Zbog čega su Englezi, zapravo, mrzeli Maradonu?

Autor: Boris Jovanović
četvrtak 26.11.2020.
13:20
Izvor: Sportske.net

Nema to toliko veze sa rukom, to je samo povod, njima je bio potreban neko za poster...

EPA-EFE/JUAN IGNACIO RONCORONI
EPA-EFE/JUAN IGNACIO RONCORONI

Povezane vesti

Dešavalo se, i to ne baš tako retko, kako će tvrditi Ozi Ardiljes, verovatno najvoljeniji Argentinac u severnom Londonu.

Naime, Južnoamerikanci su vređani i prebijani u Engleskoj za razliku od lisica, sezona lova je bila stalno otvorena. Legendaran je slučaj kada je nastradao konobar koji je imao sličnu frizuru kao Dijego. Nekim pijanim gostima se učinilo da je u pitanju sam Maradona. Nema veze ni što je bio Čileanac ili tako nešto, nećemo sad da tražimo dlaku u jajetu. Jedva su ga spasili...

Englezi su iskreno mrzeli Dijega Maradonu i nije samo fudbal u pitanju, počast koju mu danas odaju, uvek sadrži ono sramno, "ali", kao da će mu to osporiti veličinu.

Naivni veruju da je u pitanju jedino gol rukom za koji se nikada nije izvinio i dodatno ih nervirao izjavama da je sjajno zavući im u ruku u novčanik. Da istu onu kojom je dao gol Šiltonu, liku koji ga danas olajava po novinama.

Kaže da se nije izvinio, kao da Bog zbilja treba nekome da se pravda....

Maradona

Maradona je odgovarao stereotipu lošeg momka. Takve je Megina Engleska markirala kao spoljnu pretnju, idealnu portretizaciju nečega što će, pre ili kasnije nagristi društvo "Tačerizma". Manje se govori o britanskom nacionalizmu, spolja i unutra, nego o neoliberalnom konceptu te doktrine. Posle rata za Foklande (ili Malvine, ako hoćete), upravo je taj odijum prema Argentincima bio izražen kroz Maradonu.

Ne, nisu mu oduzimali klasu, niko nije toliko glup, ni lud, ali su insistirali da je gol rukom važniji od onoga što je usledilo posle i što oni sa skupljim ulaznicama pamte kao najbolji gol u istoriji igre.

On to jeste i bio, trenutak kada maleni čovek sa Božjim darom kao kegle ruši prepotentne i neuke. Ta simbolika zauvek će ostati Maradonin legat svetu. Ostavio nam je gol kao svetilište, onde gde brutalna sila ustukne pred pojedincem.

Maradona

Dosta ljudi i ne zna da je slično izveo šest godina ranije na "Vembliju", tada su za njim u prašini ostali Keni Sansom, Rej Vilkins i Fil Tompson, samo nije savladao rahmetli Reja Vilkinsa. U izveštajima iz tog meča navodi se muk fudbalskog hrama, kao da su ustuknuli pred zabranjenim divljenjem prema nekome ko ne nosi njihov dres.

Rat je sve promenio, u stvari to utišavanje glasnog loženja nemoćne hunte, za parče kopna usred ničega, je bildovalo engleski osećaj superiornosti i slavljen je poput Nelsonove pobede kod Trafalgara. Sjajna dimna zavesa za sve probleme koje je društvo imalo u to vreme, iskreno, nema nikoga ko bi propustio takav penal.

Šest godina kasnije Maradonin rimejk je bio poput "Kuma" jedini drugi deo bolji od prvog, bilo je i važnije, imalo srećan kraj.

Ne znam da li vam je poznato, ali od onih likova što su bauljali za njim na "Vembliju", dvojica su bila u drugom delu remek dela, Keni Sansom u timu, Rej Vilkins je sedeo na klupi.

Maradona

Ali, Piter Rejd i dalje ima noćne more, kaže da mu ne treba psihijatar da mu kaže šta je problem. Taj gol je Ser Aleks nazvao scenom u kojoj "rage" jure za pastuvom, a sam engleski reprezentativac je sreo Maradonu gotovo 25 godina posle u Dubaiju. Dijegov komentar na sve bio je da pogađa slobodnjake sa kubanskom cigarom u ustima. Jednostavno, on nikada nije video poentu toga da se raspravlja o moralnom imperativu gola, stavio ga je sa one strane realnosti konstatacijom o Bogu i njegovoj umešanosti u čitav slučaj.

Zato ćete danas videti stranice žutih novina sa pitanjem gde je bio VAR, uz oproštaj od najvećeg svih vremena.

Kao da je njega bilo briga...

Ne propustite

Komentari

13 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Vlada86nis
Thursday, 26.11.2020
22:07

A koliko li bi samo mi kukali da je nama neko tako dao gol? Pa makar bio on i sam Maradona. O penalu nad Mitrovićem kukamo i 2 godine kasnije. I šta se desilo jednom Anriju kada se poslužio rukom da odvede Francusku na prvenstvo? Razapet je. A Maradoni se sve oprašta, ne razumem zbog čega? Njegove harizme? Harizme narkomana? Iskreno ja to kod njega nikad nisam video. Kao fudbaler, svaka čast, u top 5 svih vremena. Kao čovek 0. A ipak malo više vrednujem ovo drugo.

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Friday, 27.11.2020
23:15

Nije bas nula kao covek, nemoj tako, mogao je sudija i da ne prizna to, a imao je Maradona dobre drugare, samo zbog toga je bio faca:-D Da nije bio fantazija od fudbalera, ne bismo mozda cak uopste ni znali za njega i komentarisali njegovu licnost i karakter, to je ono sto ogromna slava nosi sa sobom.

avatar
Vlada86nis
Thursday, 26.11.2020
22:00
avatar
RMDmadritista
Thursday, 26.11.2020
21:44

Zavukao ga je nadobudnim englezima u svakom pogledu. Ta utakmica je na neki nacin i predstavljala bitku kolonijalne imperije Engleske, protiv juznoamerickog revolucionarno-buntovnickog duha i drago mi je sto je pobedu odneo Maradona. Ikona fudbala.

avatar
No rules
Thursday, 26.11.2020
16:57

Autoru teksta nije bilo tesko da zablista, jer pisati o Maradoni je najveca cast koja jednom sportskom novinaru moze da se ukaze.

avatar
Markyc
Thursday, 26.11.2020
16:29

Neverovatno, čovek dao gol rukom, reklo bi se ništa specijalno. Dao ga i Anri rukom Ircima ako se ne varam, ali nije to to ipak je on igrao za jednu moćnu Francusku.
Maradona je bio fenomen, toliko ime da sve ružne stvari koje je radio samo gledaš i smeješ se i ništa mu ne zameraš,
ALO TO JE MARADONA, KOJI CAAR

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Friday, 27.11.2020
23:18

Nije Anri dao nego je asistirao Galasu za gol.

avatar
Manitu
Thursday, 26.11.2020
16:21

Zato sto im je ukrao novcanik

avatar
Amalainter
Thursday, 26.11.2020
15:27

Englezi imaju para,moc...ali nikada nece znati igrati fudbal kao Argentina i Maradona!!

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Thursday, 26.11.2020
14:45

Folklande, ne Foklande, i Rid, ne Rejd. Cinjenica je da je taj cuveni gol bio debelo neregularan, ne bih ja to bas toliko velicao, stavise, ne bih uopste.

avatar
Don Carlo
Thursday, 26.11.2020
16:21

kad su englezi u pitanju, gol je bio sasvim regularan

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Friday, 27.11.2020
23:33

Nije cak ni kad i ako su oni u pitanju, nikad necu podrzati takve stvari no dobro.

avatar
Златко Нечевски
Thursday, 26.11.2020
14:33

Englezima je patoloska mrznja preme bilo cemu i bilo kome genetski usadjena. To je jednostavno takva nacija za koju neko negde rece "da su valjali ne bi ih Bog ostavio na ostrvu".
Na stranu da li je El Pibe bio moralan ili ne kad je dao gol rukom. Da ga nije tako dao dao bi ga drugacije, to smem glavom da potpisem. No Englezi kao takvi, brzo zaboravili njihovu precku sa Nemcima 1966 godine.
A El Pibe? On ih i sada podsmesljivo gleda odozgo i smeje se. Jer igra, cak i fudbal, nije rat vec samo igra!