igra u kojoj su pobedile budale

Autor: Boris Jovanović
Sunday 25.11.2018
12:53
Izvor: Sportske.net

Ne vidim zaista ništa herojsko u znojavim siledžijama, slugama svake vlasti, u likovima koji plivaju kroz kanalizaciju tražeći udisaj dobrog vazduha, kako se zove njihov grad. Igra je u svemu tome nebitna, služi mračnim ciljevima, kao i oni sami....

EPA-EFE

Povezane vesti

Nije do fudbala, nikada nije, do društva je.

Nasilje je način življenja u Argentini (svaka sličnost sa Srbijom je namerna), i makar  to važne glave poput Noama Čomskog vezivale za pošasti neoliberalizma, odnosno frontalni napad na demokratiju, ili nalazili svakakva opravdanja, poput "strasti" i usijane krvi, nastale kao rezultat više od vek starog melting pota Južne Amerike, ne radi se o tome.

U pitanju je duboko ukorenjena vera da u svakom populizmu prolaziš nekažnjeno, zbog toga se hunte i slomovi događaju uglavnom istim narodima, koji pitanje privilegije vezuju baš za činjenicu da se u masi lica ne prepoznaju.

Lako je, jasno, proglasiti jučerašnje divljanje u gradu gde je dobar vazduh zatrovan lošim životom većine i zjapećim razlikama istinski privilegovanih i onih koji kroz kanalizaciju sistema pokušavaju da se domognu svežeg udisaja, nesrećnim poglavljem, velikom tenzijom, fudbalom kao načinom života i ostalim budalaštinama.

River

Znate li zbog čega je nastala jučerašnja frka?

Osveta, i to policiji, koja je, nemojte to zaboraviti, isti, korumpirani deo čitave šarade.

Naime, neko je odlučio da vodećoj bandi među Riverovim navijačima "Los Borracchos de Tablon" uskrati "primanja", pretresen je jedan od njihovih barova, priveden "Pećinski čovek" Godoj, vođa ove "firme", kod njega je nađeno oko 300 dragocenih ulaznica ulaznica, plus arsenal oružja, izgleda da se spremao da sam krene u rekonkvistu Malvina, odnosno Foklanda.

Kaverna

Zajebancija na stranu, nisu mogli da ga zadrže u zatvoru dugo, pušten je posle nekoliko sati, ali zabranjen mu je ulaz na "Monumental". To u Argentini nije problem, "Kaverna" koji je dobio rat, preuzeo gang nakon međusobnog sukoba i ubistva svog saveznika Gonzala Akroa, svakako bi se pojavio na tribinama uz fejk dokumenta.

Interesantno, klub ga je uvek štitio, kako to obično biva, jer su i oni sami taoci, "Pijanaca sa tribina" (tablon su drvene tribine na kojima su nekada stajali navijači Rivera), a suma koju huligani zarađuju je oko pola miliona evra mesečno, ne računajući prihode od droge.

Tribina je, sami znate, država u državi, zabranjena zona za policiju, ali navijači osim karata, kontrolišu i prodaju robe, ugrađuju se, kao i u Srbiji u transfere, koji su mnogoi veći nego kod nas.

Dakle, policija je u četvrtak dirnula u osinje gnezdo, i sama nesposobna i kriminalizovana, uspela je da dopusti da se kriminalci nađu na desetak metara od Bokinog busa koji je onda postao laka meta.

Tevez

I tu neka se priča o idiotima završi, oni su imali cilj, kao i svuda i uvek, da pokažu da je to njihova igra, da se bez njih ne može, od stadiona, preko politike (bivši predsednik Boke, Makri je sada predsednik države, on valjda najbolje zna, kako se gvozdene pesnice koriste u kampanji), kriminalnih poslova, pranja novca, i stvaranja imidža gomile Robin Hudova koji se bore protiv zlih šerifa iz državnog aparata.

Drugo je insistiranje da meč mora da se odigra. Jer, u Argentini đubre ispod tepiha toliko smrdi, da to čak više niko i ne oseća. Ukidanje fudbala kao jedne vrste ventila za masu, makar i kada je u pitanju samo jedan meč (73% Argentinaca navija za River ili Boku) bi bilo otvaranje Pandorine kutije. Ovako je sredstvo držanja gomile u neizvesnosti, jeste, bazdi, ali u stadu je toplo.

Pisao sam samo jednom, pred onaj prvi meč o "Superklasiku", iskreno, mene budale i sav taj hajp nikada neće impresionirati, ne razumem dirigovanu strast policijskih uhoda, izuzetih od zakona, u dosluhu sa vlastima koji ispaljuju krupne reči i šaraju parole o moralu i časti dok oko vrata drže torbicu sa paketićima heroina. Ne postoji budala, ubica, ratni zločinac koji neće završiti na njihovim zastavama, baš kao uzor, neko ko se već dokopao privilegije ili umro pokušavajući to da učini...

Kakav "Superklasiko", da ima malo časti, ne bi se ni igralo. Ali, oni što odlučuju su sa iste strane, kao i "barras bravas", te podgojene, znojave sluge svake vlasti. Jedino što nose firmirana odela i primili su vakcinu za političku korektnost.

To ih ne čini superiornima, naprotiv...

Ne propustite

Komentari

4 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.

avatar
Broj1a
Sunday, 25.11.2018
22:08
avatar
kizito
Sunday, 25.11.2018
16:48

Odličan tekst,u glavu,bez poštede.Još samo da se tako u glavu udari po problemu u našem fudbalu, ali razumem zbog čega je to nemoguće.

avatar
magister
Sunday, 25.11.2018
15:09

# nasilje je način življenja... (svaka sličnost je namerna)* Ima tekstova koji su i preterano intelektualistički za mesto na kome se objavljuju, ali su uglavnom - pogodak u centar mete (bullseye). Ovaj tekst doživljavam kao pokušaj da se dopre do svesti uspavanih, koji ne kapiraju šta se u stvari događa. Ili se prave da ne kapiraju. Dok im ne bude zaigrala mečka u dvorištu... *A onda više neće biti (nije bilo) nikoga da čuje moj (vaš) vapaj* ... Iz pesme: prvo su došli po komuniste, pa po Jevreje...

avatar
Don Carlo
Sunday, 25.11.2018
14:15

idemoooo, pravo u centar. Dobaaaaar