Gocić meša karte za treću sreću

Autor: Ivan Cvetković
sreda 05.06.2024.
12:00
Izvor: Sportske.net

Nakon dva izgubljena finala, VK Novi Beograd ponovo na završnom turniru Lige šampiona.

Povezane vesti

Početak juna biće pravi užitak za ljubitelje vaterpola pošto se ove nedelje na Malti održava Fajnal for Lige šampiona koji će dati odgovor na pitanje da li će italijanski Pro Reko nastaviti dominaciju.

Gradić u Liguriji u neposrednoj blizini Đenove iznedrio je najuspešniji vaterpolo klub u istoriju popularnog vodenog sporta. Rezultati iz prethodnog dela sezone s pravom ga svrstavaju u favorita da dođe do četvrte uzastopne titule šampiona Evrope.

Ubedljivo najuspešniji italijanski klub iza sebe ima sezonu iz snova kada je reč o partijama u Ligi šampiona. Grupnu fazu su okončali sa maksimalnim učinkom, dok su u novoformiranoj grupi, sačinjenoj od četvrtfinalista, poraženi samo na jednom meču.

U borbi za plasman u četvrto uzastopno finale naspram sebe imaće ekipu Olimpijakosa od koje su poraženi u finalnom okršaju za trofej u sezoni 2017/18. Klub iz Pireja je slavio u tom meču 9:7 i tako stigao do tek drugog uspeha u Ligi šampiona.

Bilo je to najviše zahvaljujući Josipu Piviću, jednom od najboljih golmana u istoriji ovog sporta. Toga juna na završnom turniru u Đenovi rođeni Splićanin bio je protagonista najblistavijih trenutaka u istoriji Olimpijakosa.
Dva kluba će ukrstiti koplja ove srede od 19 sati, a pod nešto većim oprerećenjem je Pro Reko budući da su navijači, kao i celokupna vaterpolo javnost, navikli na uspehe italijanskog tima.

Olimpijakos juri prvo finale nakon šest godina i svesti da je u poslednjoj dekadi na odlučujućem koraku ostao bez evropskog zlata.

Da će biti tesno potvrđuju i poslednji međusobni dueli dva kluba. Prethodna tri završena su u korist Pro Reka, ali sa po golom razlike, što nije garant da će se nešto slično dogoditi i ovaj put.

Oba kluba stigla su u Valetu sa visokim ambicijama i izuzetnom formom što garantuje dobar meč u sudaru timova gde Olimpijakos daleko duže čeka na pobedu.

Pro Reko i Olimpijakos stižu na Fajnal for da zaokruže uspešnu sezonu pošto su u minulom periodu oba kluba potvrdila dominaciju u domaćim ligama. Nema sumnje da će pobednik biti blagi favorit da stigne do trofeja protiv boljeg iz drugog polufinalnog para koji čine Ferencvaroš i Novi Beograd.
Duel mađarskog i srpskog predstavnika igra se u sredu od 21 sat, a Novi Beograd ga dočekuje kao dvostruki uzastopni vicešampion.

Izabranici Živka Gocića stižu na Maltu kao vlasnici „triple krune“ pošto su pobedom u finalu Superlige Srbije protiv kragujevačkog Radničkog zaokružili odličnu sezonu na domaćoj sceni. Evropski uspeh bi bio šlag na torti za novobeogradski sastav i jedan od najmlađih vaterpolo timova na Starom kontinentu.

Novom Beogradu je prethodne dve sezone malo nedostajalo da postane šampion Evrope. Oba puta je poražen od Pro Reka. Naročito tesno bilo je 2022. godine kada su poraženi na penale.

Sada će pokušati da nemerljivo iskustvo Filipa Filipovića i Duška Pijetlovića, koji su prava snaga i tas na vagi u timu koji je spoj mladosti i iskustva, pretoče u najveći uspeh u klupskoj istoriji.

Naspram sebe će imati najdominantniji mađarski tim koji je jedini evropski uspeh ostvario u sezoni 2018/19 kada se popeo na tron Lige šampiona.

Predstojeći duel biće prvi između Novog Beograda i Ferencvaroša posle duže vremena, a videćemo da li će doneti sreću srpskom timu.

Pobednik će otići u finale koje je na programu u petak od 21 sat.

Ne propustite