Nova generacija, stare navike?

Autor: Milovan Longinov
petak 12.01.2024.
11:30
Izvor: Sportske.net

Vaterpolisti u završnici Evropskog prvenstva...

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Možda smo doživeli smenu generacija. Zapravo, doživljavamo je i dalje. Možda je teško da će ikada biti ponovljeno sve je Srbija postigla u svetskom vaterpolu u 21. veku tokom kojeg su pomerene brojne granice. Možda, su se izmenjali i selektori. Ali, možda i ne treba sumnjati u ove momke jer, uprkos košarci, fudbalu, rukometu, tenisu i odbojci, mi smo ipak zemlja vaterpola. Medalje to potvrđuju.

Trenutno smo u Hrvatskoj, gde se nalazimo na Evropskom prvenstvu i rutinski smo prošli grupnu fazu sa Izraelom, Nemačkom i Maltom. Nedorasli protivnici, zagrevanje reklo bi se, ali koliko je dobro što se se zadesi takva grupa koja se sa lakoćom prođe uz tri pobede i gol-razliku 57:11, što je najdominantnije na turniru do sada.

Na taj način, Srbija se domogla nokaut faze i meča sa Francuskom. Bila je to repriza susreta iz septembra 2022, kada su se ove dve selekcije sastale u istoj fazi takmičenja, ali srećom ovoga puta ishod je bio drugačiji. Podsetimo, na prethodnom Evropskom prvenstvu Francuzi su nas šokirali pobedom od 10:9 i eliminisali iz borbe za medalje, ali u sredu uveče su im se srpski ''delfini'' revanširali sa kamatom. Srbija je slavila sa 14:10 i tako se izborila za duel sa Mađarima u četvrtfinalu Evropskog prvenstva.

Biće to pravi klasik, svi znamo istorijat međusobnih okršaja kojih je bilo nebrojeno u ovom veku. Ako se samo vratimo kroz mečeve koji su odigrani u poslednjih 10 godina, Srbija i Mađarska su se sastale 11 puta, od čega devet u takmičarskim utakmicama, a devet kroz različita takmičenja. Odnos je sledeći: Srbija ima sedam pobeda, upisan je remi u grupnoj fazi na Olimpijskim igrama i tri puta su slavili reprezentativci Mađarske.

Srbija se i na ovom turniru oslanja na svoje proverene i stare snage. Dušan Mandić je lider ekipe, tu je i odlični Radomir Drašović, ali i svi drugi momci koji svojim radom prate instrukcije selektora Uroša Stevanovića.

„Očekivali smo tešku utakmicu, nismo znali kakva će biti reakcija posle tri lakše u grupi. Odgovorili smo dobro, u prvom poluvremenu smo primili golove sa igračem manje i iz peterca, dosuđivali su nam kontrafaulove, zatim u tranziciji i to nas je malo poremetilo.Posle toga su oni malo stali sa plivanjem, bili smo svežiji i odigrali po dogovoru. Imali smo vremena da se pripremimo za njih, još od 6. januara. Nisam video pritisak na igračima, ovo je prvi put da smo kompletni. Treba da nastavimo da radimo, možemo da igramo još bolje ali i da budemo strpljivi. Ovde u Zagrebu ili Dohi ili daj Bože  Parizu sigurno će sve doći na svoje“, kazao je selektor posle meča sa Francuskom.

Najvažnije je da on nije potpuno zadovoljan i da veruje da ovaj tim može biti bolji, jer samo tako će se to i obistiniti.

U drugom četvrtfinalu sastaju se takođe naši dobri stari rivali – Italija i Crna Gora, ali oni nisu u istoj polovini žreba sa našom selekcijom. Već, Srbija će u slučaju pobede nad Mađarskom urkstiti koplja sa Hrvatskom.

Ne propustite