Novi evropski poredak, Srbiji treba novi ''reset''

Autor: Darko Mitrović
utorak 06.09.2022.
11:00
Izvor: Sportske.net

Razočaravajuće leto za srpske ''delfine'', ovog popodneva igraju za plasman od devetog do 16. mesta.

 EPA-EFE/Tibor Illyes
EPA-EFE/Tibor Illyes

Povezane vesti


Prvi put od kada je Srbija samostalna država i nastupa pod tim imenom, naš nacionalni tim neće učestvovati u četvrtfinalu jednog Evropskog prvenstva. Nažalost, to se ovog leta dogodilo na Evropskom prvenstvu u Splitu, gde srpski ''delfini'' u najvećem delu takmičenja nisu ličili na sebe.

Još prošle godine je bilo jasno da će silazak sa reprezentativne scene naše najtrofejnije generacije na čelu sa Filipom Filipovićem, Andrijom Prlainovićem, Duškom i Gojkom Pijetlovićem, Milanom Aleksićem, Stefanom Mitrovićem neminovno dovesti do rezultatskog pada i da bi smena generacija mogla da bude bolna, ali verovatno niko nije očekivao da će kvalitet igre srpskog nacionalnog tima toliko pasti da nam je i plasman među osam najboljih u Evropi postao problem, pa čak i nepremostiva prepreka.

Selektor Dejan Savić je još ranije pokušavao da polako priprema novu generaciju koja je na prethodnom Svetskom prvenstvu u Gvangžuu dobila priliku da se nametne i tu je osvojila sasvim solidno peto mesto, pa je bilo logično očekivati da ove godine neće ostvariti lošiji rezultat od toga, pogotovo na evropskoj sceni. Verovalo se, takođe, da će bržem razvoju nove generacije reprezentativaca doprineti i ''nikad jača'' domaća liga, kao i plasman Novog Beograda u finale Lige šampiona, ali ovog leta naš nacionalni tim od svega toga gotovo da nije imao nikakve koristi. Leto je obilovalo velikim takmičenjima - od Svetskog prvenstva, preko završnog turnira Svetske lige do Evropskog prvenstva u Splitu i na sva tri je Srbija bila daleko od medalje. Prva dva takmičenja Savićevi ''delfini'' su završili na petom mestu, ali na aktuelnom EP nam je i taj rezultat bio nedostižni domet.

Izuzev prvog meča protiv Izraela, reprezentacija Srbije je prikazivala razočaravajuća izdanja na ovom šampionatu. Da je naš tim daleko od željene forme pokazali su Mađari u drugom kolu, ubedljivom pobedom od 16:7, posle čega ''delfini'' nisu blistali ni protiv Slovenije u trećem kolu grupne faze. Ipak, ostvarena je pobeda, osvojeno je drugo mesto u grupi i obezbeđen plasman u plej-of za ulazak u četvrtfinale. Rival u plej-ofu nam je bila selekcija Francuske koja je u velikom usponu, a čemu doprinose i sve veća ulaganja u njihove klubove. Selektor Savić je upozoravao da neće biti lako, ali njegovi igrači su tokom duela sa ''trikolorima'' ponovo pravili slične greške iz duela sa Mađarima. Previše promašenih ''zicera'' u napadu, uz dosta otvorenog prostora rivalu u odbrani, a ako su nam golmani nekada bili veliki adut, na ovom takmičenju su se pokazali kao velika razočaranja. Istovremeno, Francuzi su na svom golu imali veoma raspoloženog golmana Fontanija, koji je već posle prve dve četvrtine mogao da se pohvali sa sedam odbrana od devet pokušaja srpskih vaterpolista i tako uneo dodatnu nervozu u naš tim. Upravo on je i na kraju meča bio ključni čovek, s obzirom da je na šest sekundi pre kraja zaustavio pokušaj Dušana Mandića za izjednačenje.

Ta odbrana je označila plasman Francuske u četvrtfinale gde će joj rival danas od 16.30h biti selekcija Italije, a našoj reprezentaciji sledi razigravanje za plasman od devetog do 16. mesta (igramo protiv Holandije od 13.30h). Opravdanje za ovaj rezultat mogli bi da budu i izostanci Nikole Jakšića i Đorđa Lazića zbog povreda, ali ne može da bude opravdanja za indolentnost u igri koja je najviše došla do izražaja protiv Mađarske u drugom kolu.

47997 Netherlands - Serbia 2 (1.48)

Šta je tu je, reprezentaciji Srbije sada treba ozbiljan reset, pa je veliko pitanje ko će od igrača koji su nastupili u Splitu moći da se nada pozivu selektora u narednim reprezentativnim takmičenjima. Sigurno je ovo veliko razočaranje i za selektora Dejana Savića koji je izjavljivao da trojica-četvorica igrača ''nisu ni došli na ovo takmičenje'', pa više nije izvesno ni da li on uopšte ima želju posle svega da nastavi da radi u nacionalnom timu, ili je neophodna nova energija i na klupi.

Za to vreme, svedoci smo nekog novog evropskog poretka, pa ćemo osim Francuske, u četvrtfinalu neočekivano gledati i Gruziju, koja će od 20.30h pokušati da iznenadi domaću selekciju Hrvatske. U preostala dva četvrtfinalna para, u utorak će se sastati Grčka i Španija (19.00h), odnosno Crna Gora i Mađarska čiji meč počinje već u 15 časova.

47001 Spain - Greece 1 (1.42)

Realno je očekivati da će selekcije Italije, Hrvatske, Španije i Mađarske kao prvoplasirane iz svojih grupa uspeti da potvrde uloge favorita i u četvrtfinalnim mečevima i da će ući u borbu za medalje. Naravno, ni ostale selekcije nisu za potcenjivanje i neka od njih bi mogla da napravi iznenađenje, ali je utisak da je najveći autsajder od najboljih osam ekipa selekcija Gruzije koja će osim odlične selekcije Hrvatske, protiv sebe imati i nekoliko hiljada navijača na tribinama ''Spaladium arene''.

Španija je sada favorit za osvajanje titule evropskog prvaka. Kvota u AdmiralBet-u na njihov trijumf iznosi 2.45, sledi Italija sa kvotom 2.65, a na domaćiu Hrvatsku kvota je izvanrednih 5.60.

Ne propustite