Kragujevčani u velikom stilu predstavili moćan tim, odmah sledi veliki evropski izazov!

Autor: Darko Mitrović
utorak 10.09.2024.
17:15
Izvor: Sportske.net

Prelep uvod u nastupajuću sezonu.

Darko Mitrovic/Sportske.net
Darko Mitrovic/Sportske.net

Povezane vesti

Samo mesec dana posle Olimpijskih igara u Parizu, gde je reprezentacija Srbije osvojila treće uzastopno zlato, počinje nova klupska sezona, i to najpre na - evropskoj sceni.

Kragujevački Radnički će od 13. do 15. septembra biti domaćin veoma jakog kvalifikacionog turnira za plasman u Ligu šampiona, gde će mu rivali biti mađarski BVSC (petak, 20h), grčki Vuljagmeni (subota, 20h) i zagrebačka Mladost (nedelja, 20h), a samo prvoplasirana ekipa izboriće plasman u elitu.

Tri dana pre početka ovog evropskog turnira, Kragujevčani su u Knjaževsko-srpskom teatru, u prisustvu svojih navijača, prijateja kluba i novinara danas predstavili svoj novi, znatno pojačani tim, čija će okosnica biti naši reprezentativci Nikola Jakšić, Strahinja Rašović, Radomir Drašović, Petar Jakšić, golman Radoslav Filipović, ali i bivši trofejni reprezentativac Duško Pijetlović koji je zbog Radničkog odlučio da odloži svoj odlazak u igračku penziju.

Ekipu Radničkog će i u novoj sezoni voditi selektor našeg nacionalnog tima Uroš Stevanović koji od 2013. godine radi u Kragujevcu. Osim pomenutih reprezentativaca Srbije, za Radnički će nastupati i reprezentativci Gruzije (Dadvani), Crne Gore (Murišić), tu je i nekolicina juniora priključenih prvom timu, a kompletan sastav Radničkog za sezonu 2024/25 izgleda ovako:

1. Radoslav Filipović, 27 godina, golman
2. Strahinja Rašović, 32 godine
3. Nemanja Stanojević 23 godine
4. Filip Janković (kapiten), 28 godina
5. Marko Janković, 26 godina
6. Duško Pijetlović, 39 godina
7. Radomir Drašović 27 godina
8. Nikola Jakšić, 27 godina
9. Dušan Vasić, 31 godina
10. Lazar Vićković, 25 godina
11. Petar Jakšić, 23 godine
12. Nikola Murišić, 32 godine
13. Stefan Todorovski, 26 godina, golman
14. Valiko Dadvani, 22 godine
15. Bogdan Gavrilović, 20 godina
16. Lazar Antić, 19 godina
17. Samuil Ivanov, 17 godina
18. Boris Basov, 17 godina
19. Nemanja Đorđević, 16 godina
20. Dimitrije Pecelj, 16 godina, golman
21. Boris Božinović, 16 godina, golman

Današnju promociju ekipe Radničkog je vodio poznati novinar RTS-a Aca Stojanović koji nam je otkrio i svoju najnoviju odluku, a po završetku zvaničnog programa, razgovarali smo sa trenerom Radničkog i selektorom reprezentacije Srbije Urošem Stevanovićem koji je na početku govorio o ambicijama kluba u nastupajućoj sezoni.

''Spletom okolnosti smo uspeli da dovedemo Nikolu Jakšića i u poslednjem danu prelaznog roka i Duška Pijetlovića. O njima zaista ne treba trošiti reči. Njihovim dolascima ambicije su postale realnije. Nažalost, imali smo samo jedan kraći period priprema pred ovu sezonu koja počinje ovim kvalifikacijama za Ligu šampiona, a za sedam dana već počinje i Jadranska liga. 

Sigurno nećemo biti ni približno na našem maksimumu na ovom početku, ali nadam se da ćemo biti dovoljno dobri da u ovim kvalifikacijama u kojima smo domaćini izborimo plasman u Ligu šampiona, što bi odmah dalo posebnu draž ovoj sezoni. 

Ako ne bude tako, okrenućemo se obavezama u domaćem prvenstvu i kupu, kao i Jadranskoj ligi koja će je konačno dobila dugoočekivani format, ligaški sistem i sigurno biti najkvalitetnije klupsko takmičenje u sledećoj vaterpolo sezoni'', rekao je Stevanović.

Po završetku Olimpijskih igara je otkrio da nikako nije želeo Grčku za rivala, pogotovo ne u četvrtfinalu, a baš to se dogodilo. Ipak, posle velike borbe Srbija je fenomenalnim golom Nikola Jakšića u poslednjoj sekundi uspela da trijumfuje, posle čega je postala nezaustavljiva u polufinalu protiv SAD i u finalu protiv Hrvatske. Da li je sada grčki Vuljagmeni najnepoželjniji rival uoči kvalifikacija za Ligu šampiona?

''Prateći vaterpolo, vi ste rekli Vuljagmeni, ali posle ovog prelaznog roka u kom je BVSC doveo pet mladih reprezentativaca, gde imaju veći deo ekipe koja je igrala na Evropskom prvenstvu u Zagrebu u onoj podmlađenoj mađarskoj reprezentaciji, pa je Mladost iz Zagreba dovela deset pojačanja, ne znam tačan broj reprezentativaca, da li je šest ili sedam, stvarno je nezahvalno prognozirati.

Sve četiri ekipe imaju ambicije da uđu u Ligu šampiona, sve su kvalitetne i sigurno će se boriti za trofeje u domaćim prvenstvima. Prerano dolaze ove kvalifikacije kako za nas, tako i za njih - tri utakmice u tri dana, pa sigurno niko nije ni fizički spreman, niti je timska igra na zavidnom nivpu, ali ko bude ušao u Ligu šampiona, mnogo će mu značiti za nastavak sezone''.

Da li je uspeo da se odmori posle paklenog ritma takmičenja od početka ove godine, a koji se očigledno nastavlja i u novoj i da li su reprezentativci iz redova Radničkog uspeli da povrate svežinu posle dvadesetak dana odmora i još desetak dana priprema?

''Ludački je bilo od januara i EP u Hrvatskoj, pa zatim SP u Dohi u februaru, pa Olimpijske igre jul i avgust, sada već momci ulaze u klupske sezone, naravno, klubovi žele maksimum od njih u svakom trenutku. Mislim da je nenormalno, pričalo se već o tom kalendaru i rasporedu, nadam se da će i to da se menja u budućnosti. Igrači su se odmorili, mi iz stručnog štaba nismo, morali smo da dođemo ranije da se pripremimo za njihove pripreme. Odmorili se jesu, a sada u kom su stadijumu, to ćemo tek videti već za vikend'', istakao je Stevanović.. 

Na kraju smo ga pitali i ostaje li na klupi reprezentacije Srbije, a o tome čitajte u priloženoj vesti.


Ne propustite