Dva lica srpskog vaterpola – reprezentacija u problemu, Novi Beograd bi na evropski presto

Autor: Ivan Cvetković
utorak 21.03.2023.
14:30
Izvor: Sportske.net

Evropske ambicije ima i Radnički iz Kragujevca...

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Da li je srpski vaterpolo u krizi?

Pitanje koje muči gotovo sve uključene u naš verovatno i najtrofejniji sport. Upravo je ovo bila tema prilikom odlaska Dejana Savića sa mesta selektora reprezentacije Srbije nakon, makar za širu javnost, neočekivanog devetog mesta na Evropskom prvenstvu u Splitu. Bio je to najlošiji plasman “delfina” od nastanka SR Jugoslavije. Javnost je dodatno uzdrmala i situacija sa kapitenom reprezentacije Nikolom Jakšićem.

Naime, Novi Beograd je odlučio da ne pusti Jakšića na kvalifikacioni turnir za TOP 8 Svetskog kupa na koji su se izabranici Uroša Stevanovića plasirali uz dosta sreće i tek nakon trijumfa Crne Gore nad Grčkom. Aktuelni šampion Srbije i regionalne lige saopštio je da je za Jakšića bolje ostane i trenira u klubu pošto se nedavno oporavio od povrede, dok ni garancije saveza da će imati sve uslove za vrhunski rad nisu pomogle u čitavoj priči. To je situacija koja se kroz istoriju (uglavnom) uspeha srpskog vaterpola gotovo nikada nije dešavala, međutim izgleda da za sve postoji prvi put.

Srbija je posle devet kompletnih kola u Ligi šampiona ostala sa pristojnim šansama da se oba predstavnika domognu TOP 8 turnira koji će se po treći put održati u Beogradu. Tehnički organizator turnira biće Novi Beograd, pa će ekipa sa bazena “11. april” biti siguran učesnik, čak i u slučaju da ne zauzme jednu od prve četiri pozicije u grupi B što u ovom trenutku deluje prilično nemoguće.

Ekipi koju sa klupe predvodi proslavljeni Živko Gocić potreban je samo bod protiv ekipe Marseja koju će i dočekati na domaćem bazenu u utorak od 19.45. Francuski klub praktično je projekat tamošnjeg saveza pred Olimpijske igre u Parizu od kojih će Francuzi imati velike ambicije kada je vaterpolo u pitanju. Ipak, Novi Beograd je izraziti favorit i to s razlogom, u ovom trenutku spadaju među četiri najbolje evropske ekipe, pa bi sve osim pobede nad Marsejom bilo iznenađenje. Lider grupe Breša gostovaće Ujbudi gde će tražiti svoju šestu uzastopnu pobedu u Ligi šampiona, Italijani su poslednji poraz doživeli upravo od Novog Beograda, pa će i borba za prvo mesto verovatno trajati sve do poslednjeg kola.

Sa druge strane, Radnički iz Kragujevca ima mnogo teži put do TOP 8.

U proteklom kolu, vaterpolisti Radničkog poraženi su od jednog od glavnih konkurenata za plasman na završni turnir, splitskog Jadrana, na svom bazenu rezultatom 13:11. Šumadinci su tako značajno umanjili šanse da se nađu na završnom turniru, pa je pred njima do kraja sezone jako težak zadatak. Četiri uzatopna poraza vezali su Kragujevčani u elitnom evropskom takmičenju, ali gostovanje najlošijem timu u LŠ Dinamu u Tbilisiju može biti idealna prilika za izabranike Uroša Stevanovića, ujedno i selektora Srbije. Okršaj u Gruziji na programu je u sredu od 16 časova, a poslednji duel dve ekipe završen je u korist Radničkog u Kragujevcu 11:10 posle drame koju je malo ko očekivao.

Srpski predstavnik imaće priliku da preskoči na tabeli upravo Jadran koji će dočekati Vuljameni, biće to duel dve ekipe koje su ispred Radničkog, pa bi eventualni trijumf Grka uz pobedu Kragujevčana mogao da znači korak bliže plej-ofu. Ono što će predstavljati problem za Radnički jeste raspored, nakon Dinama slede okršaji sa dve od tri najbolje ekipe u grupi, Barselonetom i Pro Rekom. Upravo su to ekipe koje spadaju među četiri najveća favorita za osvajanje Lige šampiona, zajedno sa Novim Beogradom i Olimpijakosom.

Novi Beograd je prošle sezone izgubio od Pro Reka u neverovatnom finalu 17:16, a upravo iz tog razloga je i kvota na konačno osvajanje evropskog trona 3.00.

Mi verujemo...

Ne propustite